Masterchef Bursa’nın ardından

İngiltere kökenli aşçılık yarışması, Acun Ilıcalı’nın rayting makinesi Masterchef nihayet Bursa’ya geldi. Bursa’ya gelmeden önce Masterchef, Kahramanmaraş, Alaçatı, Ankara, Konya, Çanakkale, Balıkesir, Adana, Gaziantep ve Afyon’da çekildi. Olaya iyi tarafından bakalım ilk 10’dayız. Aslına bakarsanız belediyeler parayı bastırınca program yapımcısı sırada hangisi var diye soruyor.

Haberin Devamı

Programın öncesi sette yaşanan kavganın, programın kendisinden daha fazla haber olmasını ve Bursa ile ilgili seviyesiz paylaşımıyla diskalifiye olup yarışmadan atılan yarışmacıyı da saymazsak, programın bizim açımızdan Türkiye’de en çok izlenen programlar arasında olduğunu görmek güzel bir şey. Programın yayınlandığı cumartesi akşamının reyting sonuçlarına göre AB kategorisinde en çok izlenen 2. program, totalde ise en çok izlenen 4. program olduğunu görmek sevindirici.

Program sonrası Google’da arananlar

Sizlerle ayrıca Masterchef Bursa yayınlandığında en çok aranan kelimeler üzerinden bir Google analizini de paylaşmak istiyorum. Programın yayınlandığı tarih olan 21 Kasım Cumartesi günü Google arama trendlerine baktığımızda; Google’da aranan kelimeler neler olmuş?
6. sırada 100B+ (yüz bin ve üzerinde aramayla) ‘süt helvası’ ve 20. sırada 50B+ (elli bin ve üzeri aramayla) Muradiye çorbası tarifi aranmış.

Haberin Devamı

Bursalı olup da süt helvasını yemeyen ya da bilmeyen yoktur ama Muradiye çorbasını Masterchef menüsüne ‘Bursa’nın meşhur çorbası’ diyerek sunulmasını Bursa için iyi niyetli marka yaratma çabası diye nitelendirebiliriz. Tarihi bir hikayesi olduğunu veya anonim bir hikayesi olduğunu varsayarsak markalaşabilir. Adını Osmanlı sultanı İkinci Murad’dan alan, hem sebzeli hem tavuklu hem de terbiyeli bir çorba olan Muradiye çorbasını Bursa ile ilişkilendirmek doğru bir strateji olabilir. Ben bugüne kadar denk gelip anlatanı içeni duymadım. Muradiye çorbasını en güzel Almira Oteli’nin baş aşçısı Necmettin Usta yapar. Almira’nın menüsünde vardır. Ancak bu yetmez. Bursa’da sokağa çıkıp sorsan 100 kişiden 99’u bilmez bu çorbayı... Bursa denilince Muradiye çorbasının ‘bilinir hale’ gelmesi için ne yapılmalı?

Masterchef Bursa’nın ardından

Bursa’nın lokantalarında, Bursa’nın otel menülerinde, Bursa Belediyesi’nin meşhur tesislerindeki menülerinde olmalı, turizm otelcilik okullarının öğrencilerine öğretilmeli.

Haberin Devamı

Çorba denilince akla gelen ve yüzlerce çorba markası olan Knorr’un ürün listesinde Muradiye çorbası var. Ama yöre belirtilmeden, Bursa Muradiye Çorbası denilmemiş. Knorr ile işbirliği yapılarak Knorr’un Yöresel Çorba serisine Bursa Muradiye Çorbası eklenmeli, Ramazan menülerinde Bursa’daki tesislerin menülerine Muradiye Çorbası eklenmelidir.

Süt helvası nasıl markalaşır?

Masterchef Bursa’nın ardından

Süt Helvasının Masterchef Bursa programı sonrası 100 bin ve üzeri tıklanması ve tarifinin aranması bizleri harekete geçirecek, umut veren bir sonuçtur. Sansebastiyan denilen sütlü tatlı bir anda tüm ülkede nasıl moda oluyorsa, Bursa’nın Süt Helvası da tüm Türkiye’de aranan bir tat olabilir. Her ne kadar taze ve ılık yenilen bir tatlı olsa da endüstriyel tarafta Bursalı Eker’in başarıyla yürüttüğü hazır tatlı serisine ilham olabilir. Ar-ge bu işe yarıyor zaten.. Çiğ köfte, analı kızlı çorbası, lahmacun nasıl market raflarında satılabiliyorsa süt helvasının da yaygın hale gelerek, her eve, her sofraya girebilmesi mümkündür.

Haberin Devamı

Şıra neden yoktu?

Programda Bursa Kebabı İskender’in, Kayhan Pideli Köfte’nin, cantığın, Hasanağa enginarının, kestaneli pilavın konuşulması güzeldi ama güzelim yemeklerin yanında Bursa’nın meşhur üzüm şırası masada olmalıydı.
Maalesef Coca Cola’nın bütçesi Bursa’nın şırasını yendi. Bu işler madem parayla oluyor Burger King ‘ten de parayı alıp hamburger koysaydınız yemek programına ey Acun Ilıca?
Üzüm şırasını bir ara milli içeceğimiz ilan eden dönemin Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı A. Eşref Fakıbaba’nın ardından bunu hayata geçirecek birileri çıkmadı maalesef. Bursa bu konuda elini çabuk tutarak ‘şıranın’ coğrafi bir işaretini alabilir. Bursa Kebabı, köftesi yanında sunulan şırayı Bursalı Rıfat Minare’nin çabasının devamında Türkiye’de markalaştırabilir, yaygınlaştırabilir.

Haberin Devamı

Gastronomi şehri olabilmek

Bursa şehrimizin markalaşması için, gastronomi turizminin oluşması ve sürdürülebilir hale gelmesi için ulusal ekranlarda görüntü vermek gerekiyor. Yeter mi? Gastronomi adresi olabilmek için önce bu kurguları ve planları yapanlar ‘karga ve klavuz hikayesini’ tekrar okusunlar. Gastronomi şehri olabilmek için daha fazla gastronomi etkinliği yapılmalı, şehrin lezzetlerini içine alan başyapıt olabilecek kitaplar teşvik edilmelidir. Bursa’nın 96 km ötesindeki 2 yıllık aşçılık okulu yerinde kalsa da 4 yıllık ‘gastronomi fakültesi’ otelleri, sağlık turizmi, kış turizmi olan Bursa için lüks değildir. Antep’te, Hatay’da ve Afyon’da olup da Bursa’da olmayan ‘Gastronomi Evi’ hayata geçirilmelidir.

Haberin Devamı

Bursa gastronomi haberleri

-Su gastronomik bir içecektir. Yumuşak içimli olması, mineral zenginliği nedeniyle farklı markaları tercih ederiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Su markasıyla ambalajlı su üretecek olması, Bursa’nın Türkiye’de markalaşması için önemli bir adımdır. Dünya üzerinde dakikada yaklaşık 1 milyon adet ambalajlı su tüketilirken Türkiye’de ise yıllık kişi başı 68 litre pet ve cam, 81 litre damacana olmak üzere toplam 149 litre ambalajlı su tüketiliyor ve ülkemizde yaklaşık 400 adet su fabrikası bulunuyor. Bu fabrikalardan 28 adedi Bursa’da yer alıyor. Türkiye’nin her yerinde Bursa’yı daha çok görecek Bursa Su içerek Bursa daha çok hatırlanacak.

Masterchef Bursa’nın ardından

 -Yeni dönemi kırsala ve tarıma adayan Nilüfer Belediyesi, şimdi de yeni bir çalışmayı Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) aracılığıyla halkla buluşturuyor. Nilüfer Belediyesi, yanlış tarım politikaları sonucu toprağa küsen çiftçiyi yeniden üretime teşvik etmek, kooperatifleri ve kooperatifçiliği desteklemek için ‘Nilüfer Bostan’ markasıyla satış noktalarını arttıracak. İlk örneğini Nilüfer Belediyesi Halk Evi yanında açıtığı ‘Nilüfer Bostan’da başta Bursa’daki kadın kooperatifleri ve kadın dernekleri olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerindeki kooperatiflerden alınan ürünler ve NİLKOOP tarafından üretilen ya da tedarik edilen gıda maddeleri satışa sunulmakta. Menşei Bursa olan sebzelerden yapılan turşular ve reçeller, marmelat ve pestiller halkla buluşturulan ürünlerden bazıları. Bunların haricinde ilk etapta salça, sirke çeşitleri, baharatlar, tarhana, kuskus, erişte, mantı, çiğ süt, yumurta, peynir çeşitleri, tere yağı, zeytin, zeytin yağı, konserve çeşitleri, ekmek ve menemenlik sos gibi ürünler ‘Nilüfer Bostan’ raflarında yer almış şimdiden.

Yazarın Tüm Yazıları