Mars’ta nasıl hayatta kalınır

NASA, astronotunu Mars’tan geri getirebilecek mi?

Haberin Devamı

Onu eve getirin temalı bir film Marslı. Andy Weir imzalı ünlü romanın uyarlamasında Mars’a araştırmaya giden ekibin bir eksikle dünyaya dönmekte olduğunu görüyoruz. Gezegende çıkan fırtına sırasında öldüğünü düşünerek geride bıraktıkları Watney ise hayatta kalmayı başarıyor.

Mars’ta nasıl hayatta kalınır

Önce iç kaldıran bir yara temizleme ve dikme sahnesi izliyoruz. Kendini iyileştiren Watney sonrasında hayatta kalma şansını hesaplamaya başlıyor. Tam bir survivor hikâyesi onunki. Akıl, zeka, bilgi ve mücadele dolu. Açlıktan ölmesini engelleyecek kadar yiyecek bulması için botanik bilgisini kullanması ve patates yetiştirmesi gerek.

Ama bunun için de suya ihtiyacı var.

Hafta başı, NASA’nın bu filmin promosyonu gibi algılanan “Mars’ta su bulundu” açıklamasını bir kenara bırakıyor ve Watney’in bilimsel verilere dayandırılan su üretme aşamasını izliyoruz. Bu bilimsel açıklamalı sahneler filmin çeşitli yerlerine serpiştirilmiş zaten ve çoğu da bilimkurgu meraklılarını tatmin edecek nitelikte. Watney’in hayatta olduğunu öğrenen NASA da onu ölmeden, zamanında dünyaya geri getirebilmek için uğraşmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Mars’ta mahsur kalan maharetli astronotun günlüklerinden derlenen çetin bir hayat mücadelesini anlatan filmin başrolünde Matt Damon yer alırken kadroda kendisine Sean Bean, Kate Mara, Jessica Chastain, Jeff Daniels ve Michael Pena gibi isimler eşlik ediyor.

Yönetmen koltuğunda ise türün sevilen yönetmeni Ridley Scott var.

Geçen yıl ‘Interstellar’ ile uzaya giden Matt Damon yine uzayda, bu kez Mars’ta ölüm kalım savaşı verirken izleyiciyi eğlendirmeyi de ihmal etmiyor.

Ben filmin en çok esprili ve yer yer salonda kahkalara yol açan komik tonunu sevdim. ‘Marslı’, tansiyonu, enerjisi yüksek, akıllı, bilgi dolu ve esprili bir bilimkurgu. 140 dakikanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Ridley Scott eski günlerine selam çakıyor.

Yazarın Tüm Yazıları