Mutfaktaki yıldız savaşları

Her alanda olduğu gibi mesleklerin de trendleri değişiyor. Düne kadar “Aşçı olacağım, işimden istifa ediyorum” diyen ve bir mutfak okuluna kaydını yaptıran bankacıya/doktora “Delirdin galiba!” denilebilirdi. Ama artık öyle değil.

Haberin Devamı

Çünkü aşçı olmak, hele şefliğe yükselip bir de kendi restoranını açabilmek günümüzün en gözde, en para getiren işlerinden biri. 30’undan sonra aşçılığa yelken açan epey iştahlı insan biliyorum. 

BRADLEY COOPER BU KEZ ŞEF!

O yüzden vizyona yeni giren Bradley Cooper’lı Burnt (“Çok Pişmiş”) filmini merakla izledim. Çünkü film ünlü bir şefin hikayesine odaklanıyor. Bradley Cooper’ın canlandırdığı Şef Adam Jones, alkol ve uyuşturucu yüzünden heba olmuş parlak kariyerini yeniden taçlandırmak adına Londra’da yeni bir restoran açıyor. Bu kez hedefi üçüncü Michelin yıldızını alabilmek. Bu uğurda deliler gibi çalışıyor. Mutfakta tam bir çılgına dönüşüyor, beğenmediği tabağı fırlatıp atıyor. Bizde böyle deliren şef var mıdır, doğrusu merak ediyorum!MICHELIN’E DAİR İPUÇLARI Günün birinde Michelin Rehberi’nden iki denetçi restorana uğruyor, yemekleri tatmak üzere. Burası ilginç. Çünkü Michelin’den gelen müfettişleri tanımak için meğer bazı ipuçları varmış. Film bize onları da öğretiyor. Michelin tadımcıları hep iki kişi geliyor ve mutlaka yarım şişe şarap siparişi veriyormuş. Mönüden ya başlangıç ya da ana yemekleri tadıyorlarmış. Hepsini birden değil. En ilginç olan ise denetçilerin yere bir tane çatal bırakması...İNTİHAR EDEN AŞÇI VARMichelin yıldızının şefler açısından hayati önemini, düne kadar Zorlu içindeki Eataly’de bir restoranı olan üç Michelinli Massimo Bottura şöyle anlatmıştı: “Yıldız kaybettiği için intihar eden aşçılar var. Bu hiç de normal değil!”Keza filmde, iki aşçı arasındaki akılalmaz rekabet de var. Bottura’nın anlattığı gibi, gerçekten hiç de normal değiller!

Haberin Devamı

BİZDE DURUM NE? 

Türk aşçılar arasında filmdeki gibi çılgın bir rekabet yok. Çünkü İstanbul için henüz bir Michelin rehberi basılmadı ve yıldız almak gibi dertler söz konusu değil. Denetçiyi tanımaya çalışma gibi dertler de...Haliyle Michelin seçici kurulu sadece Michelin rehberinin basıldığı ülkelerin restoranlarını tek tek geziyor, tadıyor, tartıyor. Rehberin basılmadığı ülkeler Michelin’in kapsama alanı dışında. Rehber, Japonya, ABD, İngiltere dahil 24 ülkede basılıyor. NASIL ÇIKMIŞ? Yeri gelmişken; Michelin rehberinin ortaya çıkış hikayesi bir pazarlama buluşuna dayanıyor. Lastik şirketi Michelin, 1900 yılında Fransa’nın görülecek yerlerini tanıtan bir rehber çıkarmaya karar veriyor. Amaç, karayolu seyahatini özendirmek ve tabii yeni lastik satmak! Lakin yıllar geçtikçe rehber değişiyor, gelişiyor ve günümüzdeki popüler “yıldızlı” halini alıyor. 

 

Haberin Devamı

Şehirde neler yükselişte

* ALIŞVERİŞLİ DAVET: H&M ve Balmain işbirliği için verilecek 3 Kasım’daki davet tüm kadınların dilinde. “Davetiye var mı?” sorusu dillerinden düşmüyor. Bu arada davet Zorlu mağazasında. 

* ÖZEL ULAŞIM: Bazı dünya şehirlerinde protesto ediledursun, bizde Uber aplikasyonu yaygınlaşmaya devam ediyor. Yarın yapılacak seçimler için düzenledikleri ücretsiz kampanya ve engelli vatandaşlar için konulan özel araçlar herkesin gündeminde.

 * ULAŞILABİLİR SANAT: Galatasaray’daki Carre d’Artistes adlı galeride “ulaşılabilir sanat eseri” satıyorlar. Tüm eserlerden bir tane var, kopyası yok. Fiyatlar 198 liradan başlayıp maksimum 900 küsura kadar çıkıyor. Portföylerindeki sanatçılar gayet özgün, hatta bazısı tanıdık/şöhretli (Misal: Mehmet Güreli). Dolayısıyla sanatçıları hiç de sıradan değil. 

Haberin Devamı


(24-31 Ekim tarihleri arasında)  İstanbul Popüler Mekan Top 10
1. Mitte / Karaköy (1)2. Cecconi’s / Tepebaşı  (2)3. Goya / Karaköy (4 ) 4. Mükellef / Karaköy (5) 5. Pizza Emirgan / Emirgan (3)6. Saigon / Tepebaşı (-)7. Fenix / Etiler (6)8. Morini / Zorlu (7)9. Fosil / Karaköy (8)10. Babylon Bomonti / Bomonti (10)

Yazarın Tüm Yazıları