Anadolu’da kadın kooperatifleri

Anadolu’ya her gidişimde, kadın girişimci, kadın üretici ve kadın çiftçi hareketlerinin arttığını sevinçle gözlemliyorum. Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını teşvik eden, güçlenmesini amaçlayan kadın kooperatiflerini ise destekliyorum...

Haberin Devamı

Kadının emeğini, el becerisini, yeteneğini, bilgisini ortaya koyarak bir üretim yapması, bunu satarak bir ekonomik değer oluşturabilmesi beni çok mutlu ediyor. Bu pazar Anneler Günü ve ben de müsaadenizle kadınlar lehine pozitif ayrımcılık yapmak istiyorum.

Anadolu’da kadın  kooperatifleri

Biliyor musunuz, dünyadaki gıda üretim ekonomisinin neredeyse yüzde 75’i küçük ölçekli çiftçiler, kooperatifler tarafından karşılanıyor...
Bu çiftçi ve üreticilerin büyük bir kısmı da kadınlar. Özellikle gıda üretiminde kadınların işin içinde olduğu her oluşum bana güven veriyor. “Sevgi, kardeşlik ve barış” sloganıyla yola çıkan, zeytin kokulu kadınların kurduğu Altınözü Hazek Kadın Kooperatifi Türkiye’nin yüz akı.
“Kadının gücü ile geleceğe” sloganı, Malatya Kadın Kooperatifi Maldiana’ya ait.
“Kadınım, kazanırım, kalkınırım” sloganıyla yola çıkan Battalgazi Kalbi Kadın Kooperatifi ise başka bir muhteşem örnek.
“Kadın eli Erzurum’a dokunsun, tezgahlarda Erzurum’u dokusun” diyen Kadama Kadın Kooperatifi ise çok hayranlık duyduğum başka bir oluşum.

Haberin Devamı

Anadolu’da kadın  kooperatifleri


Gıda ürünleri kooperatiflerden

Beypazarı Kınalı Eller, Ankara Zeytindalı, Anabolu, Moringantep-Moringa, Umut Yolcuları, Hanımeli, İlk Adım, Umut Işığı, Kozadan İpeğe, Gündöndü, Öncü Kadın, Simge Kadın, Çağdaş Kadın gibi isimlerle anılan kadın kooperatiflerinin sayısı bugün 200’e ulaşmış görünüyor.

Anadolu’da kadın  kooperatifleri

Pandemi döneminde tüm dünyanın gündemine oturan, iyi tarım, mevsiminde, doğal beslenme bilinci, atalık tohumların kullanımı, köy ve çiftçi pazarlarının artırılması, geleneksel beslenme şekline dönüş gibi konularda, kadınlara ihtiyacımız var. Çünkü doğala ve doğaya dönüş ancak kadın üreticilerle mümkün.
Artık kadın üreticilerimiz sosyal medya iletişim ağlarında ve birçok online alışveriş sitelerinde seslerini duyurabiliyor.
Sizler de evinize alacağınız salça, reçel, tarhana, erişte, makarna, kurutulmuş bitki-meyve gibi pek çok gıda ürününü kadın üreticilerden, kooperatiflerden temin edebilirsiniz. 2001’den beri kooperatifleşmek isteyen kadın gruplarına, işletme konusunda eğitim, teknik destek ve danışmanlık sağlayan KEDV’e (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) huzurlarınızda tekrar teşekkür etmek isterim.
Sevdiklerimizi bir araya getiren, buluşturan, gülümseten, mutlu eden en önemli toplumsal değerlerimizden birisi de yemek sofrasıdır.
Tüm dünyada sofraların çoğunlukla yaratıcısı, üreticisi ve donatıcısı hep kadın olmuştur.
Kadının gıda üretimindeki rolünün artması, bizler için güvenli sofraların da teminatıdır. İyi ki varsınız, iyi ki varız!

Haberin Devamı

Anadolu’da kadın  kooperatifleri

Yazarın Tüm Yazıları