Büyükanne en büyük bakıcı ama...

Çalışan kadınların en büyük yardımcısı anneleri veya kayınvalideleri… Torununa bakan büyükanneye maaş verme projesinin de gündeme gelmesiyle nine ve torun ilişkisi yeniden konuşulur oldu. Peki, ama anneanneden veya babaanneden bakıcı olur mu? Pedagog Gözde Erdoğan ile konuştuk.

Haberin Devamı

Anneanne veya babaanneden bakıcı olur mu?
Evet. Hem de en güvenilir bakıcılar onlardır. Ancak burada anne-baba ve çocuk üçgenini sağlıklı oluşturmaya dikkat etmeliyiz. Anneanne veya babaanne evdeyse, bebeğin annesi veya babası ‘evlat’ rolünden çıkıp da ‘anne’ ya da ‘baba’ rolüne geçemez. Bizler kendi ebeveynlerimize sonsuz bir güven duysak da çocuğumuzun bakımı sırasındaki ‘anne-babalığımızı’ onlara devretmiş oluyoruz. Dolayısıyla çocuğun gerçek anne-babası, evdeki düzenin ve çocuğun sorumluluğunu tam olarak üstlendiğini çocuğa hissettiremiyor. Bu durumun sonrasında da çeşitli çatışmalar ortaya çıkıyor.

Büyükanne en büyük bakıcı ama...

Haberin Devamı

Ne gibi çatışmalar?
Genellikle ‘torun’ kaynaklı çatışmalar… Günümüz anneleri, çocuklarının kendilerinin benimsediği şekilde yetiştirilmesini isterken, annelerine veya kayınvalidelerine bu modeli uygulatmakta zorluk çekiyorlar. Bunun nedenlerinden biri belli bir yaşa gelmiş yetişkinin değişime karşı gösterdiği direnç, diğeri geçmişin getirdiği deneyime sahip olduğunu düşünmesidir. Bunun yanında kendini eleştiren çocuğuna “Seni ben yetiştirdim, torunumu da yetiştiririm” tepkisini vermesidir. Bu durum çatışmayı getiriyor. Çatışma durumu da ilerleyen dönemlerde çocuğun kendisini suçlamasına sebep olabiliyor.

Ne yapılmalı peki?
Yaşadığımız dönemde doğan her çocuğun gelişimi geçmişle kıyasladığımızda daha hızlı ve parlakken aynı zamanda ihtiyaçları ve karşı karşıya kaldıkları tehlikeler de kendi ebeveynlerimizin dönemine göre çok farklıdır. Anneanne ya da babaannelerimiz torunlarına karşı sınırsız bir ortam sunarken değişen tehlikelerin farkına varmamaları da olasıdır. Buna en güzel örnek; anneanne için torununun yemeği yemesi çok önemli olduğu için ekran karşısında çocuğa hiç fırsat vermeden yemek yedirebilir. Oysaki bu durum anne için oldukça olumsuz bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımlar içinde amacımız, sadece çocuğu tehlikelerden uzak tutup onun karnını doyuran, ihtiyaçlarını gideren kişiyi bulmak olmamalı, çocuğumuzun fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarına da cevap veren kişi bulmak olmalıdır. Doğru olan çocuğu oyalayan değil geliştiren bir kişi ile çocuğun bakımına devam edilmesidir.

Haberin Devamı

Büyükanne en büyük bakıcı ama...

Torununa bakan anneanne veya babaanneye maaş verilmesi de gündemde…
Bu durum, kendi torununa hevesle bakan ebeveyni daha çok teşvik edecektir. Böylece sadece onun fiziksel bakımına değil, gelişimine de destek olmasını da sağlar. Bu nedenle iyi bir adım. Ancak burada, kendi ebeveynimizin her ne koşulda olursa olsun davranışlarını değiştiremeyeceği ihtimalini unutmamalıyız.

ZEKİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMENİN 5 YOLU

Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, çocukların daha zeki olması için anne ve babalara düşen görevleri şöyle açıklıyor.

- Doğumdan itibaren çocukla göz ve beden temasında bulunulmalı.
- Çocuk sadece fiziksel olarak değil, ruhen de beslenmeli. Aşırı beğeni veya eleştiriden uzak durulmalı.
- İlk iki yaşa kadar elektronik cihazlardan uzak tutulmalı, sonra ise süre ile verilmeli.
- Çocuk hangi yaşta olursa olsun aşırı uyaran yüklemesi yapan çizgi film ve bilgisayar oyunlarından uzak tutulmalı.
- Hayal dünyasını, yaratıcılığını geliştiren oyuncaklarla oynaması sağlanmalı.
- Arkadaşlarıyla iletişim kurması ve akranları ile arkadaş olması sağlanmalı.

Yazarın Tüm Yazıları