Sağlığınızı izliyor musunuz

SAĞLIĞIMIZI korumak ve kollamak istiyorsak yalnızca “doğru beslenmek, egzersiz yapmak, iyi uyumak, huzura odaklanmak” bize yetmez!

Haberin Devamı

Sağlığınızı izliyor musunuz

Aynı zamanda bazı biyolojik verilerimizi de dikkatle izlememiz gerekir. Zira o veriler sayesinde sağlığımız daha güçlü, dirençli ve sağlam kalabiliyor. Ve yine o veriler sayesinde muhtemel bazı sağlık tehditleri çok daha erken dönemlerde fark edilip önlenebiliyor. Bakın o biyolojik verilerin ilk 10’unda neler var...

Sağlığınızı izliyor musunuz

KESİP SAKLAYIN 1

BU RAKAMLAR EZBERLENMELİ

1- D VİTAMİNİ: İdeal olarak 50’nin üzerinde, 100’ün altında olmalıdır.

2- DEMİR VE FERRİTİN: 50’nin üzerinde tutulmalıdır.

Haberin Devamı

3- B12 VİTAMİNİ: 500’ün altına inmemeli, 1000’i aşmamalıdır.

4- HbA1c: Şekerlenmenin/glikasyonun takibinde altın standarttır. Her daim 5.5 ve altında kalmalı, 5.8’i aşmamalıdır.

5- AÇLIK ŞEKERİ: 80-100 aralığında tutulmalıdır.

6- AÇLIK İNSÜLİNİ: 5’i aşmamalı, 2-3 aralığında kalmalıdır.

7- İNSÜLİN DİRENCİ: 2.5’u geçmemeli, 1.5-2 aralığında tutulmalıdır.

8- HDL KOLESTEROL: 55’in üstünde kalmalı, 45’in altına düşmemelidir.

9- TRİGLİSERİD: 150 üst sınır olmalı, 100’ün altında olmalıdır.

10- TSH: Her yaş için 2.5 ve altında tutulmalıdır.

Sağlığınızı izliyor musunuz

ÖNEMLİ

NET ve açık bilgi şudur: Bedenlerimizin metabolik merkezi öncelikle karaciğerimizdir. Karaciğerimiz herhangi bir nedenle görevini yerine getiremediğinde sağlığımız adeta karanlık bir tünele girmektedir. Diğer taraftan alkol tüketimi, aşırı şekerli besinler, hareketsiz bir yaşam, kan şekeri yüksekliği, ürik asit fazlalığı, bazı ilaçlar, şu veya bu nedenle bedenimize giren ağır metaller ve daha pek çok zararlı kimyasal biz farkına varmasak da karaciğerimizi içten içe yiyip bitirebilmekte, görevlerini engelleyebilmektedir. Peki, karaciğerimizde bir sorun olup olmadığını en kolay ve güvenli bir yolla nasıl anlayabiliriz? Bana sorarsanız “GGT” kısaltmasıyla tanımlanan “GAMMA GLUTAMİL TRANSFERAZ” enzimimizi izlememiz en doğru yoldur. Nedenini sıradaki kutuda bulabilirsiniz...

Haberin Devamı

Sağlığınızı izliyor musunuz

İYİ BİLGİ

GGT ARTIŞI KARACİĞER ALARMININ İLK İŞARETİDİR

“KARACİĞERİM sağlam mı?” sorusuna cevap arıyorsanız stratejinizi GGT enzimi üstüne kurunuz ve o enzimi 3-6 aylık aralıklarla takip altında tutunuz.

Zira GGT sadece karaciğer fonksiyonlarını tarama, değerlendirme veya takipte kullanmamız gereken sıradan bir laboratuvar testi değildir. Normal sınırlarındaki hafif ama kalıcı ve ilerleyici yükselmelerinin bile ciddiye alınması gereken önemli bir biyokimyasal parametredir. GGT yükselmesi ilerleyici bir karaciğer yetersizliğinin, karaciğerin yaşadığı ciddi bir “GLUTATYON AÇLIĞI”nın ilk ve en önemli işaretidir. GGT’deki her artış, karaciğerin detoks süreçlerinde zorlandığına, karaciğer lavabosunun tıkandığına, vücudumuzun toksik yük altında kaldığına ve karaciğerin gereği kadar glutatyon üretemeyip “glutatyon açlığı” içinde kıvrandığına işaret eden önemli bir uyarıcıdır.

Haberin Devamı

Sağlığınızı izliyor musunuz

KESİP SAKLAYIN 2

GGT SEVİYESİ NASIL İZLENMELİ

LÜTFEN ŞU BİLGİYİ DİKKATLE NOT EDİN: Sağlıklı birinin GGT değerleri asla 30’lu rakamları aşmamalıdır. 40’lı hele hele 50’li rakamları ise asla geçmemelidir. Daha yüksek GGT değerlerinin de ciddi bir glutatyon eksikliğinin, ilerleyici bir karaciğer yetersizliğinin ilk işareti olabileceği iyi bilinmelidir.

KISA BİR HATIRLATMA DAHA: GGT enziminin takibi mümkünse SGOT ve SGPT enzimleriyle birlikte yapılmalıdır. GGT ve diğer iki enzimdeki yükselme öncelikle alkole bağlı karaciğer yağlanması olanlar ve alkolik hepatit riski taşıyanlar için çok daha önemli işaretlerdir.

Sağlığınızı izliyor musunuz

Yazarın Tüm Yazıları