Erkin Koray ile bahçedeki bankta konuştuk...

Şarkıları dillere pelesenk olmuş koskoca Erkin Baba, Boğaz’da bir yalıda falan değil de böyle mütevazı bir yerde yaşasın ha... Sitenin bahçesinde, yaz güneşinde, gölgesiz bir bankın üzerinde yapıyoruz söyleşiyi.

Haberin Devamı

30 Temmuz 2007... Erkin Koray, genç müzisyenlerle müzikte 50’nci yılını kutlayan bir konser verecek Harbiye Cemil Topuzlu’da. Öncesinde buluşup bir röportaj yapıyoruz. Kadıköy’de, kızı Damla ile birlikte yaşadığı belediye konutlarında...

Şarkıları dillere pelesenk olmuş koskoca Erkin Baba, Boğaz’da bir yalıda falan değil de böyle mütevazı bir yerde yaşasın ha... Zaten hayatının hiçbir döneminde maddi olarak rahata erememişti. Sık sık telif haklarından şikâyet ediyor, açtığı davalardan bahsediyordu efsane müzisyen. Sitenin bahçesinde, yaz güneşinde, gölgesiz bir bankın üzerinde yapıyoruz söyleşiyi. Şöyle özetlemişti durumu: “Bazen bana soruluyor, ‘Bu memleket size ne verdi?’ diye. Buna cevabım, ‘Daha ne verecek’ oluyor.”

Bir tencere ayran

Erkin Koray’ın vefat ettiği haberini alınca 16 yıl önce birlikte oturduğumuz o banka ışınlandım. Üzerinde ne vardı, birlikte neden imza fotoğrafı çektirmemişiz, hatırlamıyorum. Yaşı neredeyse 70’ti ama iş bitmemişti işte eski toprakta. Sadece beyazlayan saçlarını boyuyordu: “305 numara Koleston’la vaziyeti idare ediyoruz. Ama benim rötuşum bu kadar, şimdilik botoks yok.”

Barış Manço ve Cem Karaca’yla memleketin öncü rocker’larından olmalarına rağmen içki ve sigara kullanmıyordu. Her sabah bir tencere ayran içtiğini anlatmış, bana da tavsiye etmişti. Oyunu da MHP’ye verdiğini anlatmıştı son seçimde. Ama ödünç olarak: “Partiye kayıtlı değilim ama şu dönemde Meclis’te olmaları gerek. Oyumu da ödünç verdim, başarılı olamazlarsa alırım geriye...” Led Zeppelin, John Lennon gibi Batılı efsanelerden bahsetmiştik. “Led Zeppelin’in beni dinlemiş olduğuna eminim” demişti. Müzikteki 50 yılını 10’ar senelik bölümlere ayırıyor ve her birine “bahar” diyordu.

En zor soruyu sona saklamıştım. Müziğine arabesk denmesine kızıp kızmadığına... “Türkiye’de başka yorumlanmış olabilir ama arabesk bir ritim adıdır. Öyle bile olsa bundan rahatsızlık duymam” demişti. Ayrılırken sarılmak istedim, cesaret edemedim. Keşke etseymişim.

Haberin Devamı

Erkin Koray ile bahçedeki bankta konuştuk...

Haberin Devamı

Altın Kelebek anısı

Erkin Koray, 2007’de Altın Kelebek Onur Ödülü’ne layık görüldü. Koray, katıldığı bir programda genç sanatçıların Altın Kelebek’teki ödüllerini kendisine ithaf etmesi hakkında şunları söylemişti: “Gençlerin bunu yapması ödül almamdan daha önemliydi. Duman törende sahneden, oturduğum yere kadar gelip ödülü bana verdi. Orada hafif gözlerimiz de yaşardı. Kolay kolay bir gencin yapamayacağı bir hareketti.”

Yazarın Tüm Yazıları