Saclar nasıl güçlenir?

Gür, parlak ve güçlü saçlara sahip olmak herkesin ortak isteği...

Haberin Devamı

Saç yapısı, kalitesi ve sağlığını belirleyen farklı pek çok neden olsa da beslenme tercihlerimiz en önemlisi. Kısacası saçlarımızın her bir telinin daha sağlıklı uzayıp gelişebilmesi için de vazgeçilmez bazı besin unsurlarına ihtiyacımız var. İşte bu nedenle saç sorunu olan herkesin beslenme biçimlerini gözden geçirmesi gerekli. Peki nedir bu “saç dostu” besin unsurları? Bana göre ilk 6’da bunlar var...

DEMiR SAÇA GÜÇ VERiR

Demir, hücrelere oksijen taşıyan alyuvarlarda bulunan hemoglobin molekülünün merkezinde yer alır. Saç büyümesi dahil pek çok vücut işlevi için önemli bir mineraldir.
Kansızlığa neden olan demir eksikliği saç dökülmesinin başlıca nedenleri arasında olup özellikle kadınlarda sık görülür. Deniz tarağı, istiridye, yumurta, kırmızı et ve mercimek demirden zengin gıdalardır.

Haberin Devamı

BiOTiN SAÇIN TEMELiDiR

Saçlar için en gerekli B vitamini, biotin denilen B7 vitaminidir. Biotin eksikliği ile saç dökülmesinin bağlantılı olduğu, çalışmalarda gösterilmiştir.
Biotin saç dökülmesini önlediği söylenen pek çok ürüne eklenmektedir ama biotinden fayda görenler biotin eksikliği olanlardır. Diğer B vitaminleri saçlı deriye ve saç köklerine oksijen ve besin taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol aldıklarından saçlar için dolaylı bir öneme sahiptir.
Tam tahıllar, badem, et, balık, deniz mahsulleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler B vitamini kaynaklarıdır.

ÇİNKO SAÇIN ÖMÜRÜNÜ UZATIR

Çinko, vücutta yüzlerce enzimin yapısında bulunan yaşamsal bir mineral. Saç yapımı ve onarımında da önemli rolü vardır. Saç köklerinin çevresinde yer alan yağ bezlerinin çalışmasına yardım eder. Saç dökülmesi çinko eksikliğinin sık görülen bir belirtisidir ve çinko eksikliğine bağlı saç dökülmesinin çinko destekleriyle azaldığı, çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ancak çinkonun fazlası da saç dökülmesine neden olur. O nedenle sağlıklı kişiler, çinko desteği almak yerine istiridye, karides, kırmızı et, ıspanak, buğday ruşeymi, kabak çekirdeği ve mercimek gibi çinkodan zengin doğal kaynaklardan tüketerek çinko ihtiyacını karşılamalıdır.

Haberin Devamı

FOLiK ASiT SAÇIN TOHUMU GiBiDiR

Folik asit de saçın en mühim desteklerinden biri... Daha bol ıspanak, nohut tüketip daha çok folik asit kazanarak saçlarınızı daha güçlü ve gür yapmanız mümkün.
Folik asidi bakliyatlar ve yeşil yapraklı diğer sebzelerle de kazanabileceğinizi hatırlatalım.

E ViTAMiNi SAÇI PARLATIR

C vitamini gibi E vitamini de oksidatif stresi önleyebilen bir antioksidan... Saç dökülmesi olan kişilerde yapılan bir çalışmada 8 ay süreyle E vitamini desteğinden sonra saç büyümesinde yüzde 34.5 artış saptanmış. Plasebo grubunda ise artış sadece yüzde 0.1 bulunmuş.
Ay çekirdeği, badem, ıspanak ve avokado iyi birer E vitamini kaynağıdır.

D ViTAMiNi OLMADAN SAÇ GELiŞEMEZ

Haberin Devamı

Düşük vitamin D düzeyleri ile saç dökülmesi arasında ilişki var. Araştırmalarda da D vitamininin yeni saç kökleri oluşmasına yardımcı olduğu gösterilmiş. D vitamininin saç yapımında rolü olduğu düşünüldüğünden saç dökülmesi şikayetinde D vitamini eksikliği araştırılmalı.
Vücudumuz D vitaminini güneş ışınlarından üretiyor. Ama yine de yağlı balıklar, morina karaciğeri yağı, bazı mantarlar ve D vitamini katkılı gıdalar bu vitaminin alınabileceği kaynaklar arasında...

Yazarın Tüm Yazıları