Aşk bazen koşmak ister

Yıllar önce yazar Mehmet Coşkundeniz’le Posta gazetesinde birlikte çalışmıştık. Geçtiğimiz günlerde kendisinden güzel bir haber aldım.

Haberin Devamı

Aşk bazen koşmak ister

“Sen Git Aşk Bana Kalsın” ve hemen arkasından yeni yazılar eklenmiş “Aşk Bize Yakıştı”, Nemesis Kitap’la birlikte yeniden yayımlanıyor. Coşkundeniz bakın nasıl anlatıyor:
“17 yıl sonra bu kitapları yeniden basmaya karar verdiğimizde dayandığımız en önemli nokta yazıların zamana ve mekana bağlı olmamasıydı.
İletişim şekil değiştirmiş olsa da duygular aynı. Yine kavuşamayanlar, acı çekenler, hayal kırıklığı yaşayanlar var.
Yine mutluluğu bulanlar, aşk nedeniyle bulutların üzerinde uçanlar, sevenler, sevilenler, dillere düşmüş sevdalar var. İstiyorum ki, okuyucular bir gün kendini anlatmak istediğinde bu kitapları eline alsın, bir yazı seçip okusun karşısındakine.
İstiyorum ki, ne olursa olsun duygularını dinlemekten, anlatmaktan vazgeçmesinler.”
Haklısın sevgili Mehmet, aşk bazen sabrın deneme yoludur!

Haberin Devamı

Reşat’ın polisiye sevdası

Reşat Çalışlar, ilk romanı “Beni Kalbimden Vuranlar Var Ya” ile edebiyat dünyasına adım atmıştı. Oral Çalışlar’ın oğlu olan yazar, entelektüel eğlence yazmaya bayılıyor. Uzun süredir Reşat’la görüşmüyorduk. Kendisini aradım, neler yaptığını sordum ve anlattı:
“Son dönemde Türkçe polisiyeye sardım. Türkiye yavaş yavaş Batı ülkelerine yaklaşan bir polisiye roman dağarcığı üretmeye başladı. Yerel yayınevlerini de hesaba katarsak, herhalde artık yüzden fazla yaşayan polisiye yazarımızın olduğunu söyleyebiliriz.
Aşk bazen koşmak ister

Bu alanda, ana akım okur kitlesinin yeterince yakından takip etmediğini düşündüğüm yoğun bir üretim söz konusu. Gerçekten farklı bir polisiyeci kuşağı yetişmiş. Kuşak derken bunların hepsi genç yazarlar da değil ama genel olarak genç ve yenilikçi bir yazım tarzlarının olduğunu söylemek mümkün.
Yeni dönem Türkçe polisiyeye giriş için son dönemde dikkatimi çeken Çağatay Yaşmut’un ‘Kadıköy Cinayetleri’ romanını tavsiye edebilirim. Tabii Çağatay Yaşmut’tan çok daha genç yazarlar da var, üşenmeyin keşfedin.”

Haberin Devamı

4 bin yıldır neden evleniyoruz

Akademisyen Prof. Gönül Bakay, çocukluk yıllarından beri merakla izlediği evlilik geleneklerini hem Türkiye’den hem dünyadan ilginç örneklerle iki ayrı kitapta anlatıyor: “Türkiye’de İlginç Evlilik Gelenekleri” ve “Dünyada Tuhaf Evlilik Gelenekleri”.
İnsanlar 4 bin yıldır neden evlenir, nasıl evlenir? Tarih boyunca dünyanın farklı coğrafyalarındaki farklı topluluklarda evlilik türleri ve uygulamaları nelerdir? Anadolu’da dünden bugüne evlilik gelenek ve görenekleri, bölgeler arası benzer ve farklı uygulamalar günümüz insanına neler anlatmaktadır?
Akademisyen Prof. Gönül Bakay, iki ciltten oluşan kitaplarında adeta evlilik geleneklerinin izini sürüyor.

Haberin Devamı

“Dünya Bebekleri” sergisi

Rahmi M. Koç Müzesi, “Dünya Bebekleri” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergideki bebekleri genişçe anlatan “Çağlar Boyu Bebek” isimli kitap da okurla buluştu. Yapı Kredi’nin katkılarıyla basılan ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları tarafından hazırlanan kitapta Antik Çağ’dan günümüze yüzlerce bebeğin öyküsü anlatılıyor.
Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 2 bin 200 bebeğin bir araya getirilmesiyle oluşturulan serginin hazırlık aşaması, 3 yıla yayılan kapsamlı bir çalışmayla tamamlandı. Kitapta Çin, Japon, Hint ve Türk bebeklerinden Almanya, İtalya, Fransa bebeklerine kadar özel bir seçki sunuluyor.
Serginin küratörü Serra Kanyak’ın yazdığı “Çağlar Boyu Bebek”in önsözü ise Rahmi M. Koç tarafından kaleme alındı.

Haberin Devamı

Aşk bazen koşmak ister

Yeni Çıkanlar

Dijital yaratıcıların hayatta kalma rehberi

Mu Tunç’un yazdığı “Genç Rönesans”, Karakarga Yayınları’ndan çıktı. Gerçeğin çok kolay manipüle edildiği, yalan olanın hemen doğru kabul edildiği içinde yaşadığımız bu “hiper-normalite çağı”nda dijital yaratıcılar nerede konumlanacak? YouTuber, gamer, videographer, streaming platformlarından NFT kripto sanatına kadar, yeni dijital dünya düzeninde telif haklarına dair her şey bu kitapta!

Aşk bazen koşmak ister

“Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı”

Sakarya’nın ıslama köftesi ve kabak tatlısı, Pamukova’nın nohut kahvesi, Taraklı’nın erkeç güveci, Karasu’nun kum karpuzu, Sapanca’nın elma pekmezi... Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Sakarya şehrinin mutfağından çıkan bu yemekler, “Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı” kitabında bir araya geldi. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitap, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından Sakarya mutfağını tanıtmak ve şehri gastronomi turizmi destinasyonlarından biri yapmak için hazırlandı.

Haberin Devamı

Aşk bazen koşmak ister

Kim Ne Okuyor?

◊ Sanatçı Suzan Kardeş, Nuran Taşhan’ın “Yaşadığım En Güzel Dün” adlı öykü kitabını okuyor.
◊ Ünlü yazar Buket Uzuner, Sharon Stone’un “İki Kez Yaşamanın Güzelliği” adlı biyografisini okuyor.
◊ Yazar Aslı Perker, Zülfü Livaneli’nin “Engereğin Gözü” adlı romanını okuyor.
◊ Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı ve gazeteci Celal Toprak, Mehmet Türkel’in “E-ticaretin Matematiği” adlı kitabını okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları