Çocuğunuz ekrana hapsolmadan interneti keşfetsin... Tatil için beş dijital ipucu

Dün karne alan 19 milyon öğrenci için 15 günlük tatil sevinci başladı. Aileler ise çocukların bu sürede ekrana hapsolmasından endişeli. Ama teknoloji zehirlenmesi yaşamadan da dijital dünyayı verimli kullanmak mümkün. Prof. Dr. H. Ferhan Odabaşı, Hürriyet okurları için bu yöntemleri paylaştı...

Haberin Devamı

Sınavlardan ve yoğun bir eğitim öğretim döneminden çıkan öğrenciler tatil planları yaparken, aileler de onların zamanını boş geçirmemeleri için çaba harcıyor. Ancak özellikle çalışan anne babaların bu tatilde en büyük kaygısı çocuklarının zamanını dijital ortamda geçirmeleri. Bu konudaki araştırmalarıyla tanınan Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Ferhan Odabaşı’nın, ailelere bazı uyarıları ve önerileri var. Odabaşı ailelerin çocuklarının dijital ortamda vakit geçirmesiyle ilgili kaygılarının neler olabileceğini şöyle anlatıyor:  “Dijital ortamlar çoğunlukla çocuklarımızın yalnız kaldığı ortamlarda en önemli arkadaşlarının yerini tutuyor. Bu durumda da hepimiz tedirgin oluyoruz. Acaba çocuğumuz bilgisayar karşısında çok mu fazla vakit geçirecek? Hangi sitelere girecek? Kendisini yıpratacak oyun arkadaşları ile karşılaşacak mı? Akran zorbalığına maruz kalacak mı? Öte yandan tüm iletişimlerinin internet ortamında olduğu bu çağda çocuklarımıza yasaklama getirmek ne kadar doğru? Aslında anne baba olarak yapabileceklerimiz dijital okuryazarlık düzeyimize, dijital vizyonumuza bağlı olarak sınırsız.”

Haberin Devamı

Çocuğunuz ekrana hapsolmadan interneti keşfetsin... Tatil için beş dijital ipucu

BİR DÜNYA KEŞFETMEK...

Prof. Dr. Ferhan Odabaşı dijital dünyada verimli ve faydalı vakit geçirmenin ipuçlarını vermeye geçmeden önce anne babalara şöyle sesleniyor: “Sevgili veliler, bu tatili hem çocuklarınızla birbirinizi hem de dijital dünyayı keşfetmek için bir fırsat olarak görün. Ben size başlangıç için birkaç örnek vereceğim. Ama siz çocuğunuzla birlikte dijital dünyanın kapısından girdikten sonra daha nicelerini bulacaksınız. Belki bozuldu diye bir kenarda duran bisikletin tamiri için, belki atmaya kıymadığınız aile yadigarı vazoyu yeni bir renge boyamak için, belki çocuğunuzun odasına evdeki malzemelerle basit bir başucu lambası yapmak için önce internete girecek, sonra birlikte faaliyete geçeceksiniz. Evet bu tür pek çok konuyu ve daha fazlasını internette, yani dijital dünyada bulabilirsiniz.”

Haberin Devamı

ETKİNLİKLERİN SINIRI YOK

Prof. Dr. Ferhan Odabaşı, “Dijital dünyada çocuğunuzla birlikte gerçekleştirebileceğiniz etkinliklerin sınırı yok. Örneğin ben, ikiz torunlarımla bugün öğrendiğim 3D kalemleri keşfe çıkacağım internette! Önce sipariş verip, sonra yapım aşamaları videolarını izleyip, son olarak da fotoğraflarını çekip WhatsaApp’tan sevdiklerimizle paylaşacağım” diyerek ailelere yarıyıl tatilinde dijital ortamları en iyi kullanma ipuçlarını şöyle veriyor:

Çocuğunuz ekrana hapsolmadan interneti keşfetsin... Tatil için beş dijital ipucu

1- SANAL MÜZE GEZİN: Çocuğunuzdan bir sanal müzeyi gezmesini isteyin. Bu müze doğup büyüdüğünüz şehrin bir müzesi olabilir ya da çok önemli bir eserin sergilendiği bir müze olabilir. Biraz daha meraklı bir yolculuk geliştirmek istiyorsanız çocuğunuza tarihi bir eseri söyleyin , bu eserin hangi müzede olduğunu, hikâyesini akşama sizlere anlatmasını isteyin.  Yurtdışında çoğu müzenin en azından bir galerisi, sanal ortamda gezilebiliyor.
İpucu: Karun hazineleri, çok ilginç bir hikâyesi var.

Haberin Devamı

2- MÜZİKAL İZLEYİN: Çocuğunuzdan yurtdışındaki bir müzikali bulup izlemesini ve akşama size televizyonunuzdan oynatmasını isteyin. Televizyonunuzun bilgisayar bağlantısı uygun değilse ailece bilgisayar başında oturun. Çok severek dinlediğiniz bir müziğin aslında bir müzikalin önemli bir parçası olduğunu öğrenmek hepinize iyi gelecektir.

İpucu: Sound of Music müzikali: Do bir külah dondurma, Re masmavi bir dere.

3- BİLGİ TOPLAYIN: Bir arkadaşınızın ördüğü kazaklar icin, yaptığı domates sosları için ya da bir akrabanızın kurduğu turşular icin marka almanın nasıl bir prosedür gerektirdiğine  ilişkin bilgi isteyin. Nereye başvurulacak, ne tür bilgi ve belgelerin toplanması gerekecek? Bunlara ilişkin bilgi toplatın.

Haberin Devamı

İpucu: Türk Patent Enstitüsü’nde hangi marka adlarının çoktan alınmış olduğuna sizler de şaşacaksınız.

4- YENİ HOBİ EDİNDİRİN: Çevrimiçi ikinci el bir satış mağazasından bir tavla takımı bulmasını isteyin.

İpucu: Çocuğunuza tavla öğretmenin zamanıdır belki.

5-  HİKÂYELERİ BULUN: Çocuğunuzun ilgi alanına göre bir spor alanı seçip o konudaki meşhur sporcuların hikâyelerini öğrenmelerini isteyin.

İpucu: Benim aklimda efsane yüzücü Mark Spitz var.

Yazarın Tüm Yazıları