Dikkat! Göbekler büyüdükçe bellekler küçülüyor

Zaten bilinen bir konuydu ama McMaster Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma “GÖBEK BELLEK İLİŞKİSİ”ni bir kez daha kesinleştirdi.

Haberin Devamı

Bu yeni araştırmaya göre de “göbekler genişledikçe” sadece “tansiyonumuz” yükselmiyor, yalnızca “şeker hastalığı riskimiz” artmıyor, özellikle “kalp ve beyin damar problemlerimiz” tavan yapmıyor; erkeklerde gelişen 100 santimetreden, kadınlarda oluşan 90 santimetreden daha fazla göbek genişlemeleri, zihinsel/bilişsel fonksiyonlarımızı da tehdit etmeye başlıyor. Detaylar için buyurun...

Dikkat Göbekler büyüdükçe bellekler küçülüyor

ÖZETİ ŞUDUR
GÖBEK, BELLEĞİ ERİTİYOR

SONUÇLARI Jama Network Open dergisinde yayımlanan bu yeni çalışma, göbek beyin ilişkisinin sadece bellek ile sınırlı kalmadığının, devreye başka ayrıntıların da girdiğinin altını çiziyor. Mesela mı? Göbeklerimiz büyüdükçe, bilgiyi öğrenme ve işleme yeteneğimiz ile düşüncelerimizin koordinasyonunda da bazı arızalar ortaya çıkıyor. UNUTMAYALIM: Özellikle 50’li yaşlardan sonra “GÖBEK MESELESİ”ni daima gündemimizde tutmalıyız. Büyüyen ve genişleyen “iltihap odağı” bir göbeğin sadece kronik hastalıklar için değil, beynimiz ve belleğimiz açısından da risk oluşturabileceğini asla unutmamalıyız.

Haberin Devamı

OKUR SORUSU
MULTİVİTAMİN Mİ, MONOVİTAMİN Mİ

VİTAMİN, mineral ve antioksidan takviyelerini çoğumuz kullanıyoruz. Özellikle 50’li yaşlardan sonra tekli takviyeler (monovitaminler) yerine çok sayıda farklı vitamin, mineral, antioksidan  ve diğer besin desteklerinin bir arada bulunduğu takviyeleri (multivitaminler) yutanlar da var. Peki, hangisi daha doğru? Net ve açık düşüncem şu: Eğer birden fazla besin desteğini aynı öğün ya da aynı günde kullanmayı düşünüyorsanız burada da “DOZ MESELESİ”ne ve “İHTİYAÇLAR SİLSİLESİ”ne dikkat etmeniz lazım. Eğer bu kombinasyonları doktorunuz oluşturduysa, tariflerini bizzat doktorunuz yapmış, dozajlarını ve kullanım sürelerini doktorunuz belirlemişse genelde sorun çıkmaz. Ama ne var ki bu ayrıntıya dikkat etmemişseniz bazı problemlerle karşılaşabileceğinizi de bilmelisiniz. Mesela yüksek dozda monovitamin kullanmak sadece böbreklerinizi ve karaciğerinizi yormaz, oluşabilecek toksik/alerjik etkilerle de sağlığınıza zarar verebilir. MULTİVİTAMİN KULLANIMINA GELİNCE... Yandaki kutuya geçebilirsiniz.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ
MULTİVİTAMİNLER KİMLER İÇİN DAHA UYGUN

MULTİVİTAMİN olarak bilinen destekler, muhtevalarında makul sayıda “vitamin, mineral, antioksidan” ve benzeri sağlıklı moleküller (Omega 3, koenzim, kuversetin) içeren çoklu sağlık takviyeleridir. Bunlar belirli oranlarda özel formülasyonlu sağlık destek birleşimlerinden oluşan kapsül ya da tabletlerdir. İçeriklerindeki mineral ve vitamin dozları genelde oldukça düşüktür. Bu nedenle de “doktor tavsiyesi olmadan” da kullanılabilirler. Diğer taraftan çok sayıda monovitamin desteği kullanmak ile kıyaslandığında bu yaklaşımın “daha ekonomik” olduğu da düşünülebilir. Kişisel kanaatim şudur: Doktorunuz sizin hangi vitamine ihtiyaç duyduğunuzu bazı kan testleri ile belirlemeden kişisel kararla yüksek dozda monovitamin yutmayınız. Bilinçsiz ve yüksek dozda monovitamin, mineral ve antioksidan takviyelerinin birlikte kullanılmasının fayda yerine zarar da verebileceğini hatırlayınız. Netice şudur: Eğer genelde daha güçlü, daha enerjik, daha dirençli biri olmayı düşünüyorsanız -bana göre yine de doktorunuz ya da eczacınıza danışarak- siz de güvenilir bir multivitamin takviyesinden istifade etmeyi düşünebilirsiniz. Biz özellikle “okul çağındaki çocuklar ve gençler ile 50 yaş ve üzeri kişilerin”, zaman zaman multivitamin takviyelerinden de yararlanabilecekleri kanaatindeyiz.

Dikkat Göbekler büyüdükçe bellekler küçülüyor

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ 1
HAŞİMATO HASTASI İSENİZ...

1. İyotlu tuz kullanmayınız ya da iyot seviyenizi izleyiniz.

2. Potasyum iyodür içeren öksürük şurubu içme.

3. Selenyumunuz düşükse takviye alınız.

4. Otoimmün bir hastalığınız var mı, araştırınız.

5. Anti TPO seviyesini izleyiniz.

6. Şeker ve gluteni azaltınız.

İYİ BİLGİ 2
TİROİDİM TEMBEL OLABİLİR Mİ

1. Kolay kilo alıyor, zor kilo veriyorsan

2. Unutkanlıktan yakınıyorsan

3. Yorgun ve halsizsen

4. Cildin kuru, saçların kırık ve dökükse

5. Kabızlık ve şişkinliğin varsa

6. Adetlerin düzensiz, cinsel isteğin azalmışsa

7. Kolesterolün yüksekse

8. Uyku isteğin fazlaysa

9. Sürekli üşüyorsan

10.  Sisli beyinden yakınıyorsan Tiroid testlerini hemen yaptır, gizli sinsi hipotiroidin var mı, öğren!

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ 3
KUVERSETİN NEDİR, NE YAPAR

1. Doğal bir polifenoldür.

2. Açık adı, “pentahidroksiflavon”dur.

3. Müthiş bir antiviral gücü vardır.

4.  Hücre yaşlanmasını yavaşlatır.

5. Toksinlere direnci arttırır.

6. Faydası D ve C vitamini ile daha da artar.

İYİ BİLGİ 4
KUVERSETİN NELERDE VAR

BİR: Kırmızı soğan.

İKİ: Lahanagiller.

ÜÇ: Turpgillerin tamamı.

DÖRT: Elma, üzüm, böğürtlen.

BEŞ: Yeşil çay.

ALTI: Kapari.

YEDİ: Zerdeçal ve acı biber.

Yazarın Tüm Yazıları