10 katlı binayı 25 ton hafiflettiler

YIL 1999. Kale Grubu’nun kurucusu, merhum iş insanı İbrahim Bodur, Türkiye’yi sarsan Marmara Depremi sonrasında Kaleseramik’in, Çanakkale Çan’daki tesislerinde bir grup yönetici ile bir araya gelir ve şunları söyler:

Haberin Devamı

“Deprem Türkiye’nin bir gerçeği. Daha güvenli konutlar üretilmeli. Bu konuda herkes bir şey yapmalı. Binaların yükünü hafifletmemiz gerekiyor. Binaların yükünü nasıl hafifletebiliriz? Binaların bizi ilgilendiren bölümlerini hafifletmenin bir yolunu bulmalıyız. Çalışalım.”

Gelin sonrasını geçtiğimiz günlerde Çan’da düzenlediği basın toplantısında bir araya geldiğimiz Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş’tan dinleyelim:

“Bugün çevre dostu ve ileri teknoloji üretimi ile dünya seramik sektöründe hi-tec ürün olarak kabul gören Kalesinterflex’in hikayesi işte 1999’daki İbrahim Bey’in o sorusuyla başladı. Kendisi bu alandaki Ar-Ge çalışmalarının fitilini ateşlemiş oldu. O dönemde iş dünyasında böyle yenilikçi bir ürüne yatırım yapmak, sıra dışı bir girişim olarak değerlendirilse de kendisi hiç yılmadı. Bu alanda dünyanın önde gelen İtalyan teknolojisinden de yararlandık ve Kalesinterflex’e göre geliştirip, özgün bir üretim teknolojisi yarattık. 2005 yılında da Çan’daki tesisimizde dünyanın ilk porselen plaka fabrikasını kurduk. Kaleseramik’in üretim teknolojisi, kabiliyeti ve uzmanlığının yanı sıra İbrahim Bodur’un vizyonu, sezgisi, cesareti ve azminin çok önemli bir örneği olan Kalesinterflex’in üretimi ile Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza attık. Kaleseramik çatısı altında ikinci Kalesinterflex fabrikamızı da 2017’de yine Çan’daki tesisimizde açtık. Bu yatırım ile 1 milyon metrekare olan yıllık üretimimizi 2 milyon metrekareye çıkardık. Daha az enerji ile üretim, sürdürülebilir büyümemizin de mottosu haline geldi.”

Haberin Devamı

10 katlı binayı 25 ton hafiflettiler
Altuğ Akbaş

DÖRTTE BİRE DÜŞTÜ

Dünyanın en büyük, en ince seramiği Kalesinterflex sayesinde 2000’li yılların başında ortalama 28 kilo civarında olan bir metrekare seramiğin ağırlığı 7 kiloya kadar düşürülmüş. Aldığımız bilgilere göre bu 10 katlı bir binanın yükünü yaklaşık 25 ton azaltmış. Böylece seramikte metrekare başına ağırlığı 4’te 1’e kadar düşüren Kalesinterflex ile, İbrahim Bodur’un bina yükünü hafifletme hedefine de ulaşılmış.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk seramik yer ve duvar karosu fabrikası Kaleseramik bu yıl 34 milyon Euro’luk yeni bir yatırımı devreye aldı. 27 Temmuz 2022’de Çanakkale’nin Çan ilçesinde temeli atılan 3’üncü Kalesinterflex Porselen Plaka Üretim Hattı, 27 Temmuz 2023’te Kale Grubu’nun 66. Kuruluş Yıldönümü ve Seramik Bayramı kutlamaları sırasında hizmete açıldı.

DÜNYADA İLK OLDU

Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş, yeni yatırımın önemini şöyle özetledi: 

“Yeni hattımız, ürün gamımıza kazandırdığı kalınlıklar ve yeni ebatlarla Kalesinterflex’i, kullanım alanları ve uygulama çözümleri açısından daha da mükemmel ve eksiksiz kılıyor. Dünyada ilk kez 2005 yılında Kaleseramik tarafından üretilen Kalesinterflex’in, 3, 5, 6, 10, 12, 20 mm gibi farklı kalınlık alternatifleri, 160x320 cm’lik büyük ebadına karşın dayanıklı ve esnetilebilen yapısı ile öne çıkıyor. Sıcağa, darbeye, çizilmeye dayanıklı ve antibakteriyel olması, desen ve yüzey çeşitliliği, desenlerin 3D ile desteklenmesi ile seramik sektöründe fark yaratıyor.”

Haberin Devamı

10 katlı binayı 25 ton hafiflettiler

BARCELONA METROSUNDA

Kalesinterflex, seramiği kullanıldığı geleneksel alanların dışına çıkartarak, mimari tasarımlara ve inşaat teknolojilerine yeni bir bakış açısı kazandırmış. Özellikle büyük porselen plaka ebatlarının devreye girmesiyle, alışılagelmiş yer-duvar-cephe kaplamaları ve daha da ötesinde; mutfak tezgahı, mobilya, hatta beyaz eşya, televizyon ünitesi, duvar tablosu gibi daha farklı alanlarda kullanımları giderek artmış. Kalesinterflex, bugüne kadar alışveriş merkezleri, ofisler, metrolar, evler ve restoranlar gibi birçok farklı yaşam alanına girmiş. Bunun yanı sıra Barcelona Metrosu, Bratislava Havalimanı, Bakü Olimpiyat Stadı, Leeds Stadyumu, Senegal Birleşmiş Milletler Binası ve Sochi Olimpiyat Köyü gibi dünyanın farklı ülkelerinde birçok prestijli projenin de tercihi Kalesinterflex olmuş.

Haberin Devamı

1.2 MİLYAR LİRALIK YENİ YATIRIM

- YENİ hattımızdaki üretimin yüzde 70’inin ihraç pazarlarına yönelik olacağına dikkat çeken Akbaş ”Standart üretime göre birim ürün başına yüzde 42 daha az karbon emisyonu salımı ile çalışıyor. Sıfır atık, düşük enerji kullanımı ve tam dijitalleştirme yoluyla üretime, sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor. 2023 yılında yurt içinde, kapasite artışı ile birlikte modernizasyon, dijitalleşme, enerji tasarrufları, çevre ve iş güvenliği gibi konularda; Çanakkale, Yozgat, Bandırma ve İstanbul’daki tesislerimiz için toplamda 1 milyar 282 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyoruz. Şu anda da Türkiye’de başladığımız ve devam eden yatırımlarımızın 2023 Mart sonu itibariyle toplam büyüklüğü ise 600 milyon TL’yi aşıyor” dedi. 

Yazarın Tüm Yazıları