11 yaşında tanıştığı elektrik hayatı oldu

ROYAL markasını ne kadar biliyorsunuz? Peki ya küçük ev aletlerinde Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük iki üreticisinden biri olduğunu; Arnika, Arçelik, Fakir, Arzum, King, Karaca, Korkmaz gibi markalar için kimi bir kısmı kimi tüm ürün grubu olmak üzere airfryer, süpürge, kettle ısıtıcı, kahve ve çay makinesi, mutfak robotu, mikser, tost makinesi gibi küçük ev aletlerini ürettiğini duymuş muydunuz?

Haberin Devamı

Eminim, Royal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Türkeş Öngel ile bir araya geldiğimizde anlattıklarını aktardığımda çok şaşıracaksınız.

Öngel, Ahıska Türkü. Kars Arpaçay’da doğmuş. Elektrikli ev aletlerinde bir dünya markası yaratan Öngel elektrikle 11 yaşında Kars’ın merkezine gittiğinde tanışmış. Iğdır’da bir kasabada oturan akrabalarının yanında okula gidebilmiş.

Ankara Hukuk Fakültesi’nde okurken çalışmaya başlamış ve Fenerbahçe’nin eski başkanlarında Emin Cankurtaran ile yolu kesişmiş. Rowenta’nın Ankara temsilciliğinde pazarlama bölümünde işe girmiş. 12 yıl Rowenta’da çalıştıktan sonra kendi işini kurmuş.

ÜRÜN GAMI GENİŞLEDİ

Öngel, “Bağcılar’da bir binanın alt katında ilk olarak bir elektrikli ısıtıcı – kettle kalıbı yaptırdım. Üretime beş altı kişiyle başladık. Daha sonra mutfak robotu da yapmaya başladık ve sonra diğer ürünlere de geçerek bugünlere geldik” dedi.

Haberin Devamı

Royal’in önce 2 bin metrekarelik üretim ve depolama alanı ve sonrasında 2 bin 500 metrekarelik ikinci fabrika, 2020 yılında Beylikdüzü’nde devreye alınmış. Zamanla üretim ve depolama alanı 15 bin metrekareye ulaşmış. Öngel ürettikleri ürünlerin bazılarını şöyle sıraladı:

“2020 yılında ürünlerimiz arasına dikey şarjlı süpürge girdi. Toz hazneli süpürge, robot süpürge üretimlerini devreye aldık. Royal ürün ailesinde elektrikli şofben, saç maşaları, doğrayıcı grubu, rondo, et kıyma makineleri bulunuyor. Ayrıca tost makineleri, mikser grubu, elektrikli cezve grupları, çay makineleri de üretiyoruz.”

11 yaşında tanıştığı elektrik hayatı oldu
Gökhan Türkeş Öngel

120 MİLYON DOLAR CİRO

2022’de Royal Ev Aletleri’nin cirosu 1.8 milyar lirayı bulmuş. O tarihte firma ürünlerinin yüzde 65’ini yurt içindeki markalara pazarlıyormuş... Yüzde 35’ini ise ABD’den Afrika’ya, Avrupa ülkelerine kadar 90’a yakın ülkeye ihraç etmiş. 5-6 kişiyle yola çıkan Royal Şirketler Grubu bugün bin 600 kişilik istihdama ve 120 milyon dolarlık ciroya ulaşmış durumda.

Gökhan Türkeş Öngel, küçük ev aletlerinde 6 milyon adetlik yıllık üretim kapasitesine ulaştıklarını belirterek, “Bugün dünyanın birçok ülkesinde ürünlerimiz 50 milyon evde yer alıyor. Müşteri talepleri doğrultusunda ürün geliştirmeleri yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

CİHAZLAR BİZİMLE KONUŞACAK

Küçük ev aletlerinde en çok satan ürünlerin zamana, döneme göre farklılık gösterdiğini belirten Öngel, “Örneğin bir önceki dönemin en çok kazandıran ürünleri blender ve robot grubuydu. Bu dönem ise en çok satan ürünlerimiz süpürge. Özellikle de dik şarjlı ve robot süpürgeler. Onu ütü ve kahve makinesi takip ediyor. Her yıl ciromuzun yüzde 5’ini Ar-Ge, Ür-Ge ve tasarım çalışmalarına ayırıyoruz. Yakın gelecekteki hedef olarak Ar-Ge çalışmalarında birbiriyle, sizinle konuşabilen; otonom, yapay zekâlı cihazlarda ürün geliştirmeye odaklandık” diye konuştu.

ÇİN ÜRETMEM DERSE NE OLUR?

Ev aletleri sektöründe Türkiye’de iyi bir knowhow oluştuğuna da dikkat çeken Gökhan Türkeş Öngel Çin’in diğer ülkelere komponent vermediği bir dünyayı şöyle tarif etti:

Haberin Devamı

”Çin, Türkiye’ye küçük ev aletleri satamıyor. Fiyat rekabetinde varız, teknik olarak da mücadele veriyoruz. Devletin de bu konuda zaman zaman uyguladığı koruma tedbirleri katkı sağlıyor. Ancak üretim için Çin’den almak zorunda olduğumuz komponentler var. Biz yüzde 65-70, hatta yüzde 75 yerli üretim yapıyoruz ama örneğin mikro motor sadece Çin’de üretilir... Çin bugün komponent vermediği takdirde üretim yapabilen kimse kalmaz. Bu, Avrupa için de geçerli.”

Almanya’nın teknik malzemeler ürettiğini, dolayısıyla Çin olmadan üretim yapabildiğini vurgulayan Öngel, bu durumda da 5 bin liraya aldığımız elektrikli süpürgeyi, tamamen Alman üretimi ile ancak 35-40 bin liraya almak zorunda kalacağımıza dikkat çekti. Öngel, Çin’in dünyadaki firmaların yüzde 85-90’ını kapatabilecek ve kaos çıkarabilecek güçte olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

SCOOTER VE ELEKTRİKLİ ARAÇ DA ÜRETİYOR

- ROYAL Şirketler Grubu küçük ev aletlerinden sonra scooter ve mini elektrikli araç üretimine de başlamış. Royal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Türkeş Öngel. “Elektrikli araç üretimine ‘Wesun’ adlı yeni şirketimiz üzerinden girdik. Wesun, şimdilik ‘Taffy’ ve ‘Petra’ adlı iki ayrı model üretiyor. Şimdiye kadar 250 adet elektrikli araç üretip sattık. Alıcılar arasında öğrenciler, gençler ilk sırada yer alıyor. İlk modelimizde öne sadece sürücü binebiliyor. Arka taraf ister yük, ister yolcu için kullanılıyor. 55 kilometre ortalama hız yapabiliyor, menzili 80-100 kilometre dolayında” dedi.

Üretimine başlayacakları yeni modelin menzilinin 200 kilometre olacağını belirten Öngel şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Hızı 100’ü, menzili de 200 kilometreyi buluyor. Araçlarımız evde şarj edilebiliyor. Yakın dönemde dört kişilik elektrikli araç ile 400 kilograma kadar yük taşıyan aracı da düşünüyoruz. Menzili 400 kilometreye, hızı da 140 kilometreye ulaşacak. Yani, standart boyutta elektrikli binek araç üretimine girmiş olacağız.“

Yazarın Tüm Yazıları