Şimdi İstanbul Modern zamanı

Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi İstanbul Modern, aslında bir ay önce Galataport’taki yeni binasının kapılarını açmıştı.

Haberin Devamı

Ama dün gece resmi bir açılış daveti yaparak uzun bir aradan sonra dönüşünü kutlamış oldu. Eski yapıyla aynı konumda olan yeni müze binası Renzo Piano Building Workshop imzasını taşıyor.

Renzo Piano malum; Centre Pompidou, Whitney Müzesi, Centro Botín gibi uluslararası pek çok müze ve sanat kurumunu tasarlayan Pritzker ödüllü İtalyan mimar.

Peki yeni İstanbul Modern neler vaat ediyor?

* Öncelikle binanın önünde ve eskiden kamuya kapalı gezinti alanı, Anadolu yakası, Adalar ve Tarihi Yarımada’yı gözlemlemek için şahane bir fırsat sunuyor.

* Zemin katta yer alan dairesel kolonlar ve mekanik bacalar mimari detay sevenler için ayrıca zevkli bir manzara.

* Zemin katta kafe, mağaza, kütüphane ve eğitim atölyeleri için tasarlanan mekânlar var.

* Güney cephesinde yer alan restoran, sahip olduğu terasla deniz manzarasına açılıyor.

Haberin Devamı

* Üst katlarda yer alan fuaye alanları ise ziyaretçilere park ve deniz manzarasını bir arada sunuyor.

* Koleksiyon ve sergi salonlarını barındıran ikinci kattaki fuaye alanından yükselen merdivenin ulaştığı cam hacim ise seyir terasına doğru açılıyor.

* İstanbul Modern’in üstünü tamamen kaplayan sığ su katmanı ise ayrı bir olay! Bu alan, suyun üstündeki kent yansımasıyla yapının hemen yanındaki denizle bütünleşiyor.

Ayrıca

* İstanbul Modern’in yeni binası, müzenin kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ve ana sponsoru Doğuş Grubu-Bilgili Holding’in ortak katkısıyla inşa edilmiş.

* İstanbul Modern’in Karaköy’deki bu yeni binası şimdiden global medyanın “dünyada görülecek en yeni şeyler” listelerine giriş yaptı bile.

Bir eleştiri

İstanbul Modern’in web sitesi maalesef türdeşlerine göre hayli sıradan. Bunu anlamak için önce Whitney Müzesi’nin sonra da Modern’in sitesine bakmak yeterli oluyor.

Demet Akalın’ın hesap isyanı

Dün Savaş Özbey yazdı. Demet Akalın, Bodrum’da gittiği restoranda 5 bin liralık hesaba 514 liralık servis ücreti eklenince “Kazıklanıyoruz” diye isyan etmiş.

Savaş’ın dediği gibi, Demet isyanında haksız. 5 bin liralık hesaba 500 liralık bahşiş gayet normal. Akalın’ın servis ücretine değil, yemek fiyatlarına isyan etmesi gerekiyordu.

İsyanın adresi yanlış olmuş.

 

Yazarın Tüm Yazıları