Mahşerin üç atlısı (2) - İltihap mühim mesele

Bu köşenin müdavimleri çok iyi bilirler ki en az genetik faktörler kadar çevresel faktörler ve yaşam tarzı seçimlerimiz de nasıl yaşlanacağımızın önemli ve etkili belirleyicileridir.

Haberin Devamı

Oranları kişiye göre değişmek üzere “stresi sınırlı, huzuru bol bir hayat, uykusu düzenli ve kaliteli bir yaşam, dengeli çeşitli ve yeterli bir beslenme planı ve mümkünse her gün tekrarlanan ılımlı bir egzersiz alışkanlığı” sağlığımızı etkileyen yaşam tarzı seçimlerimizin en önemlileridir. Ne var ki bütün bunlara rağmen benim “MAHŞERİN ÜÇ ATLISI” olarak tanımladığım “glikasyon/şekerlenme, inflamasyon/iltihaplanma, oksidasyon/paslanma” da yaşam tarzı seçimlerimiz kadar önemlidir. Şekerlenme meselesini önceki yazımda özetlemeye çalıştım. Bugün sıra inflamasyon yani iltihaplanmada. Hazırsanız buyurun...

Mahşerin üç atlısı (2) - İltihap mühim mesele

İYİ BİLGİ 1
NEDEN İLTİHAPLANIRIZ

KRONİK iltihaplanmaya yol açan sorunların çoğu yanlış beslenmekten, gıdalarımıza karışan toksinlerden yani gizli zehirlerden kaynaklanıyor. Özellikle katkı maddeleri, trans yağlar ve benzeri kimyasallar iltihaplanmayı hızlandırabiliyor. Soluduğumuz havadan cildimize sürdüğümüz kremlere, temizlik için kullandığımız şampuanlardan daha iyi hava solumak için tercih ettiğimiz oda kokularına kadar binlerce kimyasal bazen solunum, bazen sindirim sistemleri bazen de cildimiz yoluyla bedenimize giriyor ve bizi iltihaplandırıyor.

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ 2
İLTİHAPLANINCA NE OLUYOR

KRONİK iltihaba yol açan süreçler oldukça detaylı olsa da biz bilelim ki bu olayların neredeyse tamamı bedenlerimizde düşük profilli bir savaşa yol açıyor. Hücre doku ve organlarımızı adeta için için yanan bir yangın yerine çeviriyor. Bu sessiz ve derinden ilerleyen yangın, oluşturduğu tahribat ve ürettiği yeni kimyasallarla kanserlerden damar sertliğine, eklem aşınmalarından (artritler) akciğer, böbrek ve karaciğer hastalıklarına, kalp damar hastalıklarından Alzheimer’a kadar değişebilen bir dizi yaşlılık problemine yol açıyor. Eğer bu yangına D vitamini, Omega-3, magnezyum ve benzeri mineral ve vitamin noksanlıkları da eklenirse bilelim ki bu sessiz yangının tahribatı daha da artıyor.

İYİ BİLGİ 3
İLTİHAPLANMANIN VARLIĞINI NASIL ANLARIZ

KRONİK iltihaplanmanın varlığını ve seviyesini gösteren en kolay ve ucuz test bu iltihaplanmaya karşı bir “reaksiyon proteini” olarak vücudumuzun ürettiği “C Reaktif Protein/CRP”nin miktarını ölçmektir. Kronik iltihap şiddetlendikçe CRP’nin kan seviyesi daha da yükseliyor ve prensip olarak iltihap sürdükçe de kandaki CRP seviyeleri normalin üzerinde seyrediyor. Kural olarak CRP seviyemizin 3’ün altında olması ve 5’i asla geçmemesi lazım. Laboratuvar raporumuzdaki CRP rakamlarını değerlendirirken o laboratuvarın koyduğu üst sınırı da dikkate alalım.

Mahşerin üç atlısı (2) - İltihap mühim mesele

İYİ BİLGİ 4
O YANGIN DAMARLARINIZI DA ETKİLEMİŞ Mİ

DİĞER taraftan eğer damar sertliği ile ilgili iltihaplanma süreçlerini izliyorsak yani damarlarımızdaki pıhtı/plakların oluşturduğu yangını takip etmeyi arzu ediyorsak daha hassas bir parametre olan “Yüksek Duyarlılıklı CRP testi / hsCRP” testini tercih ediniz. Eğer damar sağlığımız hakkında biraz daha güvenilir, daha net ve açık bir sonuç görmeyi arzu ediyorsak “PLAC testi”ni de yıllık tarama planlarımıza ekleyelim.

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ 5
KRONİK İLTİHAP NASIL AZALTILIR

1. Sağlıklı besinler tüketmeye devam edeceğiz. Bitkisel besinlere öncelik vereceğiz. Katkı maddesi içeren hiçbir besini tüketmeyeceğiz.

2. Hazır gıdalardan, paketlenmiş katkılı ürünlerden özellikle un, şeker, yağ eklenmiş hazır besinlerden, fast food yiyeceklerden, trans yağ içeren her türlü besin ve margarinlerden uzak duracağız.

3. Daha az yiyeceğiz, mümkünse iki öğüne geçeceğiz.

4. Omega-3 zengini besinlere öncelik vereceğiz. (Balıklar, ceviz, ketentohumu, semizotu)

5. D vitamini stoklarınızı güçlendireceğiz.

6. Kızartmalardan uzak durmaya dikkat edeceğiz.

7. Kilo sorunumuz varsa çözmeye odaklanacağız.

8. Düzenli aerobik egzersizleri yapacağız. Özellikle yürümeyi ihmal etmeyeceğiz.

Haberin Devamı

9. Dinlenmeyi de unutmayacağız.

10. Uykumuzdan taviz vermeyeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları