Aşısızlar için çember daralıyor

Aşı olmamak elbette bir tercih ve hak. Ama unutmamak lazım, her tercihimizin de bir bedeli var. Kimse kusura bakmasın, aşı yaptırmayanın özgürlüğü, yaptıranın özgürlüğünün başladığı yerde bitmek zorunda.

Haberin Devamı

◊ Çin: Chuxiong kentinde aşı olmayanların hastane, bakımevi, anaokulu, okul, kütüphane, müzeye girmesine izin verilmeyecek.
◊ Rusya: Hizmet sektörü çalışanları artık aşı olmak zorunda.
◊ Fransa: Cumhurbaşkanı Macron, 15 Eylül’e kadar bütün sağlık çalışanlarının aşı olması gerektiğini söylerken, aşı olmayan Fransız vatandaşlarının 1 Ağustos’tan itibaren kamusal alanlara giremeyeceğini de ifade etti. Ücretsiz PCR testlerinin sonbahardan itibaren devlet tarafından karşılanmasına son verileceğini duyurdu.
◊ İtalya:
“Yeşil pasaport” olarak adlandırılan Covid sertifikasına sahip olmayanlar, restoranların kapalı kısımları, stadyumlar, spor salonları, eğlence parkları, sinemalar, tiyatrolar, gösteriler ve müzelere giremeyecek.
◊ Birleşik Arap Emirlikleri:
20 Ağustos’tan itibaren bazı kamusal alanlara aşı olanlar girebilecek.
◊ Filipinler:
Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ise aşı olmayanları hapisle tehdit etti.
◊ Pakistan:
Aşı yaptırmayanların telefon kartları bloke edilecek, maaşlarından kesinti yapılacak.
◊ ABD:
New York’ta aşısızlar kapalı mekânlara giremeyecek. Sadece ülke düzeyinde değil, müzik gruplarından arkadaş çevrelerine kadar sızdı aşı tartışması: Punk rock grubu Offspring, aşı yaptırmayan davulcusuyla yollarını ayırdı. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston aşı olmayan arkadaşlarıyla görüşmeyi kestiğini duyurdu.

Peki Türkiye?

Haberin Devamı

◊ Türkiye’de de durum benzer bir seyir izliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sinema, tiyatro, maç, konser gibi yan yana oturulan yerlerde aşı olmayanlardan PCR testi istenebileceğini açıkladı.
◊ Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği 1 Eylül’den itibaren restoran, kafe, gece kulübü, spor salonu, sinema, konser ve düğün salonu gibi yerlerde bulunacaklara 2 doz aşı zorunluluğu getirilmesi çağrısında bulundu.
◊ İstanbul’da 6 ilçenin Fırıncılar Odası temsilcisi, aşı olmayanlara fırınlarda ekmek satışı yapmama kararı aldıklarını açıkladı.
Gerçi sonra geri adım atıldı ama “Aşısıza ekmek yok” gibi bugün kulağımızı çok tırmalayan sözler, işler böyle giderse gündelik yaşamın olağan bir parçasına dönüşeceğe benziyor.

Haberin Devamı

Yok öyle yağma

Aşı olmamak elbette bir tercih ve hak. Ama unutmamak lazım, her tercihimizin de bir bedeli var. Aşı yaptırmayanın özgürlüğü, yaptıranın özgürlüğünün başladığı yerde bitmek zorunda.Aşı olmamak elbette bir tercih ve hak. Ama unutmamak lazım, her tercihimizin de bir bedeli var. Aşı yaptırmayanın özgürlüğü, yaptıranın özgürlüğünün başladığı yerde bitmek zorunda.Hastalığın ağır seyrettiği insanların büyük çoğunluğunun aşı yaptırmayanlar olduğu söyleniyor.Kamunun tedavileri sırasında bu insanlar için yaptığı masrafları saymazsak hadi o da kendi “tercihleri”.Ama vaka sayılarının en yüksek olduğu şehirlerin aşılamada en geri kalan illerimiz olduğu da ortaya çıktı. Yani aşı olmamanın sadece o kişiye değil, topluma da bir bedeli var.Mesela aşı olan biri olarak ben, aşılanmayanlar yüzünden artan vaka sayılarının kurbanı olmak, yeniden kısıtlamalara maruz kalmak istemiyorum artık.Aşı yaptıranlar olarak bizim aklımız ermiyor mu sanıyorsunuz bu aşıların alelacele geliştirildiğine, yeterince araştırma yapılamadığına, bazı riskler barındırdığına...O caydırıcı videoları biz izlemedik mi sanıyorsunuz?Ama tıbbın ve bilimin emri gereği, devletin yönlendirmesi doğrultusunda ben bu riski aldım.Sen hem hiç risk almayacaksın, hem de tavsiyelere uyup risk alanlarla aynı eşit haklara sahip olacaksın...Bu olacak şey değil.Kusura bakmayın ama yok öyle yağma. Eğer aşını yaptırmıyorsan pandemi tamamen bitene kadar evinde oturacaksın, insanlarla mümkün olan en az teması kuracaksın, kendini ve toplumu kişisel önlemlerinle koruyacaksın, restorana gitmeyeceksin.Sadece Türkiye’de değil, dünyanın kafası bu yönde ilerliyor. Şimdiden herkesin haberi olsun.

Yazarın Tüm Yazıları