Yapay zeka insan kaynakları – iki araştırma

Gelişmiş ekonomiler yarının kalkınma motorunu inşa etmekle meşgul. Yarının yarışı bugünkülerden daha amansız!

Haberin Devamı

 

Ya siz birilerini alıp elinizde oynatacaksınız, ya da birileri sizi ellerinde oynatacak.

Ya güçlü bir çekme gücünüz ve zayıf bir itme gücünüz olacak ve büyük bir ivmeyle yükseleceksiniz,

ya da zayıf bir çekme gücü ve kuvetli bir itme gücü ile birilerine pazar ve kukla olacaksınız.

 

Yarının yarışında var olabilmek için güçlü bir kalkınma motoru gerekiyor. Bu kalkınma motorunun temel parçalarından biri yapay zeka teknolojileri. Yapay zeka arge, mühendislik becerileri, ürünleştirebilme becerileri ve güçlü bir ekosistem gerektiriyor.

Yani temelde insan kaynağı meselesi.

Yapay zeka insan kaynağında dünyadaki büyük resmi anlamak için iki yeni araştırmayı inceledim.

İlki geçen hafta yayınlandı.

Haberin Devamı

Macro Polo adında bir düşünce kuruluşu Aralık 2019’da gerçekleşen en elit yapay zeka konferansının verilerine bakarak, dünyadaki ‘‘elit yapay zeka insan kaynakları büyük resmini‘‘ çizmeye çalışıyor.

NeurIPS isimli bu konferansa 15,920 araştırmacı, 6,614 adet (bu bir rekor) araştırma ile başvuruda bulunuyor. Konferans bu araştırmalardan sadece yüzde 21.6’sını kabul ediyor.

Bu son derece düşük bir rakam.

Macro Polo takımı NeurIPS’e başvuran ve seçilen yüzde 20 araştırmanın yaratıcısı olan yapay zeka insan kaynağını çalışmanın odak noktasına koyuyor. Bunun sebebi bu araştırmacıların global yazay zeka alanını ileriye taşıyan elit kaynaklar olduğu varsayımı.

Macro Polo analizinde 3 sonuç elde ediyor:

1-Elit yapay zeka çalışmalarını gerçekleştiren araştırmacıların yüzde 60’ı ABD şirketleri veya üniversiteleri için çalışıyor. Bu araştırmacılar çoğunlukla başka ülkelerden ABD’ye gelmiş. Yani ABD’deki yapay zeka insan gücü aslında çoğunlukla göçmen asıllı.

2-Çin en yüksek sayıda yapay zeka araştırmacısına sahip ülke. Bahsettiğimiz elit grubun yüzde 29‘u lisans derecelerini Çin’den almış ama şu anda yüzde 56’sı ABD’de çalışıyor.

3-Dünyadaki elit yapay zeka araştırmacılarının yüzde 53’ü göçmen. Yani lisans derecelerini aldıkları ülkeden başka bir ülkede çalışmalarına devam ediyor. Elit yapay zeka insan kaynakları son derece mobil.

 

Haberin Devamı

ELÄ°T YAPAY ZEKA ARAÅžTIRMACILARININ ANA YURTLARI

 

Yine benzer bir yaklaşımla yapay zeka konferanslarını inceleyen bir başka grup (Element AI), 21 yapay zeka konferansı ile birlikte LinkedIn’de kendini yapay zeka alanında doktoralı olarak belirten profilleri baz alarak bir çalışma gerçekleştiriyor.

Bu çalışma yapay zeka insan kaynakları konusunda ülkeleri 4 sınıfa ayırıyor.

Büyük dünya resmindeÂ2018 yılında Türkiye’den 60 araÅŸtırmacının bu 21 konferansa katılım saÄŸladığını ve 141 kiÅŸinin de LinkedIn’de yapay zeka alanında doktorası olduÄŸunu görüyoruz.  

ABD için bu sayılar 10295 ve 15747. Kore için ise 405 ve 192.

 

Aynı rapor ülkeleri 4 sınıfa ayırıyor.

Haberin Devamı

Bu gruplandırmayı o ülkenin elit yapay zekâ insan kaynaklarını çekebilme özelliğini baz alarak yapıyorlar. Bu veriyi ise şu şekilde hesaplıyorlar.

Yapay zekâ insan kaynağı çekme gücü = X ülkesinde çalışan ama doktorasını Y ülkesinden alan araştırmacıların sayısı / ülkedeki toplam yapay zekâ araştırmacı sayısı

Yapay zekâ insan kaynağı itme gücü = X ülkesinden doktora alıp Y ülkesinde çalışan araştırmacıların sayısı / X ülkesinden doktora alanların toplam sayısı

 

21 konferans ve 35 bini aşkın LinkedIn profilinden alınan verilerle yapılan analiz ülkelerin Yapay Zekâ Çekme ve Yapay Zekâ İtme güçlerini ortaya koyuyor.

Aşağıdaki 4 ülke daha yüksek çekim gücüne sahip. Yani hem kendi yapay zekâ insan kaynaklarını içeride tutabilen bir ekosisteme sahipler, hem de dışarıdan elit araştırmacı çekebiliyorlar. Bu dört ülke DAVETKAR ÜLKELER olarak sınıflandırılmış.

Avusturalya

Ä°spanya

İsveç

Tayvan

 

Haberin Devamı

Aşağıdaki iki ülke ise ÜRETİCİ ÜLKELER olarak sınıflandırılıyor. Yani itme güçleri çekim güçlerinden biraz daha yüksek. Bu ülkelerin çıkardığı araştırmacılar bu ülkelerde kalmıyor.

Fransa

Ä°srail

 

Aşağıdaki 7 ülke ise yapay zekâ alanında DEMİR ATMIŞ ÜLKELER olarak sınıflandırılıyor. Bu ülkeler var olan insan kaynakları havuzlarına göre zayıf itme gücüne sahipken, kuvvetli çekme gücüne sahip. Elit yapay zekâ araştırmacıları bu ülkelere akıyor.

ABD

Japonya

Çin

Kore

Almanya

Hindistan

Ä°talya

 

Aşağıdaki 5 ülke ise kendi yapay zekâ insan kaynakları havuzuna göre daha yüksek çekim ve daha yüksek itme sergiliyor. Bu ülkeler dışardan elit yapay zekâ araştırmacılarını çekebilirken, kendi mezunlarının da büyük bir kısmını başka ülkelere veriyor. Bu ülkeler ise PLATFORM ÜLKELER olarak sınıflandırılıyor.

Kanada

Hollanda

Singapur

İsviçre

Ä°ngiltere

--

Haberin Devamı

Bu araştırmalarda Türkiye’nin adı karşıma çıkmadı.

Bu eksiklik Türkiye’nin yapması gereken planlamalar, atması gereken adımlar ve ortaya koyması gereken bir yapay zekâ ivmesi olduğunu gösteriyor.

Ve tüm bunları yaparken şu iki temel konu akılda olmalı:

Yapay zekâ insan kaynağı çekme gücü ve

Yapay zekâ insan kaynağı itme gücü

Sizce?

 

Yazarın Tüm Yazıları