Çocuğunuza ‘nefes farkındalığı’ kazandırın

Birçoğumuz ‘farkında olmadan’ nefes alıp veriyoruz. Oysa uzmanlar, nefes almanın bir beden farkındalığı olduğunu, insanı hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkilediğini belirtiyor. Çocuk gelişimi uzmanı ve nefes terapisi eğitmeni Işıl Evrim Akgün “Ailece evde nefes terapisi seansları düzenleyin. Doğru nefes almayı öğrenen çocuklar daha başarılı ve mutlu oluyor” diyor.

Haberin Devamı

∆ Nefes terapisi nedir?
Organların yeterli oksijen almasını sağlayarak hastalıklara karşı koruyucu etki oluşturmaktır. Vücudumuz yeterli oksijen alamadığında strese giriyor ve kendine zarar verecek savunma mekanizmaları oluşturuyor. Stres, uyku bozukluğu, depresyon gibi birçok sorunu beraberinde getiriyor. Oysa bu sorunlar gene nefes terapisiyle çözülebiliyor. Bu sebeple çok küçük yaşlardan itibaren nefes farkındalığı kazanmak gerekiyor.

∆ Çocuklara doğru nefes almayı nasıl öğreteceğiz?
Aslında çocuklar doğdukları andan itibaren doğru şekilde diyaframdan nefes alıyorlar. Ancak zamanla doğuştan gelen bu bilgi bozuluyor ve onlar da tıpkı yetişkinler gibi travmalardan, streslerden ve yanlış disiplin anlayışlarından etkilenerek yetersiz nefes almaya başlıyorlar. Bu durumla birlikte özellikle okul çağında duygu ve düşüncelerini kontrol etmekte zorluklar yaşanıyor. Konsantrasyon ve odaklanma sorunu, dikkat dağınıklığı, heyecan ve ifade güçlüğü gibi sorunlar beraberinde geliyor. Nefes terapisiyle bu sorunlar çözülebiliyor. Diğer yandan doğru şekilde burundan nefes alıp vermeyi öğrenen, ağzıyla solunum yapmayan çocuk sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından da korunabiliyor. Nefesini doğru kullanan çocukların daha uyumlu, daha sakin, yaratıcı, özgüvenli ve daha neşeli olduğu gözlemleniyor.

Haberin Devamı

Çocuğunuza ‘nefes farkındalığı’ kazandırın

∆ Ev ortamında ailece yapılan nefes terapi çalışmalarının yararları nedir?
· Ailenin birlikte vakit geçirmesine önayak oluyor ve anne babaların, çocuklarının nefes alışkanlığı üzerindeki etkilerini görmelerini sağlıyor.
· Nefes çalışmaları sırasında serotonin düzeyi artar. Bu da aile içi ilişkileri güçlendirir ve hoşgörüyü artırır.
· Terapi sırasında zihin yüksek bir farkındalığa ulaşacağından, varsa aile içi problemler daha objektif şekilde çözülüyor, farklı bakış açıları geliştiriliyor.
· Çocuk dingin bir ortamda kendini güvende ve değerli hissederek sağlıklı bir bağlanma oluşturuyor.
· Anne-babalar çocuklarının sadece nefesine bakarak bile onun psikolojik durumu hakkında bilgi sahibi olabileceğini öğreniyor. Çocuğun kısa ve kesik nefes aldığında kaygılı hissettiğini, nefesini tuttuğunda korktuğunu, derin nefesler aldığında kendini iyi hissettiğini fark edebiliyor.
· Anne babalar kendi çocukluk anılarına dönüyor ve böylece çocuklarıyla da daha çok empati kurabiliyor.

∆ Ailece yapılabilecek nefes terapisi örnekleri neler?
Tavşan nefesi: Bu çalışmada çocuk, tavşan nefesini taklit ederek 3 kere oldukça hızlı ve kesik nefes alır, tek ve uzun şekilde nefesini geri verir.
Stres balonu: Ailece herkes, ellerindeki hayali balona içlerindeki tüm stresi ve üzüntüyü üfleyerek şişirmeye başlıyor. Çocuk da dahil olmak üzere, tüm aile bireyleri kendi hayali balonundan sorumlu oluyor. Tüm stres hayali balona üflendikten sonra balonun ağzı bağlanıyor ve gökyüzüne doğru uçmaya bırakılıyor.
Ayı nefesi: Çocuktan kış uykusuna yatan bir ayıyı modellemesi istenir. Bu sırada 4 saniyelik nefesler aldırılır, 2 saniye nefes tutturuluyor ve 4 saniyede de nefes boşaltılır. 10 dakika boyunca yapılabilir.

Haberin Devamı

Hadi gidelim

Afacanlar sirki

Çocuğunuza ‘nefes farkındalığı’ kazandırın

Birbirinden eğlenceli sihirlerle, palyaçolarla ve düşlerle dolu bu oyunda çocukları güldürürken düşündürüyor.
Yer: Ankara Kültür Merkezi
Tarih: 16 Temmuz Pazar
Saat: 13.00 Yaş: 3+
İletişim: (0531) 024 06 65
Fiyatı: 120 lira

Haftanın kitabı

Çocuğunuza ‘nefes farkındalığı’ kazandırın

Noa’ya Mektup” çocukları hayata hazırlayan kitaplardan biri... “Mükemmel diye bir şey yoktur, önemli olanın deneyimlerdir” mesajını veriyor.
Yayınevi: Doğan Çocuk Yayınları
Yazan: Sepin Sinanlıoğlu
Resimleyen: Ayşe Deniz Şahin
Tür: Resimli Öykü Yaş: 3+ Sayfa: 32
Fiyatı: 89 lira

Yazarın Tüm Yazıları