Spor coşkusuna virüs bulaştı

Geride kalan yıl birçok önemli organizasyon ertelenirken, bazı branşlarda şampiyonlar ilan edilmeden sezonlar tamamlandı. Kazanılan en büyük başarılardan biri, ritmik cimnastik kadın takımının Avrupa zirvesinde yer alması oldu.

Haberin Devamı

Spor coşkusuna virüs bulaştı

Her yıl geride kalırken, akıllarda; unutulmaz zaferler, başarı öyküleri, sevinçler, üzüntüler, gururlar ve hayal kırıklıkları gibi farklı duygular bırakıyor. 2020 senesi bu anlamda çok daha farklı hatırlanacak. Dünyada Şubat, ülkemizde Mart ayında ilk vakaların görülmeye başlandığı yeni tip coronavirüs (covid-19) salgını, hayatımızın her alanını olumsuz yönde etkilerken, hepimizin bakış açısını değiştirdi. Önceliklerimizi yeniden gözden geçirmemiz konusunda önemli mesajlar verdi. Ekonomiden sağlığa, eğitimden sosyal yaşama tüm alanlarda, bu korkutucu ve bulaşıcı virüsün yol açacağı zararın en aza indirilebilmesi için yetkililerce tedbirler alındı. Spor da bu anlamda bütün olumsuzlukları en derinden yaşadı. Geride kalan yıl başta olimpiyat oyunları ve Avrupa Futbol Şampiyonası olmak üzere birçok önemli organizasyon ertelenirken, bazı branşlarda şampiyonlar ilan edilmeden sezonlar tamamlandı. Sporcular, uzun süre evlerine kapanmak zorunda kalırken, yeniden sahalara ve salonlara dönüş için yaklaşık 5-6 aylık bir bekleme süresine ihtiyaç duyuldu.

Spor coşkusuna virüs bulaştı

Salgının kontrol edilmeye başlanması ve vaka sayılarının özellikle yaz mevsiminin ikinci yarısında, hem Dünyada hem de ülkemizde azalmasıyla birlikte, branşlarda kısıtlı da olsa yarışmalar düzenlendi.

Spor coşkusuna virüs bulaştı

CİMNASTİKTE TARİHİ BAŞARI

Biten yılın en çarpıcı başarılarından biri, son dönemde büyük çıkış gösteren cimnastikte geldi. Federasyon Başkanı Suat Çelen ve yönetiminin başlattığı ve yürüttüğü projeler, hem bireysel hem de takım yarışmalarında tarihi başarılar getirdi. Ritmik Cimnastik Kadın Milli Takımı, Ukrayna’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda birinci olup, büyük bir gurur yaşattı. Bulgar Antrenör Kameliya Dunavska’nın çalıştırdığı, Ülker Bağışlayan’ın Milli Takım Koordinatörlüğünü yaptığı ve Nil Karabina, Azra Akıncı, Peri Berker, Eda Aşar, Duygu Doğan ve Defne Alpaslan’dan oluşan milli takım; 3 çember, 2 labut aletinde rakiplerini geride bırakıp, altın madalyanın sahibi oldu.
Bu başarıdan kısa süre sonra Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı Avrupa ikinciliğini elde ederken, İbrahim Çolak halka aletinde, Ferhat Arıcan da paralel barda ilk sırayı aldı. Kadınlar bireysel yarışmada Göksü Üçtaş Şanlı, gümüş madalya kazandı.
Mersin’de düzenlenen Türkiye Cimnastik Şampiyonası’nda kariyerinin son Türkiye Şampiyonası’nda mücadele eden Ümit Şamiloğlu, barfiks aletinde birinci oldu.
Estonya’nın Tartu kentinde düzenlenen Ritmik Cimnastik Miss Valentine Grand Prix Turnuvası’nda millilerin genel tasnif ve top aletinde kazandığı iki madalya, Grup Milli Takımı’nın grand prix turnuvalarında aldığı ilk madalyalar oldu.
Mersin’in ev sahipliği yaptığı Avrupa Erkekler Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda milli sporcular takım halinde 1, büyüklerde 3, gençlerde de 4 kez madalya sevinci yaşadı. Milliler 2 altın, 2 gümüş ve 4 de bronz olmak üzere toplam 8 madalya kazandı.
Uluslararası Cimnastik Federasyonu (FIG), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle finalleri iptal edilen Artistik Cimnastik Dünya Kupası’nda eleme sıralamasının nihai sonuç olmasına karar verdi ve Türkiye 2 altın, 1 bronz madalya kazandı.

Spor coşkusuna virüs bulaştı

FUTBOLA UZUN SÜRE ARA VERİLDİ

Türkiye’de coronavirüse rastlanmasının ardından ülke çapında önlemler devreye girdi. Spor federasyonları da bu anlamda harekete geçip kendi branşları ile ilgili kararlar aldı. Basketbol, voleybol ve hentbol branşlarında ‘beyaz sezon’ ilan edilirken, şampiyon belli olmadı ve küme düşme kaldırıldı. Futbolda ise farklı bir yol izlendi. UEFA ile koordineli şekilde yürütülen çalışmalar sonunda, Mart ayının ortasında liglere ara verildi. 12 Haziran’da takımlar yeniden sahaya çıktı. Bir dizi önlem alınırken, oyuncu, teknik adam ve kulüp personeline sürekli test yapıldı. Müsabakalar seyircisiz olarak oynatıldı ve kalan 8 hafta tamamlandı. Saha dışında ekonomik saha içinde de puan anlamında sıkıntılar yaşayan Ankaragücü, sezonu son sırada bitirdi. 7 kulübün talebini önce kabul etmeyen Türkiye Futbol Federasyonu’nun, liglerden düşmeyi kaldırma kararı almasının ardından, sarı-lacivertliler, macerasına Süper Ligde devam etmeyi sürdürdü. Aynı şekilde, TFF Birinci Futbol Ligi’nde mücadele eden ve küme düşme hattında ligi tamamlayan Ankaraspor da 1. Ligde kaldı.

Spor coşkusuna virüs bulaştı

AVRUPA’DA TÜRK TELEKOM RÜZGARI

Türkiye Basketbol Erkekler Süper Ligi’nde sezon, şampiyon ilan edilmeden tamamlanırken, başkent ekibi Türk Telekom’un Avrupa kulvarında kesintiye uğrayan mücadelesi, dramatik bir şekilde sonuçlandı. Grup maçlarını; 11 galibiyet ve 3 yenilgi sonra lider tamamlayan, mavi-beyazlılar, son 16 turunda Beşiktaş’ı yenip çeyrek finale yükseldi. Covid-19 nedeniyle, turnuva ertelenirken, FIBA’nın kararı sonrası organizasyon farklı bir formatta oynandı. 8 takım, Yunanistan’ın Başkenti Atina’da buluştu. Tek maç üzerinden oynanan turnuvanın ilk kapışmasında Fransız ekibi DJA Dijon’a 83-82 yenilen Türk Telekom, kupa hayaline veda etti. Kadınlar Birinci Liginde mücadele eden Başkent ekibi Nesibe Aydın, sezon sonunda Süper Lige yükseldi. Nesibe Aydın; BOTAŞ, Ormanspor ve Çankaya Üniversitesi’nin ardından 4. takım olarak bu kulvarda yer aldı ve Ankara bu alanda, İstanbul’u geride bıraktı.

Spor coşkusuna virüs bulaştı

FİLENİN GENÇ SULTANLARI ZİRVEDE

Voleybolda filenin sultanları, değişik yaş kategorilerinde son dönemde hep başarıyla birlikte anılır oldu. Gerek kulüpler, gerekse milli takımlar düzeyinde, uluslararası alanda kürsü dereceleri geldi, olimpiyat vizeleri alındı. İçlerinde Ankaralı sporcuların da bulunduğu genç yaş takımları, elde ettikleri derecelerle göğsümüzü kabartırken, gelecekte A milli Takımın yıldızı olacakları mesajını iletti. Yıl içinde Türkiye 19 Yaş Altı Kız Voleybol Milli Takımı, 2020 Genç Kızlar Avrupa Şampiyonası’nın finalinde Sırbistan’ı 3-2 yenerek ilk sırayı aldı. 17 Yaş Altı Kız Milli Voleybol Takımı da Avrupa Şampiyonası finalinde Rusya’ya 3-1 yenilerek ikinci oldu. A Milli Kadın Voleybol Takımı ise 2020 CEV Tokyo Olimpiyat Oyunları Avrupa Kıta Elemeleri’nin final maçında Almanya’yı 3-0 yenip, olimpiyatlara katılma hakkını elde etti.
Başkent ekibi Halkbank, erkeklerde Balkan Kupası’nı kazanıp, Avrupa’da yoluna Challenge Kupası’nda devam etti. Mavi-beyazlılar, bu kupada 4’lü finallere adını yazmayı başardı.

Spor coşkusuna virüs bulaştı

TEKVANDODA MADALYALAR DEVAM ETTİ

Yarışmaların yeniden başlamasının ardından tekvandocular yeniden tatamiye çıktı. Almanya Açık Tekvando Turnuvası’nda milli tekvandocular, 3 altın ve 1 bronz madalya elde etti. Kadınlarda Rukiye Yıldırım, Zeliha Ağrıs ve Nafia Kuş, altın madalya aldı. Hatice Kübra İlgün ise bronz madalya kazandı.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Fujairah Açık Turnuvası’nda kadın tekvando milli takımı, 4 altın, 1 bronz madalya kazanarak şampiyon oldu. Türkiye, para tekvando branşında, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’na tam kadro katılma hakkı kazanan tek ülke oldu.
Milli tekvandocular, Bosna Hersek’te düzenlenen Olimpik Kilo Kategorileri Avrupa Şampiyonası’nda 2’si gümüş, biri bronz olmak üzere toplam 3 madalya kazandı.

Spor coşkusuna virüs bulaştı

EŞREF 5. KEZ OLİMPİYAT YOLUNDA


Milli çekiççi Eşref Apak, Seyfi Alanya Atmalar Kupası’nda 77,56 metrelik dereceyle barajı geçerek Türk atletizm tarihinde kariyerinde 5. kez olimpiyata gitme hakkı elde eden ilk isim oldu. Polonya’da düzenlenen Virtüs Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda özel sporcu Fatma Damla Altın, pentatlon branşında dünya şampiyonu olarak özel sporcular pentatlonda Türkiye’ye ilk altın madalyayı kazandıran isim oldu. Polonya’da düzenlenen Virtüs Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda özel sporcu Esra Bayrak, 60 metre branşında dünya şampiyonu oldu.

AMATÖR BRANŞLARDA GELEN BAŞARILAR

Kick Boks Milli Takımı, Atina Challenge Turnuvası’nda 1 altın, 3 bronz madalya kazandı. Halter Milli Takımı, Özbekistan’da düzenlenen 6. Uluslararası ISSF Dayanışma Kupası’nı 10 altın, 8 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplam 20 madalya ile tamamladı. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Artistik Buz Pateni Trophy Yarışması’nda senior erkekler kategorisinde Burak Demirboğa ikincilik, junior erkekler kategorisinde Alp Eren Özkan ise üçüncülük elde etti. Olimpik Kadın Boks Milli Takımı, Uluslararası Balkan Turnuvası’nda 3 madalya kazandı. Şennur Demir altın, Busenaz Çakıroğlu gümüş, Aycan Güldağı ise bronz madalya elde etti. Grekoromen stilde milli güreşçi Şerif Kılıç, Sırbistan’da düzenlenen Dünya Kupası’nda gümüş madalya kazandı. Kovid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 8 ay uluslararası turnuvalardan uzak kalan milli güreşçiler, Polonya, Rusya ve Hırvatistan’da düzenlenen organizasyonlarda toplam 46 madalya kazandı.

Spor coşkusuna virüs bulaştı

BÜYÜK KOŞUYA FARKLI DÜZENLEME

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin anısına, her yıl 27 Aralık’ta düzenlenen geleneksel ‘Büyük Atatürk Koşusu’nun 85.’si salgın önlemleri ve sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle bu yıl farklı bir şekilde düzenlendi. 10 erkek ve 10 kadın sporcunun katıldığı koşuyu, tüm sporcular birlikte tamamladı.

Yazarın Tüm Yazıları