İtalya’nın kızıl çocuğu Bologna

Yıllar sonra yeniden Bologna’ya gitmek iyi geldi doğrusu. Almanya’nın Berlin’i varsa İtalya’nın da Bologna’sı var. Bu şehri sevmem için çok ama çok neden var. Niye mi seviyorum?

Haberin Devamı

Birincisi pratik bir yaşam var, ikincisiyse ulaşım çok kolay. Mesela Venedik ve Verona’ya çok yakın.

İtalya’nın kızıl çocuğu Bologna

Sonra köklü bir geçmişi var, o sayede Dante, Erasmus, Kopernik gibi dev isimler yetişmiş.
Burası “Gülün Adı” romanının yazarı Umberto Eco’nun da şehri. Biliyorsunuz, Eco’yu 2016’da kaybetmiştik. Bologna’nın bir Orta Çağ şehri olması, Umberto Eco’yu bu şehirle daha da birleştiriyor.
Çatıların, duvarların kırmızı tonları bu şehre çok yakışıyor. Zaten İtalyanlar “kızıl şehir” diyor. Açıkçası bu Orta Çağ şehrine yeniden gitmek bana çok iyi geldi. Şehrin kesinlikle özel bir ruhu var.
Hem iyi yemek yiyebilir hem de çok güzel ve estetik olan gotik mimarisinin tadını çıkarabilirsiniz.
Pazar yerleri, dar sokakları, kırmızı binalarıyla gezerken hiç sıkılmıyorsunuz. Şehir güzel olunca duygusu da güzel oluyor, insanı da güzel oluyor ve tazelenmiş bir şekilde ülkenize dönüyorsunuz.

Adana kitabı

Haberin Devamı

İtalya’nın kızıl çocuğu Bologna

Bir şehri, o şehrin insanlarıyla beraber öykülere kahraman eden “Adana Sokakları Turunç Kokuyor” adlı öykü kitabı H2O kitap tarafından yayımlandı.
Adana ve Adanalılar, ilginç karakterler olarak edebiyatımızda daha önce de yer bulmuştu.
Sadece Yaşar Kemal’i hatırlamak bile yeter. Bu kez kitabın derleyen, yazar ve editör Süreyya Köle, güncel ve bol katılımcılı bir vurgu yapmış.
Yazarların büyük bir kısmı Adanalı. Diğerleri de Adanalı kimliğini reddedecek kişiler değil, ne de olsa hepsinin yolu bir şekilde Adana’dan geçmiş. Öyküler, şehrin cıvıl cıvıl oluşunu, öfkesini, sevgisini, geçmişe düşülen kayıtları, günümüzdeki dönüşümünü duygu yüklü bir şekilde yansıtıyor. Bu kitap, hem bir öykü seli hem de Adana’yı sokak sokak, duygu duygu dolaşırken size eşlik edecek bir şehir rehberi.
Adana’ya çokça yolu düşen biri olarak kitabı kapattığımda o şehri çok özlediğimi hissettim.
Çok sayıda yazarı olduğundan burada hepsini ismini saymam imkânsız.
Tek bir isim söyleyeyim...
Barış Bıçakçı. Adanalı Bıçakçı, kitabın yazarlarından değil ama içindeki öykülerden birinin kahramanı.
Son not: Kapaktaki yağlı boya tablo, ressam Lutfi Hasoğlu tarafından bu kitap için özel olarak yapılmış.

Haberin Devamı

Hıfzı Topuz 100 yaşında

İtalya’nın kızıl çocuğu Bologna

Nice yıllara usta... 1923 doğumlu gazeteci ve edebiyatçı Hıfzı Topuz, Cumhuriyet’le yaşıt bir yazarımız. Tüm eserleriyle okurları aydınlatmaya devam ediyor. Hıfzı Topuz’un 100. doğum yılı nedeniyle Remzi Kitabevi mağazalarında özel bir bölüm hazırlandı. Roman, anı ve araştırma-inceleme dallarında ürün veren Hıfzı Topuz, ne yazık ki artık ziyaretçi kabul edemiyor, yaş günü kutlaması da Covid 19 tehlikesi nedeniyle yapılamıyor. Kitaplarıyla buluşma olanağı ise tüm kitabevlerinde.

Kim Ne Okuyor?

Ömür Gedik, Sabahattin Ali’nin “Kürk Mantolu Madonna” adlı kitabını yeniden okuyor.
Ramazan Bingöl, İsmet Özel’in “Üç Mesele” adlı eserini okuyor.
Dr. İbrahim Çevik, Hıfzı Topuz’un “Abdülmecit: İmparatorluk Çökerken Sarayda 22 Yıl” adlı eserini okuyor.
Müge Akgün, Zeynep Göğüş’ün “Yok Çünkü Telafisi” adlı eserini okuyor.

Haberin Devamı

Vahşi gösteri dünyası “Babil”

İtalya’nın kızıl çocuğu Bologna

Hürriyet Kelebek medya sponsorluğunda 18 Ocak’ta yapılan “Babil” filminin ön gösterimine katılma fırsatı buldum.
“Babil”, sinemanın sessiz dönemden çıkış sürecinde birkaç oyuncunun yükseliş ve çöküş hikayesini konu ediyor.
Başrollerini Margot Robbie ile Brad Pitt’in üstlendiği ve 1920’lerin Hollywood’unda geçen film, şov dünyasının perde arkasını anlatıyor. Işıltılı ve hareketli sahneleri sizi filme daha fazla yaklaştırıyor.
Margot Robbie’nin oyunculuğu ve güzelliği resmen göz kamaştırıyor.
Üç saatin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Kurgusal karakterlerden oluşmasına rağmen dönemin yıldızlarından da epeyce esinlenmiş.
Örneğin Brad Pitt’in canlandırdığı sessiz dönem film yıldızı Jack Conrad karakteri, Clark Gable ve Douglas Fairbanks’ten, Margot Robbie’nin canlandırdığı Nellie LaRoy karakteri ise Clara Bow ve Joan Crawford gibi yıldızlardan esinle yazılmış.
Filmin kadrosunda Tobey Maguire, Katherine Waterston, Olivia Wilde, Samara Weaving, Spike Jonze, Jeff Garlin, Eric Roberts, Diego Calva da yer alıyor.

Haberin Devamı

“Râmi Kışlası” VakıfBank Kültür Yayınları’nda

İtalya’nın kızıl çocuğu Bologna

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), İstanbul’un en büyük kütüphanesi olarak hizmete açılan “Râmi Kışlası”nın tarihini, akademisyen Yüksel Çelik’in kaleminden okurlarıyla buluşturuyor.
VBKY Tarih kitaplığı, külliyatını yeni yapıtlarla genişletmeye devam ediyor.
Şimdi 19’uncu yüzyılda gerçekleştirdiği reformlarla imparatorluğun çehresini değiştiren Sultan II. Mahmud’un, Yeniçeriler’in yerine kurulan Asâkir-i Mansûre Ordusu için Eyüp civarında inşasını başlattığı (Temmuz 1826-Mart 1828), Râmi Çiftliği kışlasının hikâyesi yayımlandı.
Akademisyen Yüksek Çelik’in “Râmi Kışlası: II. Mahmud Devrinde Aydın-Despotik Modernleşmenin Karargâhı” isimli kitabı, kapıları iki yüzyıl sonra kütüphane olarak halka açılan kışlanın tarihine dair kapsamlı bir çalışma olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Ünlü yazarın duygusal anları

İtalya’nın kızıl çocuğu Bologna

Ünlü yazar Gülten Dayıoğlu, Çukurova TÜYAP Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluştu.
Adana’da geçen hafta Altın Kitaplar Yayınevi standında yapılan imza gününde Gülten Dayıoğlu, 7’den 70’e her yaştan okuruyla bir araya gelerek hasret giderdi.
Dayıoğlu hayranlarının akın ettiği imza günü yoğun ilgi gördü.
Yazarın altmış yıllık sanat hayatı süresince klasikleşen romanlarının ilk baskılarını imzalatmaya getiren okurları Dayıoğlu’na duygusal anlar yaşattı.

Yazarın Tüm Yazıları