Kalp krizi ağrısız olur mu

*

Haberin Devamı

Göğüs ağrısı, özellikle de sol omuza ve kola yayılan, hatta zaman zaman boyun ve çeneye bile vurabilen göğüs ağrılarının muhtemel bir kalp krizinin habercisi olabileceğini çoğumuz biliriz. Ama unutmayalım ki muhtemel bir kalp krizi göğüs ağrısı olmadan da kapımızı çalabiliyor. Hatta, en ciddi, ağır kalp krizlerine bile zaman zaman ağrı eşlik etmeyebiliyor. Bu duruma en çok da “ŞEKER HASTALARI”nda ve “KADINLAR”da rastlanıyor. Özellikle menopoz dönemindeki kadınların göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirebileceklerini bilmelerinde fayda var. Bu gibi durumlarda krizin işaretleri sadece “baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, terleme, bulantı, aşırı bir bitkinlik hissi ve benzeri işaretler” olabiliyor.

Kalp krizi ağrısız olur mu

Haberin Devamı

KALP KRİZİ 

KİMLERİN RİSKİ DAHA YÜKSEK

1- Aile büyükleri özellikle anne, baba ve kardeşleri arasında erken yaşlarda (50 yaş ve altı) kalp krizi geçiren akrabaları bulunanların...

2- HDL kolesterolü düşük (özellikle 40 yaş ve altı), trigliseridi yüksek (300 ve üstü) olanların...

3- Bel çevresini geniş (erkeklerde 100, kadınlarda 88 santimetreden fazlası), göbeğini büyük tutmakta ısrar edenlerin...

4- İnsülin direnci, gizli şeker veya şeker hastalığı nedeniyle tıbbi takipte tutulanların...

5- Hipertansiyon sorunu yaşayanların...

6- Sigara içen, kalıcı uykusuzluk sorunu yaşayan, depresyon problemi olan, hareketsiz bir yaşam sürdürmekte ısrar edenlerin, uzun süreli ağır stres altına girenlerin kalp krizi geçirme olasılıkları beklenenden daha yüksektir.

Kalp krizi ağrısız olur mu

OKUR SORUSU-1

 

EPİGENETİK SAAT NEDİR

YAŞAMIMIZI ve hayat kalitemizi etkileyen iki temel faktör, “genetik mirasımız” ve “yaşam tarzı seçimlerimiz”dir. Sağlığımız ise o iki parametrenin kesişme noktasına yerleşmiştir. Bilelim ki genetik mirasımızla bize bağışlanan genlerin, iyileri de var kötüleri de. Kötü genleri susturmak, faaliyet dışı bırakmak, iyi genleri ise daha çok konuşturup coşturmak yaşam tarzımızı iyileştirmek, hayatımıza daha çok bilimsel, doğru ve etkili zaman dilimleri eklemek bizi daha sağlıklı kılacaktır. O zaman dilimlerinin adı da epigenetik saattir.

Haberin Devamı

Yaşam saatimizi doğru yönetmemiz, daha doğrusu biyolojik olarak kaç yaşında olduğumuzu bilmemiz önemlidir. Epigenetik saati doğru yönetebilirsek ömrümüzü daha sağlıklı geçirebilir daha keyifli bir hayat yaşayabiliriz.

Kalp krizi ağrısız olur mu

KESİP SAKLAYIN

 

MAGNEZYUMU AZALTAN 5 ŞEY

BİR: Yanlış beslenme (fast food gıdalar).

İKİ:
Alkol kullanımı.

ÜÇ:
İlaçlar (idrar söktürücüler ve kabızlık ilaçları).

DÖRT:
Aşırı kahve tüketimi.

BEŞ:
Ağır, plansız ve kötü diyetler.

Kalp krizi ağrısız olur mu

İYİ BİLGİ

 

 

BÜYÜK TANSİYON MU KÜÇÜK TANSİYON MU DAHA ÖNEMLİ

DOKTORLAR, yıllardır küçük tansiyonun yüksek olmasının daha önemli olduğunu, büyük tansiyondaki zaman zaman oluşan fırlamaların vücut tarafından tolere edilebildiğini düşündüler. Yani, sürekli yüksek olan küçük tansiyonun bazı doku hasarlarına yol açma riskinin daha büyük olduğu teorisi geçerliydi. Fakat bu teori son yıllarda tekrar gözden geçirildi. Artık, büyük tansiyonun yüksek olmasının en az küçük tansiyon kadar önemli olduğu biliniyor. Hatta 50 yaşından büyük olanlarda büyük tansiyonun daha önemli bir risk faktörü olabileceği düşünülüyor. Küçük tansiyonunuzun 9’dan düşük, büyük tansiyonunuzun 14’ten yüksek olması, sizin izole sistolik hipertansiyon denen ve çok yaygın olan bir yüksek tansiyon probleminden muzdarip olduğunuzu gösterir.

Haberin Devamı

Kalp krizi ağrısız olur mu

ÖNEMLİ 

ALZHEİMER RAKAMLARINA DİKKAT

ALZHEIMER hastalığına yakalanmak yaşlanma yolculuğuna çıkan hepimizin ortak korkusu. Haksız da sayılmayız. 65 yaşı geçenlerin yüzde 3’ünde, 75’ini tamamlayanların yüzde 13’ünde, 85 yaş çizgisini göğüsleyenlerin yüzde 40-50’sinde Alzheimer görülme riski var. Kısacası yaş ilerledikçe yakalanma olasılığınız artıyor. Peki, bu süreçte neler oluyor?

1-
Beyinde “amiloid plaklar” denilen atipik yapılar gelişiyor.

2- Bu plaklarla beyin adeta kar altında kalmış bir ormana dönüyor.

3- Sorunlar bununla sınırlı kalsa neyse.

4- Sinir hücreleri yani nöronlar küçülüyor.

5- Nöronları birbirine bağlayan bağlantıların sayısı azalıyor.

Haberin Devamı

6- Nöronları koruyan yalıtım sisteminin yapısı bozuluyor.

7- Sonuç malum, bellek kapasitesinde yavaş ama ilerleyici ve kalıcı bir gerileme devreye giriyor.

Kalp krizi ağrısız olur mu

OKUR SORUSU-2

ZERDEÇAL KANSERİ ÖNLER Mİ

UZMANLARA göre de zerdeçal tüketimi arttıkça kansere yakalanma ihtimalimiz azalıyor. İyi bir sağlık bakımı almamaları, kâfi ölçüde hijyenik bir yaşam sürme şansı yakalayamamaları, beslenmelerinde gerekli mükemmelliklere ulaşamamalarına rağmen Hintlilerde Avrupa ve Amerikalılara oranla “kalınbağırsak, meme, mide, böbrek, akciğer ve prostat kanserlerine daha seyrek rastlanmasının” arkasında bol ve sık-düzenli zerdeçal tüketimi var. Zerdeçalın bol tüketildiği Okinawa Adası’nda da kanserlere daha seyrek rastlanıyor. Zerdeçalın kanser önleme ve mevcut bir kanserin tedavisini destekleme yönündeki faydalarını araştıran uzmanların en ünlüsü Dr. Bagavmall ve ekibi. Bu ekip Houston’daki (ABD) ünlü MD. Anderson Cancer Center’da araştırmalarını sürdürüyor. Tabii ki başka merkezlerde de benzer çalışmalar var ve neredeyse tümünün ortak kanısı şu: Zerdeçal desteği kanserle mücadelede işe yarayabilir!

 

Yazarın Tüm Yazıları