Makarna mı pizza mı

Yeni yılın ilk sabahına “makarna ve pizza” ile girmeyi ben de istemezdim. Ama ne yaparsınız ki görev görevdir; icabı her zaman eksiksiz yerine getirilmelidir.

Haberin Devamı

Evet, soru şu: Makarna mı, pizza mı?
Yanıtım şu: Makarna yiyecekseniz şunlara dikkat edin; ölçüyü kaçırmayın. Kararında bırakın. Maksimum miktar, pişmiş makarnanın bir su bardağını geçmemesidir. Çok değil, az pişmiş makarnayı (Al dante/dişe gelir sertlikte) tercih edin. Sıcak değil, soğuk yemeye çalışın. Mümkün olduğu sürece onu proteinle evlendirmenin bir yolunu bulun. Mesela kıyma ekleyin (bolonez), yoğurt ekleyin (sarımsaklısı nefis olur), peynir ilave etmeyi deneyin.
Protein sevmiyorsanız sebzeli makarnayı tercih edin. Proteinle veya sebze ile evlendirilen, az pişmiş/dişe gelen, sıcak olmayan, dinlenmiş bir makarna daha az kilo yapar.
Gelelim pizzaya... Kesinlikle salamlı, sosisli, sucuklusunu tercih etmeyin. İçine ne peyniri konduğunu öğrenin. Kesinlikle ince hamurlusunu ama yanmamışını, kömürleşmeyenini isteyin. Ve siz de benim gibi yapın, içinin tamamı, hamurunun dörtte birini yiyin! Bol sebzeli ve ince hamurlu çıtır pizzalar daha sağlıklı.
Son bir uyarı: Eve sipariş pizzalardan uzak durun. Pizza, pizzacıda yenir.

Haberin Devamı

Makarna mı pizza mı

MESAJ

Yaşasın yeni yıl!

Yeni olan her şey güzel midir bilemiyorum ama her yeni yıl temiz ve güzeldir. Yeni bir başlangıç, yeni bir umut, yeni bir bekleyiştir. Geçmişi geçmişte bırakıp önümüze bakmak, yeni sözler, yeni tavırlar aramak, yeni düşünceler geliştirmektir. Durup azıcık soluklanmaktır.
Az biraz unutmak, umutlanmaktır. Yeni ve farklı planlardır. Yeni yürek çarpıntıları, güzel dokunuşlar, yeni sesler ve nefeslerdir.
Kısacası kim ne derse desin, söz konusu yeni bir yılsa iyidir.
İşte bu nedenle YAŞASIN YENİ YIL! Hepinize, hepimize, herkese mutluluk, huzur ve sağlık getirsin.

Makarna mı pizza mı

BİR SORU

Organik mi, biyodinamik mi?

Organik beslenmek iyi bir şey. İçinde katkı olmayan, doğal şartlarda, kendi imkânlarıyla oluşan besinlerin daha sağlıklı ve zararsız oldukları kesin. İçlerinde daha fazla antioksidan, vitamin, mineral olduğunu kabul edenler de, etmeyenler de var ama organik ürünlerin daha az toksik kimyasal, antibiyotik, hormon, zirai atık içerdiğinden kimse şüphe duymuyor.
Biyodinamik beslenmeye gelince... Bu daha farklı bir kavram. Organiğin bir üstü. Organiğin de organiği denilebilir. Bir başka deyişle “niş içinde niş!” biyodinamik tarımda uygulama, organikten daha katı prensiplere bağlı. Çok daha özel eğitimler, kısıtlamalar getiriyor. Organik tarımın bir adım ötesi olduğu için de biyodinamik ürünler organiklerden daha pahalı.
İsterseniz biraz daha toparlayalım. Her biyodinamik ürün aynı zamanda organiktir ama her organik ürün biyodinamik olmayabiliyor. Çünkü burada kısıtlamalar çok daha fazla. Doğal prensiplere, doğanın kendine has kurallarına yüzde 100 sadık kalmak gerekiyor.
Ay’ın, Güneş’in devinimleri, yani doğal biyoritim, biyodinamik tarım ve beslenmede çok mühim kavramlar. Bence şimdilik organik tarımla yetinmekte fayda var.

Haberin Devamı

Makarna mı pizza mı

ÖNERİM

Dokunmaktan korkmayın

Duygularımızı kullanmak, iyi ve güzel duygularla “hazza ulaşmak” sağlığımız açısından hayati önem taşıyan bir ayrıntı. Haz konusu ise biraz karışık, biraz zor bir alan... Ayarı kaçırıldığında fayda yerine zarar da verebiliyor.
Belki de bu nedenle kültürümüz bizi hazdan birazcık uzak kalmaya, haz konusunda dikkatli olmaya yönlendiriyor. Ama yine de hazzı tamamen pas geçmemekte fayda var. 
Bize haz veren mühim duygulardan biri de dokunma duygusu. Yeterli dozda dokunmak çok mühim bir konu. 
Dokunmak denince sadece birbirimize dokunmayı da anlamayın. Hayata dokunmak da önemli bir ayrıntı. Yüreğe dokunmak daha da mühim bir konu. 
İsterseniz yeni yılın bu ilk gününe, hayata ve sizin için önemli olan kişilere yeterince dokunup dokunmadığınızı düşünerek, mesela onları arayıp hatırlarını sorarak, gönüllerini alarak başlayın.

Haberin Devamı

2 günlük yeni yıl detoksu 

Dün gece çoğumuz için her zamankinden ağır geçti. Yenildi, içildi. İyi de yapıldı. Olana bitene boş verilip aile boyu keyifler, coşkular yaşandı. Kısacası yine ve yeniden “iyi ki sağız, sağlıklıyız” denildi. Var olanın kıymeti yeniden bilindi. Bazen keyif ve şenliği öne çıkarıp katı ve sıkı sağlık kurallarını azıcık ıskalamakta fayda var. Peki, birikenler, atıklar, toksinler nasıl temizlenecek? Tavsiyemiz “2 günlük kısa bir de-
toks” uygulaması yapmanız. 
Buyurun...

BİRİNCİ GÜN 

Sabah
- 1 yumurta ile kırmızı biberli omlet
- 3 çorba kaşığı lor peyniri
- 1 dilim esmer ekmek
- Çiğ sebze (yağsız)
Öğle
- Yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
- 1 kepçe maydanoz çorbası
- 6 çorba kaşığı mantarlı-sebzeli tavuk sote
Ara öğün
- 1 çay bardağı probiyotik yoğurt
- 1 çay
bardağı nar
Akşam
- Yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
- 2 kepçe kış çorbası
- 1 su bardağı yoğurt
Ara öğün
- 1-2 bardak detoks çayı

Haberin Devamı

 Makarna mı pizza mı

Kış Çorbası

- Yarım adet rendelenmiş kereviz ve 3-4 adet kereviz sapı
- 1 adet rendelenmiş havuç
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 1 kase brokoli
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
- Yarım su bardağı kırmızı mercimek
1 çorba kaşığı zeytinyağında kereviz ve kereviz saplarını, havuç, soğan, brokoliyi soldurduktan sonra üzerine suyu ekleyin. Zerdeçal ve kırmızı mercimeği de katarak kaynamaya bırakın. Blender’dan geçirin. Son olarak limon suyu, karabiber, pul biber ile tatlandırabilirsiniz.

BİR TARİF

Maydanozlu Çorba 

- 1 demet maydanoz
- 1 adet havuç
- 1 adet soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 bardak süt, su
İlk önce zeytinyağında sarımsakları ve doğramış olduğunuz havuç, maydanoz ve soğanı soldurun. Üzerine suyu ve sütü ekleyerek 15 dakika kadar pişirin. En son blender’dan geçirin.

Haberin Devamı

BİR TARİF

Detoks Çay 

- 1 adet küçük küçük doğranmış elma
- 1 adet tarçın kabuğu
- Yarım çay kaşığı tane karabiber
- 5 adet tane karanfil
Bu malzemeleri 1 litre suda 10 dakika bekletin. Gün içinde 2-3 bardak kadar tüketin.

İKİNCİ GÜN 

Sabah
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 2 ince dilim dil peyniri
- 2 bütün ceviz
- Çiğ sebze (yağsız)
Öğle (CD241006)
- Yeşil salata
- 1 kepçe maydanoz çorbası
- Izgara balık
Ara öğün
- 1 su bardağı kefirli smoothie
Akşam
- Narlı yeşil mercimek salatası
- 1 su bardağı ayran
Ara öğün
- 1 bardak yeşil detoks içeceği
- 6 adet çiğ badem

BİR TARİF

Narlı yeşil mercimek salatası

- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet orta boy kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- Yarım adet nar
- Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
- Yarım demet maydanoz
- Limon
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Maydanoz ve biberleri doğradıktan sonra yeşil mercimeği katın. En son ayıklamış olduğunuz narı salataya ekleyin. Dövülmüş cevizi de ekleyip limon ve zeytinyağı ile tatlandırın.

BİR TARİF

 

Yeşil Detoks Çayı

- Yeşil çay
- Taze zencefil
- Portakal kabuğu rendesi
- Tarçın kabuğu
Tüm malzemeleri 10 dakika sıcak suda beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

BİR TARİF

Kefirli Smoothie

- 1 bardak kefir
- Yarım muz
- 2 ceviz
Tüm malzemeleri blender’dan geçirin. Toz tarçın ile tatlandırın.
DYT. MERYEM KÜRÜM

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları