Kuraklığa havadan tanık oldu

Sevgili Hürriyet okurları… Türkiye yağışa hasret kaldı. Kuraklık kapımızda ve küresel ısınmanın sonucu sulak alanlarımız ve göllerimiz her geçen yıl daha da daralıyor.

Haberin Devamı

Kuraklığa havadan tanık oldu
Kuraklığa havadan tanık oldu
Kuraklığa havadan tanık oldu

Antalya’dan tanıdığım Ümit Erdem, havadan çektiği fotoğraflarla kuraklığa tanık olan isimlerden biri. Birçok uluslararası sosyal medya platformu fotoğraflarını grafik değeri ve renkleri ile paylaşıyor. Ümit bu fotoğrafları, “Bu görseller aslında kuraklığın eseri. Küresel ısınmanın sonucu yaşanan değişikliği bu sulak alanlarda ve gölleri periyodik olarak fotoğraflayarak ortaya koymaya çalışıyorum” diye anlattı. Ümit Erdem’le havadan tanık olduğu kuraklığı konuştuk.

Kuraklığa havadan tanık oldu
Kuraklığa havadan tanık oldu
Kuraklığa havadan tanık oldu

Haberin Devamı

FOTOĞRAF HOBİDEN ÖTEYE GEÇTİ

Fotoğraf çekmeye ilgisinin lise yıllarında başladığını 2002 yılında ilk fotoğraf makinesini aldığını aktaran Ümit Erdem, 2008 yılına kadar fotoğraflarını geliştirdiğini söyledi. Hobi olarak başladığı fotoğrafın profesyonel olarak hayatının odağına gelmesini ise şöyle anlattı: “Vizörden her baktığımda, her deklanşöre bastığımda fotoğrafı daha çok sevdim. 2008 yılına kadar Kayseri’de yaşadım. O süre boyunca yaşadığım çevreyi fotoğraflayarak fotoğrafımı geliştirmeye çabaladım. 2009 yılında Antalya’ya taşındık. Antalya’da fotoğrafa bakışım değişti. Burada tanıştığım insanlar ve çevrenin de etkisiyle belki hayatımda fotoğrafın hobiden öte olduğunu anladım. Çeşitli reklam ajanslarında ve otel tanıtımlarında fotoğraf çekmeye başladım.”

FOTOĞRAF ÖĞRENMEYİ BIRAKMADIM

Antalya’da fotoğrafı öğrenmeyi sürdürdüğünü de dile getiren Ümit Erdem, fotoğrafı öğrenme çabasını da şu sözlerle aktardı: “Antalya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nde (ANFAD) daha çok vakit geçirmeye başladım. Oradaki hocalarımdan da öğrenmeye devam ettim. Teknik olarak her geçen gün bir adım daha öteye gidiyordum. Ancak teknik olarak kabul edilebilir bir seviyede olsam da fotoğrafta kuramsal olarak eksik olduğumu hissediyordum. Bu eksikliğimi de gidermek istiyordum. 2013 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fotoğraf Bölümü’ne girdim. 2017 yılında okuldan derece ile mezun oldum. Fotoğrafı öğrenmeyi hiç bırakmadım. Fotoğraf üzerine aynı okulda yüksek lisans yapıyorum.”

Haberin Devamı

Kuraklığa havadan tanık oldu

SULAK ALANLAR KURAKLAŞIYOR

Ümit, mezun olduğu yıl Fujifilm’de Antalya bölgesinde çalışmaya başladığını, bu bölgede fotoğraf eğitimleri verdiğini söyledi. Fotoğrafa farklı bir noktadan bakmaya çalışırken 2019 yılında drone edindiğini de anlatan Ümit Erdem, “Drone sayesinde gökyüzünde yeni bir fotoğraf açısına ulaştım” dedi. Drone ile özellikle Akdeniz Bölgesi’ni, ağırlıklı olarak Antalya ve çevresini havadan fotoğrafladığını ifade etti. Tarihi ve turistik alanları fotoğraflarken havadan grafik açılar içeren fotoğraflar üzerine yoğunlaştığını da aktaran Ümit, “Tarihi ve turistik alanlar, çevre güzellikleri derken göller bölgesinde oradaki sulak alanlarda çok fotoğraf çektim. Özellikle Burdur ve çevresindeki gölleri fotoğraflarken sulak alanların giderek kuraklaştığını gördüm. Gittiğim göller, sulak alanlar her gittiğimde bir öncekine göre küçülüyordu. Bende bunu proje olarak çalışmaya başladım. Bu bölgeyi ve küresel ısınmanın getirdiği kuraklığı fotoğraflamaya devam ediyorum. Hatta yüksek lisansımda da konu olarak kuraklığa odaklanmak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kuraklığa havadan tanık oldu

GÜZEL GÖRSEL ARKASINDAKİ ACI SIR

Ümit Erdem, Burdur’daki Yarışlı Gölü’nü kuraklığa örnek gösterdi. Derinliği 20 santimetre olan Yarışlı Gölü’nde havadan görüntülerde yaşanan zenginliğin kuraklığın ifadesi olduğunu dile getiren Erdem, “Yarışlı, flamingoların yaz aylarında beslendikleri, üreme alanları olan bir göl. Gölün etrafında mermer ocakları var. 2019’da ilk gördüğümde binlerce flamingo vardı. Git gide sayıları azaldı. Bu yaz gittiğimde yok denecek kadar az flamingo vardı. Sular kurudukça oradaki mineraller farklı renklerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Görsel olarak baktığınızda grafik desenler içeren bir renk cümbüş... Ama bu hoş görsel aslında kuraklığın eseri. İnsanların hoşuna giden aslında çevresel olarak kuraklığın sonucu. Bu alanların kuraklığına karşı daha dikkatli olmalıyız. Küresel ısınmanın sonucu yaşanan değişikliği bu sulak alanlarda ve gölleri periyodik olarak fotoğraflayarak ortaya koymaya çalışıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kuraklığa havadan tanık oldu

ÜMİT ERDEM KİMDİR?

1982 yılında Antalya’da doğan Ümit Erdem, lise yıllarında fotoğrafla ilgilenmeye başladı. Çeşitli reklam ajansları ve dergilerle çalıştı. Stock fotoğrafçılığı, doğa, insan ve belgesel fotoğrafçılığı alanlarında deklanşöre bastı. 2009 yılından bu yana Antalya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (ANFAD) üyesi. Yine 2010-2012 yıllarında aynı derneğin yönetim kadrosunda yer aldı. Yurt içi ve yurt dışı birçok yarışmada derece ve sergilemeler aldı. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nü dereceyle bitiren Erdem, 2015 yılı Young Photographer Awards ödülüne layık görüldü. Ümit Erdem, 2017 yılından bu yana Fujifilm Antalya Showroom ve Eğitim Merkezi bünyesinde fotoğraf eğitimleri veriyor. Aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yapıyor. Son yıllarda havadan görüntüleme ile ilgilenen Ümit Erdem, drone ile ağırlıklı olarak iklim değişikliği, soyutlama kavramı ve grafiksel görüntüler çekiyor.
Instagram: @umiterdem

Yazarın Tüm Yazıları