Enerjisini evde atacak

Çocuklar yüz yüze sanat eğitiminden mahrum! Neyse ki çevrimiçi eğitimlerle her ev bir okul! Ve bu okuldaki dersleri istediğimiz gibi seçebiliriz. Dans da bu eğitimlerden biri olabilir. Dansa ilgisi olduğu sinyalini veren çocuklar kendilerini nasıl geliştirebilir? Uzmanlar anlattı.

Haberin Devamı

Enerjisini evde atacak

Çocuklar dans eğitimine ne zaman başlamalı?

Tan Sağtürk (Balet/Sanatçı): Bale, dans ve müzik eğitimleri branşlar arası farklılık göstermekle birlikte 3 yaşından itibaren başlanabilir. Dans dersleri daha çok koordinasyon gerektirdiği için 5 yaştan itibaren önerilir. Erken çocukluk döneminden yetişkinliğe kadar sanatla buluşmak için hiçbir yaş geç değildir. Dans, uzun vadeli hedef koymayı gerektiren, takım çalışmasını pekiştiren ve yaratıcılığı artıran bir sanat dalıdır. Her ne kadar salt fiziksel bir aktivite gibi görünse de zaman yönetimi, mekân kullanımı, kendini kontrol edebilme, sebat etme, sağlıklı beslenme, pasif yerine aktif yaşam biçimini benimseme gibi özellikleri çocukların hayatına kazandırır. Çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimi için bebeklikten itibaren görsel ve işitsel sanatlarla iç içe olmaları dünyalarını zenginleştirerek onlara geniş bir bakış açısı sağlar. Ebeveynleri tarafından beden sağlığı en iyi şekilde takip edilen, zihinsel ve motor becerilerini geliştirmek için yoğun çaba harcanan çocuklar için sanat eğitimi önemlidir.

Ömür Uyanık (Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Balesi Bölümü Başkanı): Dans eğitiminde çocuğun özgüvenini kazanması ve ailenin çocuğa saygı duyması çok önemli. Bunun için de doğru seçilen hobilere ihtiyaç vardır. Çünkü disiplin ve doğru seçilen hobiler çocuğun başarısını da artırır. Burada önemli olan bir balet yetiştirmek değildir, bir sanatsever yetiştirmektir.

Haberin Devamı

Çocuğun dansa yatkınlığını nasıl keşfederiz?

Tan Sağtürk: Sanata önem veren aileler erken yaşlardan itibaren çocuklarını bale, dans, müzik veya sanatın çeşitli dallarıyla tanıştırarak, kendilerini ifade etmeleri için onları yüreklendirebilir. Çocukların bir kısmı sanat eğitimi alma isteklerini ebeveynlerine dile getirir. Bir diğer grup ise hareketli yapıları, müziğe olan bağlılıkları, dans konulu dijital mecralara gösterdikleri ilgileriyle ebeveynlerine sinyal verir. Burada ailelere düşen çocuklarının şevklerini kırmadan onları doğru yönlendirebilmektir.

Haberin Devamı

E. Ömür Uyanık: Çocuk bize farklı olduğunu göstererek keşfetmemizi sağlar. Burada önemli olan ailenin ne kadar sanatla iç içe olduğudur. Sıra dışı her hareket çocuğun içindeki yetenektir.

Evde neler yapılabilir?

Tan Sağtürk: Özellikle günümüz şartlarının getirdiği hareketsizle birlikte, çocuklara vücut koordinasyonu ve kas kuvveti kazandıracak egzersizler yapılması ileriki yaşlarda seçecekleri dans türüne alt yapı oluşturacaktır. Erken müzik eğitimine ebeveyn eşlikli programlarla 18 aylıktan itibaren başlanabilir. Birebir enstrüman eğitimleri ise çocuğun ilgisi olan enstrümana göre değişiklik gösterir, genellikle çocuğun fiziki özellikleri göz ününde bulundurularak minimum 4 yaştan itibaren başlanabilir.

Haberin Devamı

E. Ömür Uyanık: Dansın temeli klasik baledir, dolayısıyla klasik bale tüm dansların alfabesidir. Dolayısıyla klasik bale temel eğitimdir. Bu, çocukların denge merkezini geliştirir, kaslarına hakim olmasını sağlar, sadece parmak ucunda dönmek bile kiloyu vücuda eşit bir şekilde yaymayı sağlar. Yani bir mühendislik olayıdır.

MÜZİK ZEVKİNİ GELİŞTİRSİN

- Evde müzik eşliğinde egzersiz yaparak başlanabilir. Müziği açıp serbestçe dans etmek ritm duygularını geliştirir.
- Dans ve vücutlarını esnetecek ısınma hareketleriyle ilgili videolar izlenmeli.
- Bol bol pratik yapsınlar. Hareketleri sık sık tekrarlayıp en iyiye ulaşmaya çalışsınlar.
- Uzmanlardan eğitim alsınlar, sakatlanmamak için yanlış bir hareket yapmamak önemli.
- Müzik zevklerini geliştirmeye çalışsınlar. Farklı müzik türleri dinlemek; müzikle dansı birlikte düşünmek çok önemli.

Haberin Devamı

5 ÇEVRİMİÇİ ATÖLYE ÖNERİSİ

- Tan Sağtürk Akademi
- Kirov Academy
- Urban Strides
- Pineapple Dance
- Matthew Bourne's New Adventures

HAFTANIN KİTABI

Merakla beklenen ‘Bir Hayal Bir Oyun’ kitabı yayımlandı. Zorlu Holding’in aynı adlı projesi kapsamında Türkiye’nin her yerinden çocukların öykülerini yolladığı yarışmada dereceye giren ilk 15 öykü, 23 Nisan hediyesi olarak kitaplaştırıldı. Şimdi tüm çocuklar bu öyküleri Storytel’den ücretsiz olarak dinleyebilir.

Enerjisini evde atacak

Yayınevi: Zorlu Holding&Kelime Yayınları
Yazar: Kolektif
Tür: Öykü
Yaş: 8+
Fiyatı: Storytel’de ücretsiz

#EVDEKAL ETKİNLİĞİ

OYUNCAK HİKÂYESİ

Bir müzikal olan ‘Oyuncak Hikâyesi’ndeki rengârenk kostümler, eğlenceli danslar ve müzikler çocukların çok hoşuna gidecek. Biletler biletix.com adresinden alındıktan sonra oyun seyretix.com sitesinden izlenebilir.

Haberin Devamı

Enerjisini evde atacak

Etkinlik tarihi: Yarın
Saati: 14.00
Yaş: 4+
Bilet fiyatı: 30 lira

Yazarın Tüm Yazıları