“Çocuğunuza ‘Al bu kitabı oku’ demeyin”

Çocuk kitapları genelde çizimlerle hazırlanır ama yazar Canan Tan bir yeniliğe imza attı ve torunu Can ile kedisi Cancan’ın öyküsünü gerçek fotoğraflarla anlattı. Doğan Egmont Yayınları’ndan çıkan ‘Benim Adım Can Kedimin Adı Cancan’da minik okurları eğlenceli bir kedi öyküsü bekliyor...

Haberin Devamı

Bu kitap nasıl ortaya çıktı Canan Hanım?

Can torunum, Cancan da kedisi. Çok muzip ve şirin bir kedi. Torunumla harika bir iletişimleri var ve ben onların kurduğu bu dostluğa bayılıyorum. Cancan’ın muziplikleri, sakarlıkları, torunumun ona ilgisi çok hoşuma gidiyordu. Benim de kedilerle ilgili pek çok anım var. Çocukken anneannemden gizli, ayakkabı sandığında kedi beslemişliğim var. Can’da da aynı yatkınlığı yakaladım. Cancan’ın çok ilginç maceraları oldu. Her yaştan kediseverin ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

“Çocuğunuza ‘Al bu kitabı oku’ demeyin”

Kitapta ilginç anılarınız da yer alıyor...

Çok... Size birini anlatayım. Yazlıkta herkesin beslediği bir köpek var. O şirin köpek, Cancan geldiğinde çok huzursuz oldu ve ona havlamaya başladı. Ben de kediyi kucağıma aldım ve köpeğe dönerek “Bu kediye sakın havlamayacaksın, bu bizim kedimiz” dedim. İnanır mısınız, o da bizim kedimize asla havlamadı bir daha.

Haberin Devamı

“Çocuğunuza ‘Al bu kitabı oku’ demeyin”

Çocuklara yazarken neler hissettiniz?

Ben yazdığım kitaptaki ‘yaşı’ üstüme alırım. Eğer yetişkinlere yazıyorsam ‘yetişkin’, çocuklara yazıyorsam ‘çocuk’ olurum.

Kitapta neden gerçek fotoğraflar kullandınız?

Kedimiz Cancan gerçek bir kediydi. Yaşadıkları da gerçek yaşamdan alınmıştı.
Ve bu kitapta yer almayı fazlasıyla hak ediyordu.  Ne yaşadıysak onları yazdım. Dolayısıyla fotoğraflar da gerçek.

“Çocuğunuza ‘Al bu kitabı oku’ demeyin”
Benim Adım Can Kedimin Adı Cancan
Canan Tan
Doğan Egmont Yayınları
Hikâye
52 sayfa, 24 lira

Siz mizah öyküleriyle de tanınıyorsunuz. Bu kitap da oldukça esprili...

Benim ilk çıkan iki kitabım da mizah ödüllü. İlki ‘İster Mor İster Mavi’ Aziz Nesin Ödüllü. Yıl 1996! İkincisi de Rıfat Ilgaz Gülmece Öykü Yarışması birincisi, ‘Sol Ayağımın Başparmağı’. Ben tek çocuktum ve babam sürekli Aziz Nesin okurdu, ondan sonra da Rıfat Ilgaz gelirdi. Böylesine ince bir mizahı onlardan almak, bana da öğretti. Yani okuyarak mizahı öğrendim. Gerisi geldi. Çocuk öykü ve romanları, her yaşa hitap eden öyküler ve romanlar...

Haberin Devamı

‘MİZAHI OKUYARAK ÖĞRENDİM’

Bu kitap vesilesiyle çocuklara ve anne-babalara neler söylemek istersiniz?

Kitapları çocuklara “Al bu kitabı oku!” gibi cümlelerle, ceza verir gibi vermesin ve lütfen çocuklarına “Okuyun” demesinler. Önce anne-baba okumalı ki çocuklar da onları örnek alsın. Anne ve babalarını televizyonun karşısına çakılmış bir halde gören çocuklar da olsa olsa ‘televizyon çocuğu’ olur. Kimseye karışmak haddim değil ama çocuklara parmağını sallaya sallaya “Şunu yapacaksın, bunu yapacaksın” dediğinizde de bu durum tersine tepiyor. Oysa çocuk bir davranışı örnek alıyor. Ben kitap okumaya ailemde alıştım.

HADİ GİDELİM

‘Canım Kardeşim’ müzikali

Haberin Devamı

7’den 77’ye herkesin çok sevdiği ‘Canım Kardeşim’ ekibi bu kez ‘Uzaylılar mı Geldi?’ adlı müzikal gösteriyle sahnede.

Yer: İstanbul-Trump Sahne

Tarih: Yarın Saat: 13.00 Yaş: 3+

İletişim: (0212) 348 78 40 Fiyatı: 59 lira

“Çocuğunuza ‘Al bu kitabı oku’ demeyin”

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

 “Çocuğunuza ‘Al bu kitabı oku’ demeyin”
Eda Cora’nın kızı Derin.

 

Yazarın Tüm Yazıları