Aspirin’e dikkat

Damarlarında plak olmayan ve kalp-damar hastalığı riski taşımayanların “korunmak için” düzenli Aspirin yutmaları fikrine katılmıyorum. Geçtiğimiz hafta Amerikan Kardiyoloji Konseyi de aynı yönde bir açıklama yaptı. İşte detaylar...

Haberin Devamı

Aspirin, ağrı kesici ve ateş düşürücü, güvenli bir ilaç. Ayrıca şu veya bu nedenle damarlarında plak olanlara düşük dozda (günde 75-100 mg) “koruyucu amaçla” kullanımı da öneriliyor.
Amaç, Aspirin yardımı ile pıhtılaşma süreçlerini biraz baskılamak (trombositlerin pıhtı oluşturma yeteneklerini azaltarak), plakların daha fazla büyümesine engel olmak.
Bu bence de doğru bir yaklaşım. Ne var ki, damarlarında plak olmayan ve kalp-damar hastalığı riski taşımayanların “korunmak için” düzenli aspirin yutmaları fikrine katılmıyorum. Geçtiğimiz hafta Amerikan Kardiyoloji Konseyi de aynı yönde bir açıklama yaptı.
“Dikkat! Gereksiz Aspirin yutmayın, iç kanamanız olabilir!” diye ciddi bir uyarıda bulundu. Herkesin 50’sinden sonra “koruyucu amaçla” her gün bir Aspirin takviyesi alması gerekmiyor.

Haberin Devamı

Popüler diyetlerden uzak durun 

UZAK DURUN ÇÜNKÜ...

İLK 5

1- Hiçbiri kalıcı kilo kontrolü
sağlamaz.
2- Hiçbiri kilo almanıza yol açan soruna çare olmaz.
3- Hiçbiri size özel değildir.
4- Hiçbiri metabolik farklılıklarınızı dikkate almaz.
5- Hiçbiri dengeli beslenme kurallarına uymaz.

İKİNCİ 5

1- Hepsi yağlarınız yanında kaslarınızı da yakar.
2- Hepsi metabolik ayarınızı altüst eder.
3- Hepsi başarıyı sadece kilo kaybında arar.
4- Hepsi beraberinde bir ürün (kitap, ilaç) satar.
5- Hepsi kalıcı değil geçici çözümler sunar.

En tehlikeli 4 ağır metal

- CIVA: Büyük, yağlı, uzun ömürlü dip balıkları kirli sularda yaşadıklarında bir “cıva deposu” haline gelebiliyorlar. Cıva böbrekler, beyin ve sinir sistemi için büyük tehdit.
- KURŞUN: En çok bitkilere ve hayvansal ürünlerle bedenlerimize giriyor. Boyalarda da bulunabilen bu metal beyin, sinir sistemi ve kemik iliğinde tahribat yapıyor.
- KADMİYUM: Kimyasal kirlenmeye uğramış topraklarda yetişen kök bitkilerde bulunabilen ve kanserojen etkisi olan toksik bir metal.
- ARSENİK: Sularla bedene giriyor. İçme sularının ve kaynaklarının özellikle deprem gibi yer hareketlerinin sık olduğu bölgelerde sık sık arsenik içeriği yönünden incelenmeleri gerekiyor. Mesane (idrar torbası) kanseri ile bağlantısı gösterildi.

Haberin Devamı

Atıştırırken dikkat edin

Kuru meyveler de, kuruyemişler de faydalı ve sağlıklı atıştırmalıklar. Ama kuru meyvelerin 100 gramı ortalama 60-70 gram şeker, kuruyemişlerin 100 gramı ortalama 50-60 gram yağ ihtiva etmektedir.
Her iki grubun da fazlası aşırı kalori yüklenmesi yani “yağlanma=kilo alma” anlamına gelebilmektedir.

Kalsiyum zengini 10 besin

- Yoğurt
- Kefir
- Peynirler
- Kuru erik
- Kuru incir
- Kurubaklagiller
- Lahana
- Badem
- Yumurta sarısı
- Ispanak, pazı, karalahana

Yazarın Tüm Yazıları