İlber Hoca haklı mı

İLBER Ortaylı Hoca, bir konuşmasında -gençlere- bakın ne söylüyor: “Mutlu olmak diye bir şey yoktur. Olursun veya olamazsın. Veya mutlu olursun ama mutlu olduğunun farkına varmazsın. Bir insanın 70 yaşındaki mutluluk hissiyle 20 yaşındaki mutluluk hissi de aynı şey değildir. Ne diyor adam? ‘Eğer gençlik bilse, ihtiyarlık yapabilse!’ İkisi -ne yazık ki her zaman- denk düşmüyor. O denkliği ve dengeyi, dinginliği sağlayabilmek için edebiyat, musiki, bilgece sözler, iyi arkadaşlar ve lütfen yerinden kıpırdayıp alemi ve ülkeni görmen gerekiyor.”

Haberin Devamı

İlber Hoca’nın sözünün üzerine tabii ki söz olmaz. Olmaz ama “MUTLULUK MU HUZUR MU ÖNEMLİ?” sorusuna cevap vermek adına birkaç cümle de benden gelsin...

Bilelim ki mutluluk “AN”, huzur ise “ZAMAN”dır. Ve yine bilelim ki bize hayatımızın her döneminde, her ikisi de lazımdır.

Mutluluk yakalanabilirse eğer insanı adeta kanatlandıran ve uçuran kısacık bir “an”dır. Huzur ise sadece “emekle, inançla, sevgiyle, maneviyatla, olgunlaşmak, ruhu kavramak, farkındalık ve ruhlu olmakla demirlenebilen muazzam ve sakin bir zamansal liman”dır.

Özetle iyi bir hayat için öncelikli amacımız mutluluğu değil, huzuru aramak olmalıdır. Ve bana göre, o yolculuğun kapısı da ilk adımı da “maneviyat”tır.

İYİ HABER PARKİNSON’DA ERKEN TEŞHİS UMUDU

AMERİKA’da Duke Üniversitesi nörologlarınca yapılan bir araştırmada PARKİNSON HASTALIĞININ erken tanısı için yeni bir test geliştirildi. Bu test ile Parkinson hastalığının başlangıç döneminde oluşan MİTOKONDRİYAL DNA hasarı basit bir yöntemle kan hücrelerinde hastalığın çok erken dönemlerinde bile tespit edilebiliyor. Aynı araştırmaya göre, Parkinson’a yakalanmamış kişilere kıyasla muhtemel Parkinson hastalığı adaylarında daha yüksek düzeyde mitokondriyal DNA hasarlarının oluştuğu da anlaşılıyor. Bilelim ki bu muazzam bir gelişmedir. Ve öyle görünüyor ki bu yeni kan testi Parkinson hastalığının daha erken teşhis ve tedavisine de fırsat verebilecektir. Araştırmayı yürüten Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ve Patoloji Bölümü öğretim üyesi Laurie Sanders, “Bu testin sadece Parkinson hastalığını daha erken teşhis etmekle kalmayıp aynı zamanda mitokondriyal DNA hasarını iyileştirip hastalık sürecini tersine çeviren veya durduran yeni ilaçları da belirleyebilmemize olanak sağlayabilir” diyor.

Haberin Devamı

İlber Hoca haklı mı

BİR ÖNERİ MİTOKONDRİYAL DNA’YA KOENZİM Q10 DESTEĞİ İYİ GELEBİLİR

DAHA önce yapılan pek çok araştırmada yüksek dozda koenzim Q10 takviyesinin parkinson hastalığının belirtilerini azaltabileceğini gösteren olumlu sonuçlar elde edildi. Koenzim Q10 doğal bir madde. Özellikle hücrelerin enerji üretim merkezleri mitokondrilerin DNA’larında oluşan hücresel hasarları ciddi ölçüde azaltabiliyor. Mitokondriyal DNA’sı hasarlı hücrelerde yüksek dozda koenzim Q10 desteği hastalığın belirtilerini hafifletiyor. Bu nedenle Parkinson hastalığı-koenzim Q10 desteği konusuna biraz daha dikkatle eğilmekte ve bu ilişkiyi mercek altına almakta fayda var.

Haberin Devamı

İlber Hoca haklı mı

KESİP SAKLAYIN KİMLER KOENZİM Q10 TAKVİYESİ ALMALI

1- Parkinson hastaları.

2- Statin (kolesterol hapı) ilacı kullananlar.

3- Kronik yorgunlar.

4- Kalp yetmezliği olanlar.

5- Migrenliler, kronik baş ağrısından yakınanlar.

ALTIN TOZU: Q10 KOENZİM

Q10 NE YAPIYOR

1- Mitokondrilerde enerji üretimini artırır.

2- Hücrelerin ömrünü uzatır.

3- Güçlü bir antioksidandır, paslanmayı önler.

4- Etkili bir antikanser koruma kalkanıdır.

5- Cilt yaşlanmasını yavaşlatır, glutatyonun etkisini zıplatır.

Yazarın Tüm Yazıları