Patrick Özdemiroğlu
Patrick Özdemiroğlu
Patrick ÖzdemiroğluYazarın Tüm Yazıları

Müzik de değişti be abi!

Bu hafta, dönüşen müzik dinleme fiilini zenginleştirmesi muhtemel birkaç ipucuna, Apple Music ve Spotify üzerinden göz atacağız.

Haberin Devamı

Karşıdakini gerçekten dinlediğimiz tek aktivite olmasından mıdır bilinmez ama gezegendeki her insanın (artı bazı hayvan ve bitkilerin) müzik dinleme eylemi hâlâ hobiler arasında gururla sayılıyor. 90’larda kulağımıza çalınan ‘distortion’lı melodilerle şimdilerde maruz kaldıklarımız arasında fark olsa da, satın aldığımız kasetin B yüzündeki son şarkının aslında albümün en güzel parçası olduğu gerçeğini gülümseyerek keşfedebileceğimiz bir teknolojik yoksunlukla büyüsek de, ‘hobi’ hâlâ olduğu yerde sapasağlam duruyor: Müzik dinliyoruz. Bunu Siri biliyor. Metroda yanımıza oturan dayı duyuyor. Spotify listelerimize göre karakter analizimizi yapan müstakbel sevgili görüyor. Müzikle ilgili ipucu yazıları da artık kaset saran kalemleri ya da dikiz aynası süslerini değil popüler müzik servislerini içermek durumunda. Dolayısıyla bu hafta, dönüşen müzik dinleme fiilini zenginleştirmesi muhtemel birkaç ipucuna, Apple Music ve Spotify üzerinden göz atacağız.

Haberin Devamı

Spotify ipuçları

Mahsun Kırmızıgül’ün ‘Bebeğim Benim’ şarkısını dinleme arzusu aniden bastırdıysa ve bu gerçeği tüm dünya ile paylaşmaya hazır değilseniz ayarlardan ‘Gizli Oturum’ seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz.

Yanlışlıkla sildiğiniz playlist’lerin arkasından ağıt yakmanız gerekmiyor. Hesap sekmesinin içinde ‘Çalma listesini geri getir’ seçeneği mevcut.
Yıl bazlı arama da mümkün. “Radiohead year (yıl):1993-2000” diye arama yaparak sevdiğiniz grubun elektronik bir dönüşüme girdiğini görmezden gelebilirsiniz.

Sizin temponuza uyan şarkılarla koşmanız da mümkün. Koşma listelerinden birini seçtiğinizde Spotify telefonun sensör’lerini kullanarak uygun şarkıyı çalacak (Şarkı RATM - Know Your Enemy ise sporla iyi gidiyor).

Güzel bir soloyu arkadaşınıza dinletmek istiyorsanız şarkının tamamını paylaşmak zorunda değilsiniz. Sağ tıklayıp Spotify URI’sini kopyaladığınızda linkin sonuna #time3:12 eklerseniz arkadaşınız solonun başladığı noktaya ışınlanacak.

APPLE MUSIC İPUÇLARI

Aile üyeliği, altı kişiye eşzamanlı servisi kullanma imkânı veriyor. Sosyalci olmama rağmen çok daha hesaplı olduğunu ben bile anladım.

Haberin Devamı

 Apple Music’te indirdiğiniz parçalardan birini alarm sesi olarak tanımlayabilirsiniz.

 Müzik dinlerken Siri’ye benzeri parçalar çalmasını söylediğinizde size ilgili bir playlist oluşturabilir. Siri’yi gönül rahatlığıyla kişisel DJ’iniz gibi kullanabilirsiniz. 

 Kalp ikonunu ve ‘sevmedim’ tepkisini kullanmaya özen gösterin ki, yapay zekâ sizin duymak istediğiniz şarkıları tam olarak öğrenebilsin.

 Ayarlar>Müzik>Çalma>EQ altından ‘Geç Vakit’ ayarını seçtiğinizde, uygulama parçadaki daha sessiz sekansları yukarı çekerek gürültülü yerlerde müziği daha iyi duymanızı sağlıyor. En sevdiğiniz şarkının ‘Ayrılık Çeşmesi is the terminal station’ ile bölünmediği bir dünya mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları