En geniş iddia

800 bandındaki frekansların çok geniş bir alana hizmet özelliği olduğunu öne süren Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, “900 MHz bandından da hizmet vereceğiz.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en geniş 4.5G kapsamasını gerçekleştireceğiz” dedi.


TÜRKİYE’de 1 Nisan’da devreye girecek 4.5G teknolojisine sayılı günler kala telekomünikasyon şirketleri rekabet kılıçlarını çekmeye başladı. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle Türkiye’de en geniş kapsamayı sunmayı taahhüt ettiklerini açıkladı.

 

Vodafone Türkiye’nin davetlisi olarak gittiğimiz, Dünya Mobil Kongresi’ne ev sahipliği yapan İspanya’nın Barcelona kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Gökhan Öğüt sahip oldukları 800 bandındaki frekansların çok geniş bir alana hizmet verme özelliğine sahip olduğunu söyledi.

 

Öğüt, “İhale öncesinde özellikle televizyonlar ve bazı askeri uygulamalar tarafından kullanılıyordu. Şu an temizlenmesi bitmek üzere ama kirlilikler kalabiliyor. Bu yüzden de en yüksek bedeli verme pahasına 800 bandındaki A1’i aldık. Bu bant hem aşağıdan hem yukarıdan en temiz olduğuna inandığımız bant” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


Öğüt, 1 Nisan’dan itibaren 900 bandında da 4.5G hizmeti vereceklerini söyleyerek, “Türkiye’de en geniş 4.5G kapsamasını gerçekleştireceğimize güvenmenizi istiyoruz” dedi.

 

2009 yılından bu yana abonelere dağıttıkları SIM kartların sadece 3G’ye değil, 4.5G’ye de uygun olduğu için abonelerinin yüzde 90’a yakınının 4.5G’ye hazır olduğunu belirten Öğüt, abonelerindeki akıllı telefonların yüzde 30’una yakınının da 4.5G’ye uyumlu olduğuna dikkat çekti.


4.5G HARİTASI


1 Nisan itibarıyla kapsama alanlarını da tüm abonelerine açacaklarını belirten Öğüt, “Türkiye’nin neresinde 4.5G’ye girilebileceğinin görülmesi için harita hazırladık” dedi.

 

Öğüt, 4.5G’nin abonelerin cebine nasıl yansıyacağıyla ilgili bir soruyu ise “1 Nisan’dan itibaren telefonu, SIM kartı uygun olan herkes onay vererek 4.5G’ye geçebilecek. Tarifeleri aynı kalacak.

 

Haberin Devamı

Ek maliyet olmayacak. Kullanımın artmasından dolayı data geliri artacak. Abonelerimizin daha rahat kullanabilmeleri için fiyatı aşağıya indirmeye devam ediyoruz” diye cevaplandırdı. “Ülke olarak mobil pazarda şu anda dünya ile yarışır durumdayız” diyen Öğüt, Türkiye’nin 1 Nisan itibarıyla daha ileri noktada olacağını söyledi.

 

Öğüt, şöyle devam etti: “73 milyon SIM kartın 40 milyonu internet kullanıyor. Avrupa’da ortanın üstünde olan rakamlar. Akıllı telefonda oran yüzde 57’ye çıktı. Avrupa ortalama yüzde 60 civarında.

 

Sabitte yüzde 70’in üzerinde paya sahip bir operatör var. Mobil tarafında paylar yüzde 42.1 Turkcell, yüzde 36.9 Vodafone, yüzde 21 Avea şeklinde. Mobilde dengeli bir pazar var. Aynı rekabetin sabit tarafta da olması lazım.”

 

Haberin Devamı


26 milyar TL YATIRIM

 


FİBER altyapının büyük bir yatırım gerektirdiğini vurgulayan Öğüt, şöyle konuştu:

 

“Şu an 256 bin km olan fiber hattını 500 bin km’ye çıkarmak için 26 milyar liralık yatırım gerek. 10 milyon eve daha gidilmesi demek. Bunun için 5 yıl ideal bir zaman. Yılda 5 milyar liralık yatırım demektir.

 

Sadece Türk Telekom’a bırakılmamalı herkes bu işin altına girmeli. Şirketlerin kârlılıklarına baktığınızda bu yatırımı tek şirketin yapması mümkün ve adil değil. Tek başına yaparsak da bu 5 yılda değil, 15 yılda yapılır. O zaman geri kalırız.”

 

 

Arena’ya ekstra 5 milyon dolar

 


BEŞİKTAŞ’ın Vodafone Arena Stadı’nın 19.03.2016 tarihinde açılışı için çalışmaların sürdüğünü belirten Öğüt stadın teknolojik altyapısına önem verildiğini kaydetti.

 

Haberin Devamı

Öğüt, başlangıçta 5 milyon doları teknoloji olmak üzere, toplamda 145 milyon dolarlık anlaşma yaptıklarını hatırlatarak, yeni teknolojileri getirmek için bir 5 milyon dolar daha bütçeye ekleyerek, toplamda 150 milyon dolara çıktıklarını söyledi.

 

15 yıllık anlaşmanın, 2 yılının geçtiğini 13 yıl kaldığını ifade eden Öğüt, bu stadın İngiliz Vodafone adına da ilk olacağını hatırlattı.

 

 En geniş iddia

 

Bakırdan fibere Türkiye

 


TÜRKİYE’de 21 milyon hanenin yüzde 98’ine bakır kablo gittiğini, 11 milyon evin yakınına fiber ulaştığını anlatan Öğüt, 4.5 milyon evde ya binanın içine ya da daireye kadar fiber gittiğini, bunun 1.7 milyonunda da fiberin kullanıldığını kaydetti.

 

Haberin Devamı

Fiberin her binaya gitmesi için iki regülatif engel olduğunu öne süren Öğüt, “Önce Türkiye’nin altyapı sağlayıcısına sormanız gerekiyor. Ondan cevap almanız gerekiyor. Süreler gecikebiliyor. Aldığınız cevaplar ‘var’, ‘yok’ değil. ‘Şuradan şuraya var, şuradan şuraya yok, istersen arayı da sen yap’ gibi cevaplar.

 

Bu paylaşımın bedelinin üstüne bir de 10 takı kadar bakım bedeli var. Toplam maliyeti kazmaktan daha yüksek rakamlara geliyor. Bu bir engel. Bir de açık var; kim fiber kazmaya izin verir? Bakanlık mı verir, belediyeler mi verir? Belediyeler kendilerinden izin alınması gerekiyor.

 

Halihazırdaki her binaya gitmesi için bu yönetmeliklerin, yasaların çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bunun vücuda gelmesi için Ulusal Genişbant Stratejisinin yazılıp tamamlanması gerektiğini kaydeden Öğüt, 2016 yılı içerisinde de bitirilmesinin beklendiğini aktardı.

 

Yazarın Tüm Yazıları