7 yaz yanlışı

HAVALAR çok sıcak ve özellikle bugünlerde uzak durmamız gereken bazı ortak “yaz yanlışları”mız var.

Haberin Devamı

Ama ne yazık ki o yanlışları hepimiz sık sık ve ısrarla tekrarlayıp duruyoruz. Üstelik bu yanlışların sadece sağlımızı bozup huzurumuzu kaçırmadığının, bazen hayatımızı tehdit edecek ağır sonuçlara da yol açabileceğinin farkına bile varmıyoruz. Peki, nedir o yanlışlar?

YAZ YANLIŞI 1 DERİNLİĞİ BİLİNMEYEN SULARA KAFA ÜSTÜ ATLAMAK

YAZ aylarında sık karşılaşılan ve tehlikeli sonuçları olan sağlık sorunlarının başında kafa travmaları geliyor. Bu travmaların en önemli nedeni ise dikkatsizlik sebebiyle sığ sulara kafa üstü atlamak! 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bana daima, “Doktor, hiçbir suyun derinliğini iki ayağınla birlikte yoklama” derdi. Bırakın iki ayakla yoklamayı bazılarımız derinliğini bilmediğimiz sulara kafa üstü bile dalabiliyoruz. Bu önemli hatanın bazen ciddi nörolojik hasarlara yol açabileceğini lütfen hiçbirimiz unutmayalım.

Haberin Devamı

7 yaz yanlışı

YAZ YANLIŞI 2 TERLİYKEN BUZLU SU İÇMEK

ÖZELLİKLE bu yaz muazzam bir sıcak hava tehdidiyle karşı karşıyayız. Sıcaklara karşı bedeni soğutmanın en kolay yollarından birinin ise buzlu su içmek ya da buz eklenmiş yaz içecekleri tüketmek olduğunu zannedip yanılıyoruz. Üstelik bir de buzlu suyun pek çok sağlık sorununa yol açabileceğini bile bile bu hatayı hemen her gün ısrarla tekrarlayıp duruyoruz. Oysa doktorlar, özellikle de kulak burun boğaz uzmanları bizi aşırı buzlu su tüketmenin “boğazda şişme, ağrı ve benzeri sorunlara yol açabileceği” konusunda uyarmaya devam ediyor. Ayrıca temiz su ile hazırlanmamış buz parçacıklarının mikrop taşıma ve yaz ishallerine yol açma tehlikesinin olduğu da biliniyor.

7 yaz yanlışı

YAZ YANLIŞI 3 SICAK SAATLERDE SPOR YAPMAK

ŞU kesindir: Yürümek, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden biridir. Yürüme alışkanlığınızı yazın da sürdürmenizde fayda vardır. Vardır ama çok sıcak saatlerde ve güneşin tam da tepenizde olduğu zaman dilimlerinde günlük yürüyüşlerden uzak durmanızda fayda var.

Haberin Devamı

7 yaz yanlışı

YAZ YANLIŞI 4 HİJYENİK OLMAYAN SULARDA YÜZMEK

İSTER havuz ister deniz olsun fark etmiyor, hijyenik koşulların yeterince sağlanmadığı, mikrobik temizliğin garantiye alınmadığı sularda girişilen serinleme çabaları özellikle kadınlar ve çocuklar için ciddi yaz enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Bu durum özellikle serinlemek için havuzlar tercih edildiğinde daha da önemli bir ayrıntı haline geliyor. Zira havuzların kirlenme ihtimali denizlerden çok daha fazla. İSTER havuz ister deniz olsun fark etmiyor, hijyenik koşulların yeterince sağlanmadığı, mikrobik temizliğin garantiye alınmadığı sularda girişilen serinleme çabaları özellikle kadınlar ve çocuklar için ciddi yaz enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Bu durum özellikle serinlemek için havuzlar tercih edildiğinde daha da önemli bir ayrıntı haline geliyor. Zira havuzların kirlenme ihtimali denizlerden çok daha fazla.

Haberin Devamı

7 yaz yanlışı

YAZ YANLIŞI 5 YAZ MEYVELERİNİN ÖLÇÜSÜNÜ KAÇIRMAK

YAZ meyvelerinin hepsi tabii ki lezzetli. Ama ne var ki neredeyse tamamı adeta birer “fruktoz bombası”. Karpuz, incir, üzüm fark etmiyor, fazlaca tüketildiklerinde yaz meyvelerinin tamamı özellikle insülin direnci problemi olanlarda kilo almayı kolaylaştırıyor.

7 yaz yanlışı

YAZ YANLIŞI 6 KIZARTMALARI ABARTMAK

ÖZELLİKLE sebze kızartmaları bizim yaz mutfağı kültürümüzün değişmez bir parçası, vazgeçilmez birer lezzeti. Ama ne yazık ki fazlaca abartıldığında bu mükemmel lezzetler birer sağlık tehdidi haline dönüşebiliyor. Zira yüksek ısıda pişirilen o kızartmalar, vıcık vıcık “kalp ve damar düşmanı, kanser davetçisi transyağ” kaynayabiliyor. Özellikle kızartmalık yağların tekrar tekrar kullanılmaları durumunda bu tehdit daha da artıyor.

Haberin Devamı

7 yaz yanlışı

YAZ YANLIŞI 7 RİSKLİ BESİNLERE YÜKLENMEK

ÖZELLİKLE yaz aylarında -mikrobik kirlenmeye açık olmaları nedeniyle- bazı besinlerden uzak durmamızda fayda var. O besinlerin ilk sıralarında da mayonezli, soslu soğuk mezeler, soğuk açık büfe yiyecekleri geliyor. Özellikle toplu besin tüketiminin söz konusu olduğu ortamlarda -mesela tatil köylerinde, restoranlarda- bu tür besinlerden uzak durmak gerekiyor. Zira bu besinlerde mikropların üremesi daha kolay, mikrobik zehirlenme ihtimali daha yüksek. 

7 yaz yanlışı

Yazarın Tüm Yazıları