Kalıtımsal özelliği olan hangi şeker hastalığı?

Tip2 şeker hastalığı ise kalıtımsal özellik taşır. Aile bireyleri arasında şeker hastalığı, glikoz tolerans bozukluğu ya da reaktif hipoglisemi ve /veya insülin direnci tanısı ile izlenenler vardır.

Haberin Devamı

Tip1 şeker hastalığında pankreas insülin üretemez. İnsülini yapan sistem, doğuştan ya da nedeni açıklanamayan bir nedenden bağışıklık sisteminin saldırısına uğrar. Bu saldırı pankreasta insülin üreten sistemi mahveder. Pankreas insülin üretemez duruma gelir. Sonuçta insülin enjeksiyonlar ile karbonhidrat metabolizmasının işlevlerini dışarıdan desteklemenin zorunlu olduğu bir tablo ortaya çıkar.
Tip2 şeker hastalığı ise kalıtımsal özellik taşır. Aile bireyleri arasında şeker hastalığı, glikoz tolerans bozukluğu ya da reaktif hipoglisemi ve /veya insülin direnci tanısı ile izlenenler vardır.
Bir sonraki kuşakta dengesiz ve kötü beslenme, hareketsizlik gibi yanlış seçimler bu sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

BİR TEST
Reflünüz var mı?

Haberin Devamı

Size dört soru soracağım. Sorulardan üçüne “evet” diyorsanız, sizin de reflünüz olabilir, dikkatli olun.
1- Midenizin üstünde bir ağrı, yanma, ekşime, kaynama ya da spazm hissediyor musunuz?
2- Zaman zaman ağzınıza acı, ekşi ya da tuzlu bir sıvının geldiğini hissediyor musunuz? Bu durum sık tekrarlıyor mu? Sıvının içinde yemek artıkları da olduğu oluyor mu? Özellikle yatarken ağzınıza gelen bu artıklar yüzünden yataktan fırlamak zorunda kalıyor musunuz?
3- Günün herhangi bir saatinde, özellikle de geceleri inatçı bir öksürük nöbeti yaşıyor musunuz?
4- Tekrarlayan ses kısıklığı probleminiz var mı? Kulak burun boğaz uzmanı ses tellerinizde ödem, şişme ya da tahriş olduğunu söyledi mi?

BİR BİLGİ
Hemoglobin a1c testi neden önemli?

Öncelikle bir düzeltme yapmak istiyorum: HbA1c, kan şekeri ölçümü değildir. Kan şekeri düzeyi ile koşut olarak alyuvarlarda oluşan bir tür proteinin ölçümüdür.
Alyuvarların ortalama yaşam süresi 120 gün olduğu için HbA1c yaklaşık 8-12 haftalık ortalama şeker düzeyi hakkında bilgi verir. Yani, HbA1c sayesinde üç aylık şeker düzeyiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Şeker hastalığını izlemede altın standart olarak kabul edilen HbA1c, normal kişilerde yüzde 6’nın altında hatta yüzde 5 civarındadır. Şeker hastaları için ise hedef yüzde 6,5 ve altına inmektir. Yüzde 6 kabul edilebilir bir değerdir. Bunun altına inmekse başarılı bir tedavi anlamına gelir. Bu testi genel sağlık kontrolü için de kullanınız.
İyi bir “şeker-insülin dengesi” ve hızlı yaşlandıran, “paslanma, şekerlenme, iltihaplanma” üçlüsünden korunmak için HbA1c rakamının 5.5’ten daha düşük olmasını tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı

BANA GÖRE
Yürümek dinlendiriyor

Hareketli, aktif bir hayat, özellikle de yürümek sağlığın ve iyi hayatın vazgeçilmezi.
Bu nedenle, “Benden söylemesi” deyip geçmeyecek, dilimde tüy bitene kadar “yürüyün” tavsiyesini tekrar edeceğim.
Zira iyi yaşlanmanın da, formda ve zinde kalmanın da en etkili yolu aktif bir hayat tarzı. Kısacası düzenli yürüyüşler. Her gün 15, 20, 30, 45 ya da 60 dakika, dakikada 80, 100, 120 adım her neyse ve Allah ne verdiyse herkes bir yolunu bulup yürüyecek.
Yürüyerek güçlenilecek, yürüyerek dinlenilecek. Uzun ve güzel bir hayatın yelkenleri günlük yürüyüşlerle şişirilecek.
Ayak, diz ya da kalça eklemlerinde sorunu olanlara gelince: Yüzmek, kolları ve bedeni kullanarak yapılabilecek aktivitelere yönelmek yapılabilecek en basit egzersiz seçimleri. Kısacası paslanmaya fırsat vermek yok. Hayata hareket eklemek zorundayız.

Haberin Devamı

KISA BİLGİ
Yumurta kolajeni hakkında ilginç gerçekler

◊ Yumurta sarısının da bilimsel olarak kolajen içerdiği gösterilmiştir.
◊ Yumurta, her ikisi de kolajen içeren iki zara sahiptir.
◊ Yumurta iki tip kolajen içerir: tip I ve tip V.
◊ Yumurta ve kolajeni, bir tavukta oluşmak için 24 ile 26 saat sürer.
◊ Tavuk büyüdükçe daha büyük yumurtalar üretir, bu da yumurta başına daha fazla kolajen anlamına gelir.
◊ Yumurtanın kolajen seviyelerini artırmak için bir yüz maskesi olarak kullanılması yaygın bir doğal güzellik bakımıdır.
◊ Yumurta oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında ise 1 hafta kalabilir. Yumurta kolajen takviyeleri genellikle soğutulmamalıdır (sadece ısı ve nemden uzakta saklayın), ancak her zaman yumurtaları soğuk tutun.

Haberin Devamı

Şeker hastalığı hipertansiyona neden olur mu?

Hipertansiyon problemi olanlarda şeker hastalığı, şeker hastalarında da hipertansiyon problemi görülme olasılığı normalden daha yüksektir. Bununla birlikte şeker hastalığı ciddi bir hipertansiyon nedeni değildir. Ancak şeker hastalığı böbrek yetmezliği ya da ciddi damar sertleşmesi gibi sağlık sorunlarına yol açtığında tansiyonun da yükselmesine neden olabiliyor.
Hipertansiyon ve şekerin beraberliği durumunda her ikisinin de neden olabileceği komplikasyonlara daha sık rastlanıyor.
Sağlıklı bir beslenme programı, düzenli egzersiz ve kilo kontrolü her iki hastalığı da kontrol altına almada etkili yöntemler.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları