Nasıl kodlarsan!

Çocuklukta ailelerin yüklediği kimlik, ilerde nasıl bir arkadaş, koca, eş olacağınızın sınırlarını belirliyor. Bu konuda yapılan araştırmalar, toplumsal ve geleneksel kodlamaların evde sorumluluk almayan eşler olarak karşımıza çıktığını gösterdi.

Haberin Devamı

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu toplantılarına katılan uzmanlar, Türkiye’de erkeklerin hâlâ ortak yaşam sorumluluklarını almadığını belirtti. Araştırmalara göre babaların neredeyse yarısı çocuğunu hiç tuvalete götürmediğini, yüzde 36’sı çocuğunun altını hiç değiştirmediğini, yüzde 35’i çocuğunun tırnaklarını hiç kesmediğini söyledi.

Nasıl kodlarsan

Çalışan babaların neredeyse yüzde 60’ı babalık iznini kullanmadığını belirtiyor. Ayrıca, babaların yüzde 21’i işvereninin kendilerine babalık izni tanımadığını söylüyor. Uzmanların dediği gibi, kadın-erkek eşitliği ve eşit rol üstlenme çok aktörlü bir sorun. Toplumdaki tüm bireylerin, annelerin, babaların sorumluluğu kadar, işveren ve kamunun sorumluluk alması eşit derecede önemli.

Haberin Devamı

Aile içindeki bakım hizmetlerinin kadının görevi olarak görülmesi, aile içi şiddetin bile gerekçesi olabiliyor. Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması verilerine göre, kadınların yüzde 6’sı ‘bir kadın eğer çocuk bakımını ihmal ederse eşi tarafından fiziksel şiddete uğramasının haklı olduğunu’ düşünüyor.

Ortada gittikçe kemikleşen, müdahale edilmezse kadınların aleyhine ciddi sonuçlar doğuracak bir gidişat var. Bundan beslenen anlayışı ortadan kaldırmak, STK’ların değil, siyasetin görevi.

ARI, SÜT, GÜBRE...

TBMM’de gün geçmiyor ki tarımsal üretimin sorunlarına ilişkin bir başlık açılmasın. Milletvekillerinin bölgelerinden gelip başkentte çözüm aradıkları öncelikli sorunlar, yine üreticilerle ilgili. Meclis bir hafta içerisinde, ‘gübre fiyatları, tarım girdisi, süt üretimi, arıları yok olma tehlikesi’ konulu açıklamalara tanık oldu.

İlk sorun, AK Parti milletvekilleriyle yapılan toplantıda ortaya kondu. Milletvekilleri, gübre fiyatlarının yüksekliği konusunda üreticiden çokça şikâyet aldıklarını belirterek, “Sonbahar ekimlerinde yeterince gübreleme yapılamadı. İlkbahar ekimi için bu fırsatı kaçırmayalım, yoksa üretim düşecek. Üretici, kullandığı gübrenin bedelini hasattan sonra ödesin” önerisi götürdüler. Bunun değerlendirildiği belirtelim.

Haberin Devamı

Bir başka konu, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel tarafından gündeme taşındı. Adıgüzel, 8 milyon kovan arının açlıkla karşı karşıya olduğunu savundu. Adıgüzel, “Biz arının kışlık besin olarak depolandığı balı aldık. Haliyle bu aylarda bahara çıkabilmesi için kışlık besin olarak şeker verilmesi gerekiyor, bal yapmak için değil. Ama bal üreticisi arısına şeker veremiyor. Çünkü şeker fiyatları çok yüksek. Arılarımız kışı çıkartamayacak” uyarısında bulundu.

Başka bir pencere, CHP Sözcüsü Faik Öztrak tarafından açıldı. Öztrak, üreticinin hayvanlarını besleyemediğini, bu nedenle ineklerin kesime gittiğini belirterek, “Süt üretiminde büyük bir riskle karşı karşıyayız” dedi. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği TBMM’de yaptığı ziyaretlerde siyasilerden yardım istedi.

Haberin Devamı

Ünlü yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun “Yumurta, süt, bal” üçlemesi gibi, “Arı, süt, gübre” üçlemesi de siyasette sahne aldı.

Yazarın Tüm Yazıları