Cinsel çekiciliği arttırmak için Kadınlara yasemin, erkeklere sandal

Kokuya her düzeyde ilgi duyanlara eğitim veren Koku Akademisi’ni kurucusu Bihter Türkan Ergül’le gezdik. Ergül, kokularla ilişkisinin kökenlerini, Beyoğlu’ndaki akademide neler öğrettiklerini, kendi kokumuzu nasıl yapacağımızı ve son kitabı ‘Gülün Bilgeliği’ni anlattı.

Haberin Devamı

Cinsel çekiciliği arttırmak için Kadınlara yasemin, erkeklere sandal

Koku Akademisi, Beyoğlu, İstiklal Caddesi’ndeki Narmanlı Han’ın arka çıkışında. Akademide ders verilmesinin yanı sıra koku kültürüyle ilgili objeler, imbikler, aroma setleri ve özel parfüm şişeleri sergileniyor. Akademinin kurucusu Bihter Türkan Ergül’ün kokuyla ilişkisinin kökeni ailesine dayanıyor. Ergül, akademide kokuya ilgi duyanlara işin tarımından şişelemesine her aşamasının eğitimini verdiklerini anlatıyor.

Kokularla yakın ilişkiniz nasıl başladı?

Bulgaristan’da tıp kökenli bir ailenin kızı olarak doğdum. Ailem aynı zamanda gülcülükle uğraşıyordu. Türkiye’ye 6 yaşımda geldim. Bardağı koklayıp içinde durduğu tel dolabın tahtasının kokusunu alabiliyordum.

Haberin Devamı

Süskind’in ‘Koku’ romanındaki Grenouille karakteri gibi mi yani?

Evet (gülüyor). Ama ben önce özel sektörde çalışmaya başladım. Bu arada Topkapı Sarayı’na, müzelere gidiyorum; tarihte, mitolojide kokuların nasıl kullanıldığını araştırıyorum. Bu işin maalesef bir okulu yok. Paris’te bir okul var ama sektöre yönelik.

Cinsel çekiciliği arttırmak için Kadınlara yasemin, erkeklere sandal

Sonra...

Derken eşim dostum “Sevgilime özel bir koku yapsana”, “Anneler Günü’nde anneme özel bir koku tasarlasana” demeye başladı. 2007’de hobi olarak giriştim. Sonra kozmetik markamı kurdum. Kadim uygarlıklar, Mezopotamya, Roma, Bizans ve Osmanlı’daki koku kültürleri... Çok büyük bir dünya... Mesela Romalılar gladyatörlerin terinden erkek kokusu yaparmış. Çok araştırdım, çok şey biliyorum, kitaplar yazıyorum ama sorsanız diploma yok çünkü okulu yok.

Ve siz de okulunu kurmaya karar verdiniz...

Evet, bu işin bir eğitimi, uluslararası geçerliliği olsun istedim. Akademiyi kurdum, kendim de diploma alabilmek için öğrencisi oldum. Kokuya her düzeyde ilgi duyanlara işin tarımından sağlığına, şişelemesine kadar her aşamasının eğitimini veren uzmanları bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Süskind’in romanındaki gibi, cinsel cazibeyi arttıracak afrodizyak koku üretmek mümkün mü?

Afrodizyak koku diye bir şey yoktur. Ancak östrojeni ve testosteronu tetikleyen kokular vardır. Bunlar kadınlar için yasemin, kananga ve gül; erkekler için sedir, sandal ve alber.

Cinsel çekiciliği arttırmak için Kadınlara yasemin, erkeklere sandal
Ergül’ün kitabı Pika Yayın’dan çıktı.

GÜL ORAKLA BİÇİLMEZ, ELLE KOPARILIR

Son kitabınız ‘Gülün Bilgeliği’nde Isparta gülünü dünyanın en iyisi ilan ettiniz...

Isparta’da organik bir gül tarlam var ama bunu söyleyen ben değilim, Japonlar. 320 megahertz titreşim yaydığını ispatladılar. Kutsal zamanlarda kullanmışız gülü. Güzellik, zihin açıklığı, baş ağrısı için formülleri var. İnceliği çok. Örneğin, orakla biçilmez, elle koparacaksınız. Damıtımı sedir, gürgen ya da meşeyle olacak. Cam ve porselen şişede muhafaza edilmeli.

Haberin Devamı

396 LİRA

Yarın başlayacak Antalya Komedi Günleri’ne kombine bilet ücreti... Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde yarın ‘Seviyorsan Git Ayrıl Bence’, pazartesi ‘Şaşkın Âşıklar’, salı ‘Asi Kuş’, perşembe ‘Nilgün Belgün’le Aşk ve Komedi’ sahnelenecek.

DERSAADET’TE YAŞIYORSUN, PEKİ BUNLARI BİLİYOR MUSUN?

Bu akşam 21.00’de Bomonti Babylon’da Radyo Eksen DJ’lerinin çalacağı bir parti verileceğini...

Rock’tan hip-hop’a birçok türün çalınacağı partiye öğrenci girişlerinin 50 lira olduğunu...

Yarın 10.00’da Maslak’taki MSA’da yılbaşına özel bir çikolata atölyesi düzenleneceğini...

390 liraya portakallı bitter, beyaz çikolata, Antep fıstıklı bitter yapıp eve götürebileceğinizi...

Haberin Devamı

Bu akşam 20.30’da Mısır’ın en görkemli tapınaklarından Abu Simbel’e Zoom üzerinden sanal bir gezi yapılacağını...

Dr. Cengiz Göncü’nün rehberliğindeki 2 saatlik yayına biletlerin 115 lira olduğunu... (biletix.com)

BU AKŞAM SEN NEREDESİN?

Cinsel çekiciliği arttırmak için Kadınlara yasemin, erkeklere sandal

CUMARTESİ ATEŞİ

Gülşen Vadistanbul Jolly Joker’de, Reynmen Isparta Süleyman Demirel KM’de, Ayta Sözeri Moda Kayıkhane’de, Bülent Ortaçgil Ankara The Cube’da, Volkan Konak Bakırköy Luvia’da, Buray Ankara Congressium’da, Melek Mosso Kadıköy Dorock XL’da,Mirkelam Beşiktaş Four Seasons’ta, Manuş Baba Denizli Route’ta...

Yazarın Tüm Yazıları