‘Bankalar faiz indirimine direniyor’

İstanbul’a Next Level markası ile giriş yapan Pasifik, kurduğu gayrimenkul yatırım ortaklığını halka açıyor.

Haberin Devamı

Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, için 9-10 Aralık tarihlerinde talep toplandı. Hisse önümüzdeki günlerde borsada işlem görmeye başlayacak.

Özellikle gayrimenkule yönelik talep patlamasının yaşandığı ve borsanın sürekli rekor tazelediği bir döneme denk gelen halka arz sürecini sohbet toplantısında bir araya geldiğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan’dan dinleme fırsatı yakaladık.

‘Bankalar faiz indirimine direniyor’

Erdoğan önce halka arzla ilgili genel bilgiler verdi:

Bireysel yatırımcıya, hem gayrimenkule hem borsaya yatırım yapma fırsatını bir arada sunuyoruz. Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, portföy yapısı ile sektördeki bir çok şirketten ayrışıyor.

Haberin Devamı

Tamamen proje geliştirmeye odaklı bir GYO yapıyoruz. Sonuçta Pasifik geliştirici bir şirket ve biz onu halka açıyoruz. Portföyümüzde şu anda geliştirdiğimiz iki proje var, Merkez Ankara ve Next Level İstanbul.

Sermaye piyasası katılımcıları ve geniş yatırımcı kitleleri, Pasifik GYO halka arzını bir fırsat olarak görüyor.

Halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 30’u ile şirket borçlarını kapatıp işletme sermayesine destek sağlamayı hedefliyoruz. Halka arz gelirinin yüzde 70’lik bölümünü ise devam eden ve gerçekleşecek yeni projelerin geliştirilmesinde kullanacağız.

Ana hedefimiz halka arz geliri ile önümüzdeki yıllarda geliştirilecek projelerin de finansman yükünün etkisini asgariye indirip, kârlılığımızı azami oranda artırmak.

Fatih Erdoğan sonrasında gayrimenkul ve finans sektörüyle ilgili ilginç genel değerlendirmelerde bulundu:

Kovid salgını sonrası dönemde ortaya çıkan arz kısıtları ve enflasyonist ortam gayrimenkul ve hisse senedi yatırımlarını daha a cazip hale getirdi.

Bürokrasinin gayrimenkul sektörüne fren yaptırması üretimin azalmasına bu da arzda sıkıntıya yol açtı.

Sektörümüz son 3 yıldır sekteye uğratıldı. Günah keçisi ilan edildi.

5 yıl daha arz sıkıntısı olur.

Gayrimenkulde değerlenme devam edecek. Önümüzdeki iki yıl boyunca gayrimenkul kral olacak.

Haberin Devamı

Hükümetin ve Merkez Bankası’nın hedeflediği faiz indirimine bankalar direniyor. Faizlerdeki düşüş konut kredilerine henüz tam anlamıyla yansıtılmadı.

Emlak piyasası her zaman döviz piyasasındaki yükselişi sonradan takip eder.

Ev alamıyorsanız Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissesi alın. Paranız az olsa bile fırsatları kazanca çevirebilirsiniz.

Fatih Erdoğan’ın değerlendirmeleri böyle... Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin önce bankalara daha sonra da piyasaya yani şirketlere ve vatandaşlara yansıması ‘düşük faiz politikası’nın başarısı açısından kritik önemde.

‘Bankalar faiz indirimine direniyor’

ŞEYTAN ALDI GÖTÜRDÜ...

BİR şey kaybettiğimizde  ararken söylediğimiz bir tekerlemeydi... ‘Şeytan aldı götürdü, satamadan getirdi...’ Son günlerde piyasalarda yaşanan tablo tam anlamıyla buna benziyor. Mallar bir var, bir yok...

Haberin Devamı

Yollarda TIR’lar var... TIR’ların dorsesinde sıfır araçlar. İstanbul’da E-5 karayolunun kenarında arsalarda sıra sıra kamyonlar, otobüsler minübüsler, otomobiller dizili... Hepsi ‘sıfır’... Ama bayilerde sıfır araç yok...

Market reyonlarında hiç boş raf yok. Ne arasanız var. Ama bazı marketlerden iki tane 5 kg yağ, 2-3 kutu salça, 2 paket un vs almaya kalkın... ‘Olmaz’ diyorlar. Nedeni ‘yeteri kadar yok’muş. Kimi marketin stokladığını söylüyor, kimi toptancının kimi de tedarikçinin... Bu arada vatandaşın stok çabası da cabası...

Etrafımız vinçlerle çevrili. İnşaatlar doludizgin ilerliyor. Çimento var, demir var, seramik var... Ama ‘ev’ yok!

Tamam kur yükseldi, maliyetler arttı, fiyatlar tırmandı. Neyse bedeli vatandaş olarak ödüyoruz zaten de... Bir de bize ‘yok’ demeyin... Ayıp oluyor...

Yazarın Tüm Yazıları