Kadınlarda görme kaybı riski erkeklere kıyasla daha fazla

Ciddi görme sorunları sadece kadınlara özgü olmasa da, kadınların görme kaybı yaşama olasılığı erkeklere göre %12 daha fazladır.

Haberin Devamı

Kadınların görme sorunlarına katkıda bulunan birçok biyolojik faktör vardır.

Hormon değişiklikleri ve görme

Kadınlardaki başlıca cinsiyet hormonları şunlardır:

Östrojen – Ergenlikten başlayarak üreme ve cinsel gelişimde önemli bir rol oynar.

Progesteron – Adet döngülerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve vücudu hamileliğe hazırlar.

Androjenler – Bunlar doğurganlığı, kemik kütlesini, cinsel dürtüyü ve kırmızı kan hücresi üretimini etkileyen bir grup cinsiyet hormonudur. Androjenler kadınlarda yalnızca küçük miktarlarda bulunurken, erkeklerde daha büyük miktarlarda bulunurlar.

Hormonlar gözlerde ciddi değişikliklere neden olabilir. Özellikle hamilelik ve menopoz döneminde kadınlarda görme etkilenir.

Kadınlarda görme kaybı riski erkeklere kıyasla daha fazla

Haberin Devamı

Hamilelikte görme değişiklikleri

Bir kadın hamile kaldığında plasenta tarafından üretilen gebelik hormonları devreye girer. Bu hormonlar, gözlerde ve göz çevresinde değişikliklere neden olabilir. Genellikle bebek doğduktan sonra veya anne emzirmeyi bıraktıktan sonra bu değişiklikler düzelir.
Gebelikte gözlerde ve göz çevresinde görülen değişiklikler şunlardır:

Göz kapakları: Birçok hamile kadın, göz kapakları çevresinde melazma veya kloazma adı verilen pigmentasyon artışı (renk koyulaşması) yaşar.

Kornea (gözün şeffaf tabakası): Hamilelik sırasında korneanın kalınlığı, eğriliği ve hassasiyeti değişebilir. Bu değişim, kırma kusuruna yol açarak bulanık görmeye neden olabilir. Kontakt lens kullanan kadınlarda hamilelik sırasında kontakt lenslere karşı geçici bir toleranssızlık gelişebilir.

Gözyaşı üretimi: Hamilelik sırasındaki hormonlar gözyaşı filmini ve bezlerini etkileyerek göz kuruluğuna yol açabilir.

Göz içi basıncı (GİB): Göz içindeki basınç hamilelik sırasında azalır. Düşük GİB, kornea ödemine yol açarak görmenin azalmasına neden olabilir.

Lens: Hamilelik ve emzirme döneminde kadınların doğal lenslerinin yakın mesafeyi odaklama yeteneği zayıflayabilir.

Haberin Devamı

Hamile kalmadan önce diyabet hastası olan kadınların diyabetik retinopatiye (şeker hastalığının göze vurması) yakalanma riski daha yüksektir. Gebelik sırasında (gestasyonel) diyabet gelişen kadınlarda ise diyabetik retinopati riski daha düşüktür.

Menopoz sırasında görme değişiklikleri

Menopoz sonrası gözlerle ilgili yaşanan en önemli değişikliklerden biri göz kuruluğudur.

Bazı araştırmalar menopozun glokom (göz tansiyonu hastalığı) riskini de artırabileceğini göstermektedir.

Görme ve yaş

Kadınlar erkeklerden ortalama 5,4 yıl daha uzun yaşıyor. Fazladan beş yıl daha yaşamak, kadınları katarakt (göz içindeki lensin şeffaflığını yitirmesi), glokom ve sarı nokta (ağ tabakadaki görme merkezi) hastalığı gibi yaşa bağlı göz hastalıklarına karşı daha duyarlı hale getiriyor.

Haberin Devamı

Otoimmün hastalık ve görme

Kadınların otoimmün hastalık geliştirme olasılığı erkeklere göre iki kat daha fazladır.

Romatoid artrit, lupus, Grave’s hastalığı ve multipl skleroz gibi otoimmün hastalıklar gözlerde üveit, sklerit, katarakt, göz siniri hasarı ve iltihaplanması gibi çeşitli problemler doğurur.

Kadınlar göz sağlığını nasıl koruyabilir?

• Rutin göz muayenesi olun
18-60 yaş arası kadınların yılda bir göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir.

• Göz doktorunuzu aile geçmişiniz hakkında bilgilendirin
Kalıtım ve aile geçmişi görmede büyük rol oynar. Göz doktorunuza ailenizde görülen hastalıkları bildirin. Böylece doktorunuz bu hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında sizi bilgilendirebilir ve erken tanı için detaylı muayene ve tetkikler yapabilir.

Haberin Devamı

• Sigara içmeyin
Sigara içenler katarakt, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı ve iitihabi durumlar açısından risk altındadır. Sigara içiyorsanız bırakmaya çalışın.

• Dışarıda güneş gözlüğü takın
Güneş gözlüğü takmak gözlerinizi zararlı UV ışınlarından korur. UVA ve UVB ışınlarını tam olarak engelleyen kaliteli bir güneş gözlüğü taktığınızdan emin olun.

• Dengeli beslenin
Diyetinize meyve, sebze ve antioksidanlar eklemek; belirli göz rahatsızlıklarının başlamasını geciktirmeye veya önlemeye yardımcı olabilir. Proteininizi yağsız et, balık, fındık ve yumurtadan alın. Bolca su için. Ayrıca A vitamini (ve beta-karoten), C vitamini, E vitamini ve çinko, gözleriniz için faydalıdır.

Haberin Devamı

• Orta derecede egzersizi rutininize ekleyin
Fiziksel sağlığınızı korumak için her hafta 150 dakika (2,5 saat) orta düzeyde aktivite yapılması önerilir. Bu süre, hafta boyunca küçük etkinliklere bölünebilir.

Orta düzeydeki aktivite örnekleri arasında hızlı yürüyüş, dans ve bisiklete binme sayılabilir. Düzenli fiziksel aktivite, görme ve diğer sağlık sorunları geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları