Tatlı rüyalar

Sıkıntılı konuları ‘tatlıya bağladığımız’ çok olmuştur, ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ diyerek dost kazandığımız insanlar da olmuştur…

Haberin Devamı

Tatlının mutlulukla, karşı tarafı sevindirmekle alakalı olduğu kesindir. Bu nedenle yaş günlerimizi bir tencere yemeğinin üstüne mum koymak yerine yaş pasta ile kutlarız, terfileri pasta alarak kutlarız, kız almaya çikolata ile gideriz, gönül almaya baklava ile …
Tatlı aslında kutlama, sevinme, anlaşmanın, barış ve sözleşmenin simgesidir. Aşure ve baklava tatlının ritüelleşmiş halidir. Tatlının tarihi olaylarda, kutlamalarda ve hediyelerde de rol oynadığını görüyoruz:

Tatlı rüyalar

1619 yılında İran karşısında bozguna uğrayan Osmanlı ümerası, burnunun büyüklüğünden dolayı Burun Kasım adı verilen elçinin başkanlığında, bir çadırda İran heyeti ile buluşulmuştur. Fakat heyetin gelişi fırtınaya denk gelmiş, rüzgâr çadırları söküp, ortalığı toz duman kaplamıştır. Göz görü görmüyordur. Peçevi, zaferden sonra Burun Kasım’ın burnunun göklere sığmayacak kadar büyüdüğünü söyler. Ama Burun Kasım, iki saat kimseye söz vermeden, görünürde barışı pekiştirmek, Osmanlı heyetini utandırmak, gurur taslamak için sürekli konuşur. Osmanlı heyeti, çaresiz sessiz kalarak elçi Burun Kasım’ı dinler.
Sonrası heyetten Dilaver Paşa bir fırsat bulur lafı çevirmek için soru sorar:
*
‘Kasım Bey, bu diyarın rüzgârı her zaman böyle sert midir? Heyetteki Baki Paşa, İran elçisi Burun Kasım’dan önce davranarak cevap verir:
‘Yok sultanım bu şimdi Kasım Bey’in burnunun yelidir!’
İran elçisi Burun Kasım da’ İlahi Baki Paşa, Allah sana bela vermesin, her zaman böyle şeytanlığı bırakma’ derken herkes kahkaha ile bir yana savrulur.
Bu diyalog Şah Abbas’a kadar ulaşır, sonrasında İran Şahı bu durum sonrası Baki Paşa’ya üç katır dolusu tatlı armağan gönderir.
*
Osmanlı’da ramazanın her on beşinci günü yeniçerilere baklava verilirdi. Yeniçeri subayları, saraydan aldıkları içi dolu baklava tepsilerini törenle ocağa götürürler. Buna ‘Baklava Alayı’denir.
Kız alma töreninden, düğünlere cemiyetlere kadar uzanır tatlının buradaki rolü ve önemi.
Bu hikaye, tatlının hediye olarak verilmesinin tarihi başlangıçlarından biridir. .
Acıyı bile bal eyler öyle kabulleniriz.

Haberin Devamı

Revaninin hikayesi

Haberin Devamı

Tatlı rüyalar

Revani’nin nereden geldiğiyle ilgili iki değişik hikayesi vardır: Birincisi, III. Ahmed zamanında Karabağ’ın merkezi Revan şehrinin fethi vesilesiyle tatlılar hazırlanırken ‘icat’ olunmuştur.

Şair Nedim de ‘Tekzir içün feth-i Revan ni’meti şükrün /
Meclisde gerek kim gele helva-yı revani’ beyitiyle bunu anlatır.

Rivanin bir diğer hikayesi ise içindeki malzemesi ile ilgilidir. Revani adı, Farsça ‘revgani’ sözcüğünden gelmektedir. Farsça’da ‘revgan’ yağ anlamına gelmektedir. Yağ ile ilişkisine gelince; yapılışında irmik, yumurta ve şekerle karıştırılmadan önce ‘yağ’ın yoğrulup beyaz ve pürüzsüz hale getiriliyor oluşudur. Burada tatlının esas malzemesi ‘yağ’dır.

Haberin Devamı

 Sağlık olsun

Financial Times’ta yayımlanan makaleye göre Nestlé gıda ürünlerinin yaklaşık %70’inin, içeceklerin %96’sının, şekerleme ve dondurma grubundakilerin yaklaşık %99’unun, Avustralya’nın sağlık derecelendirme sistemine göre 5 üzerinden 3,5 olan ‘sağlıklı’ eşiğini karşılayamadığı görülüyor.
Gelecekte sağlıklı yiyeceğe erişim, doğal ve sağlıklı beslenme üzerinde daha çok tartışacağız anlaşılan.
Güney Kore, Svalbard takımadasındaki Küresel Tohum Kasası’nın ardından dünyanın ikinci tohum kasasını inşa etti. Kıyamet günleri yaklaştığı için her türlü kötü senaryolara hazırlık yapıyoruz.

Tohum kasası: Doğal afet ve nükleer saldırılara karşı dayanıklı yapılan kasada, çoğunluğu Kore yarımadasına ait 4 bin 751 farklı yabani bitki türünden yaklaşık 100 bin tohum saklanıyor.
Belirli türlerin neslinin tükendiği olası felaket senaryolarında bu tohumlarla dünyadaki biyo çeşitliliğin korunması veya tekrardan sağlanması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Bozulmadan kalan gıdalara dikkat

İlginç reklamlarıyla gündemde kalmaya devam eden Burger King, şimdi de küflü hamburgerin olduğu bir reklam filmiyle ürünlerdeki katkı maddelerine gönderme yaptı.
Burger King, artık ürünlerinde koruyucu içermeyen malzemeler kullanmaya karar verdi. Koruyucu içermeyen gıdalar ise, her geçen gün tüketici tercihlerinde öne çıkıyor.
Marka, bu değişikliği duyurmak isteyen fast food devi, yeni reklam filminde bir hamburgerinin yenmemesi durumunda olacakları göstermek istedi.

Tatlı rüyalar

Reklam filminin başlangıcında taze bir Whopper hamburger var. Daha sonra ise gün içerisinde hamburgerde yaşanan bozulma göze çarpıyor.
Ekmek küfleniyor, köfte yosun tutuyor. 34 günün sonunda da Whopper, küflü bir hamburgerden ibaret oluyor. Bu görüntünün ardından ise ekran kararıyor ve ekranda “Yapay koruyucu içermemenin güzelliği” sözleri ortaya çıkıyor.
Burger King rakiplerinin hamburgerinde çok fazla koruyucu olduğunu, hatta bir hamburgerin 10 yıl dayanabileceğini iddia ediyor.

Haberin Devamı

Sizler de yiyeceklerin küflenme testini yapabilirsiniz. Küflenen, çabuk bozulan yiyecekler, hiç bozulmadan duran, plastik gibi aylarca bozulmadan kalmasından daha iyidir.

Yazarın Tüm Yazıları