Boğaz’da gürültü sezonu açıldı

Yaz geldi ve Boğaz’daki gezi teknelerinin dayanılmaz müzik gürültüsü sezonu açıldı.

Haberin Devamı

Teknelerden yükselen gürültü her yaz katlanarak devam ediyor.

Öyle ki rüzgâr sebebiyle bu gürültü kıyıdan çok uzak yerlere bile ulaşıyor.

İstanbul Deniz Turizmi Araçları ve Yat İşletmecileri Derneği (İSTDENTAD) Başkanı İzzet Demirtaş’ın konuyla ilgili bir açıklamasını okudum.

Şöyle diyor:

“Geceleri bu işe çıkan irili ufaklı 30-40 tekne var. Saat saat desibel düşüyor. 90 desibelden başlıyor. Saat ilerledikçe 80, 70 ve 60’a düşüşler var. Desibeli de güvenlik güçleri ölçüyor. Yüksek bir ses varsa hemen gerekli müdahaleyi yapıyor ve limana bildirerek ceza kesiyorlar”.

Evet, Demirtaş’ın söylediği gibi gerekli müdahale yapılıyor, ama çok yetersiz.

Kaldı ki müdahale yapılana dek zaten olan oluyor, o gürültüye maruz kalıyorsun. Üstelik bu her gece devam ediyor.

Haberin Devamı

Dolayısıyla bu asla kesin bir çözüm değil.

Gökdelenler hava temizleme kulesi olabilir mi?

Instagramda yapay zekayla üretilmiş mimari görseller o kadar moda oldu ki, bu görselleri gerçeğinden ayırt etmek mümkün olmuyor bazen.

Bu konudaki ünlü isimlerden biri de Hintli mimar ve hesaplama tasarımcısı Manas Bhatia. Yapay zekayla ürettiği, yosun cephelere sahip heybetli gökdelenler serisi “AI x Future Cities” bir hayli ilgi gören Bhatia, bu yeşil binalarla karbon salınımını azaltmak hedefinde.

Boğaz’da gürültü sezonu açıldı

Bu konudaki fikri ise hayli ilginç:

“Daha yeşil bir gelecek istiyorsak mevcut sistemde değişikliğe ihtiyacımız var.

Yüksek binalar ve gökdelenler bu değişimin potansiyel sıcak noktaları. Yapay zeka aracılığıyla, ‘Geleceğin gökdelenleri şehir için hava temizleme kuleleri olarak hareket edebilir mi?’ fikri etrafında çalışmayı denedim. Yüksek binalar havayı temizlemenin yanı sıra tasarıma dahil edilen güneş panelleri ve yel değirmenleri kullanılarak enerji üretimi gibi çeşitli işlevlere hizmet edebilir. Eğer gökdelen sıcak bölgedeyse dev bir rüzgâr kulesi görevi görecek yüksek bir yapı tasarlanabilir”.

Haberin Devamı

Yeni bir Bodrum restoranı

Mimarisi Ahmet Alataş’a, iç mimarisi ise Deniz Galip Studio’ya ait olan Yalıkavak’taki butik otel Birdcage 33 sezona yeni restoranla girdi. İsmi Lika olan restoranın şefi Sara Tabrizi. “Karma mutfak” anlayışını sunan Lika’ya önceki gün gittim ve şu üç tabak favorilerim arasına girdi: Marine kuzu göbeği mantarı, havyarlı karides ceviche ve kazandibi dondurması.

Pilevneli’de yeni sezon

Yalıkavak’taki Pilevneli Galeri yeni sezon sergisini 16 haziranda şu altı ismin sergileriyle açıyor:

Wim Delvoye, Mehmet & Kazım, Serkan Sarıyer, Yuşa Yalçıntaş, Refik Anadol, Daniel Knorr.

Bu arada Pilevneli’nin bir diğer sürprizi ise Arnavuköy’deki Şişko Perihan ve Reşitpaşa’daki Misk’in galerideki villalar içine birer restoran açacak oluşu.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları