37 yıldır soluksuz

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) düzenlediği ve Türk medyasının en prestijli fotoğraf yarışması Yılın Basın Fotoğrafları Ödülleri,yarın Ankara’da 37. kez sahiplerine kavuşacak. Dernek, 37 yıldır soluksuz düzenlenen bu yarışma ile Türkiye’nin ve Türk basınının görsel belleğini tutuyor.

Haberin Devamı

14 ÜLKEDEN ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNE

1985’ten bu yana yapılan Yılın Basın Fotoğrafları, Türkiye’nin aralıksız düzenlenen en eski fotoğraf organizasyonu. Yarışma, Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödülü. Yarışmaya 2018 yılında eklenen Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri yalnızca bu yıl Dışişleri Bakanlığı ile birlikte 14 ülkede sergilendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’mız desteği ile üniversite gençliğini fotoğrafa yönlendirmek, onların emeklerini desteklemek adına ustanın adının yaşatıldığı Ara Güler Özendirme Ödülü ise 4 yıldır veriliyor.

FOTOĞRAF BELGEDİR

İnsan, dünya üzerinde var olduğu andan itibaren kendini sonraki nesillere anlatma çabasıyla yaşıyor. Atalarımız mağara resimleri, rölyefler, heykeller, tablolarla bize yaşadıklarını, suretlerini, kendilerini anlatmaya çalıştı. Fotoğrafın icadı ise kendini sonraki nesillere aktarım çabasında dönüm noktası oldu. İfade ettiği gerçeklikle tüm diğer enstrümanları rafa kaldırdı. Bugünkü haliyle fotoğraf, belgedir. Taşıdığı ‘kanıt’ olgusuyla basın fotoğrafının niteliği ise ‘tarihi belgedir.’ Dolayısıyla gazetecilerin, basın fotoğrafçılarının sorumluluklarından biri tarihi belgelerin geleceğe taşınmasıdır. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin yarışmalarında ödül alan kareler, sergilerle, basılı eserlerle birer kalıcı belgeye dönüşüyor. Dolayısıyla 1985 yılından bu yana Türkiye’nin, Türk basınının hafızası Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin arşivlerinde tutuluyor.

Haberin Devamı

DÜNYANIN KONUŞTUĞU ORTAK DİL

Bugün fotoğraf, günümüz dünyasının ortak dili, iletişimin en güçlü aracı, inkâr edilemez bir kanıt, farklı platformlardan yüz milyonları aşan paylaşımıyla dünyada üretimi yapılan en büyük ürün. 2021 yılı verileri var elimde. Instagram’ın 1 milyardan fazla aktif kullanıcısı var ve günde yalnızca bu platformda paylaşılan görsel sayısı 95 milyon... Dikkatinizi çekerim günlük 95 milyon...

FOTO MUHABİRİ GÜVENİ TEMSİL EDİYOR

Mobil cihazı olan herkes fotoğraf çekiyor ve bu herkesi birer yayıncı yapıyor. Ama bu kişisel yayıncılıkta ne etik, ne güven ne de vicdandan söz edilebilir. Bu fotoğraf bombardımanı arasında haber fotoğrafı ve haber fotoğrafçısı çok farklı bir noktada. Çünkü haber fotoğrafçısı, foto muhabiri, işini yaparken etik değerlerden yayın ilkelerine birçok noktada güveni temsil ediyor. Foto muhabirini-basın fotoğrafçısını anlatan en net tanımlardan biridir, ‘Tarihin tanıkları.’ Ancak bu salt tanıklık değildir. Çünkü bizler haber fotoğrafçıları, fotokopi makinesi veya bir tarayıcı değiliz. Basın fotoğrafçılığı, entelektüel birikimin, beynin, tekniğin, iletişim gücünün ve empati yeteneğinin ortaya koyulduğu yürekle yapılacak bir iştir. Ve bu da bizleri salt görgü tanığı olmaktan çıkarır.

Haberin Devamı

TARİHİN AKIŞINA İZ BIRAKIYORUZ

Bir yöneticim, “Büromuzdaki herkes kıymetli elbette. Ancak iyi bir foto muhabiri gardıroptaki smokin gibidir, her zaman giymezsin. Ama üzerine giydiğinde kendini gösterir” demişti. Evet röportajlarla, Meclis Genel Kurulu’ndaki nöbetlerle günü geçiririz ama öyle işlere gideriz ki çektiğimiz kare ile tarihin akışına iz bırakırız...

ÖDÜLLER NEDEN DEĞERLİ ?

İşte yarın yapılacak törende de 2021 yılına iz bırakan kareler ödül alıyor. Yarışmada ödül alan kareler Türkiye’nin görsel tarihine not düşüyor. Bugün yakın tarihe geçen pek çok kare bu yarışma sayesinde akıllara kazındı. Her yıl 5 binden fazla fotoğrafın katıldığı Yılın Fotoğrafları Yarışması’nı değerli kılan ne biliyor musunuz? Çünkü bu ödüller, Türkiye ile dünyadan fotoğraf ve medyaya yön veren isimlerin katıldığı 3 gün süren bir değerlendirme ile belirleniyor. Ödül alan tüm meslektaşlarımı yürekten kutluyorum…

Haberin Devamı

37 yıldır soluksuz

YILIN BASIN FOTOĞRAFI

Yılın Basın Fotoğrafı ve AB Yılın Çevre Fotoğrafı - Ümit Bektaş/Reuters
Geçtiğimiz yıl haziran ayında Marmara denizinde yaşanan müsilaj felaketi dünyanın en önemli iç denizlerinden biri olan Marmara’da yaşanan kirliliğin ne kadar ciddi bir boyuta vardığını gözler önüne serdi.

37 yıldır soluksuz

KADIN FUTBOL LİGİ İLK MAÇI

Spor Toto Özel Ödülü - Mehmet Şirin Topaloğlu/İHA
Kadın Futbol Ligi başladı. Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi A Grubu ilk hafta mücadelesinde son şampiyon Beşiktaş Vodafone, ligin yeni takımı Fenerbahçe’yi 2-1 mağlup etti. Beşiktaş kadın futbol takımı galibiyet sevinci yaşadı.

37 yıldır soluksuz

YEŞİL VE YANGIN KARASI

AB Çevre Özel Ödülü - Ahmet Faruk Sarıkoç/İHA
Marmaris orman yangını.

Haberin Devamı

37 yıldır soluksuz

İYİLİĞE ÖDÜL

Kızılay ‘İyilik’ Özel Ödülü - İbrahim Laleli/DHA
Antalya’nın Manavgat ilçesinde geçtiğimiz yıl 10 gün süren yangında 8 kişi hayatını kaybetti, 75 bin hektarlık alanın kül oldu. Yangınla mücadele eden Kızılay gönüllüleri dumandan etkilenen gözlerine, göz damlası damlatarak rahatlamaya çalıştı.

37 yıldır soluksuz

BİR ŞAMPİYONUN HİKÂYESİ

SGDD ASAM Özel Ödülü - Sedat Suna/EPA
Suriye’deki savaş nedeniyle ailesi ile birlikte ülkesini terk etmek zorunda kalan 12 yaşındaki göçmen güreşçi Adnan Osman’ın şampiyonluk hikâyesi.

37 yıldır soluksuz

SAPANCA

ASKA Özel Ödülü - Hasan İçel
Sapanca Gölü.

37 yıldır soluksuz

KUŞLARIN UĞRAK YERİ YARIŞLI

ATSO Rota Antalya Özel Ödülü - Ekrem Şahin
Burdur Yarışlı Köyü’nde bulunan Yarışlı Gölü her mevsim ayrı bir güzel. Yazın suların çekilmesi ile görsel bir şölen sunan göl yatağı, göçmen kuşların da uğrak alanı.

Haberin Devamı

37 yıldır soluksuz

SAĞANAĞA YAKALANAN TÖREN KITASI

Günlük Yaşam İkincisi - Selahattin Sönmez/Hürriyet
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik’i karşıladığı resmi tören sonrası
sağanak yağışta zor anlar yaşayan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Kıtası.

Yazarın Tüm Yazıları