Üretici ayakta kalmalı

HAFTA SONU sebzenin zam yolculuğu ekonomi sayfamızın manşetindeydi.

Haberin Devamı

Antalya’da 8 TL’ye hale giren salatalığın 22 TL’ye, 13 TL’ye hale giren domatesin 28 TL’ye, 15 TL’ye hale giren patlıcanın 31 TL’ye, 30 TL’ye hale giren çarliston biberin nasıl 46 TL’ye ulaştığını ayrıntılarıyla anlattık.

*

Haberin en can alıcı bölümü ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır’ın tezgâhtaki yangını söndürmek için sunduğu 8 öneriydi.

*

Konu çok ilgi çekince Ali Bey’le yeniden görüştüm ve konunun biraz daha derinine indim.

Üretici ayakta kalmalı

İşte, Ali Bey’in anlattıkları:

 

Haberin Devamı

FİYAT KATLANIYOR

“Çiftçinin tarımsal üretim yapabilmesi için sera malzemelerine, fideye, gübreye, ilaca, emeğe ihtiyacı var. Üretilen ürünü tüketiciye ulaştırmak için ise ayrı bir organizasyona ihtiyaç var.  İşçilik, ambalaj, işletme, vergi, nakliye, hamaliye giderleri ve kâr eklendiğinde bir ürün tüketicinin eline ulaştığında haliyle fiyatı da katlanır. Çünkü her işlemin bir maliyeti var.”

BU DAHA YARISI

“Üreticiden tüketiciye uzanan bir de zincir var. Bu zincirde özellikle üreticinin kârı kaçınılmaz, aksi halde zarar eden üretici üretmez, üretim olmazsa piyasada mal olmaz. O nedenle önceliğimiz üreticiyi ayakta tutmak olmalı. TÜİK'in açıkladığı tarım girdi fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi rakamlarını değerlendirdiğimizde, üreticilerin maruz kaldığı maliyet artışlarının sadece yarısını tüketiciye yansıtabildiğini görüyoruz.”

TEK TEK HESAPLADIK

“ATB AR-GE birimimizi, Antalya'da üretilen domates, patlıcan, biber ve salatalığın Antalya'dan İstanbul'a fiyat yolculuğunu hesapladı. Buna göre, Antalya'da üreticiden 13 TL'den çıkan 1 kilogram domates yolculukta üzerine eklenen masraflarla (İşçilik, ambalaj, işletme, vergi, nakliye, hamaliye giderleri, kar) İstanbul semt pazarında 27,82 TL'den satılıyor. Antalya'da üreticiden 15 TL'den çıkan 1 kilogram patlıcan İstanbul semt pazarında 31,40 TL'den, Antalya'da üreticiden 8 TL'ye çıkan salatalık İstanbul semt pazarında 22,38 TL'ye, Antalya'da üreticiden 30 TL'ye çıkan biber (çarliston) İstanbul semt pazarında 46,55 TL'ye satılıyor.”

Haberin Devamı

Üretici ayakta kalmalı

Ne diyor Ali Bey: “Önceliğimiz üreticiyi ayakta tutmak olmalı.”

*

Bana göre de hareket planı buradan başlamalı.

*

Aksi halde tezgâhtaki ateş düşmez, daha da yükselir.

*

O yüzden tarımın kalbinden konuşanların fikirlerini dikkate almak hepimiz için çok önemli…

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları