Anaokulları öksüz kaldı

Okul öncesi denince Türkiye’de ilk akla gelen isimdir Prof. Dr. Ayla Oktay. Bir süredir hastanede yatıyordu, önceki gece maalesef hayatını kaybetti. 80 yaşındaydı, bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirdi, okul öncesinin önemini anlatmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi, çok yol katedilmesini sağladı.

Haberin Devamı

Ayla Oktay, okul öncesinin Türkiye’de abide ismiydi. Öğrencilerine de öğretmenlere de hem yönetici hem anne oldu. Kendine değil, insana yatırım yaptı. Uzun yıllar Marmara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nde hizmet verdi. Marmara’da Eğitim Yüksek Okulu Müdürlüğü’nün yanısıra Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nün kurucu müdürlüğünü yaptı. Atatürk Eğitim Fakültesi’nde dekanlık görevinde bulundu. Okul öncesi eğitimin duayeniydi. Devletin her projesine bir kuruş almadan koştu, yeter ki çocuklar anaokullarına gönderilsin diye herkesi harekete geçirdi. 2009’da emekli olduktan sonra da Maltepe Üniversitesi’nde görev yapıyordu.

Anaokulları öksüz kaldı

Haberin Devamı

ÇOCUĞU ÖĞRENCİLERİYDİ

Hayata adım atan her öğrencinin anası, hocası oldu. Her ay maaşından bir kısmını bölümünün ihtiyaçları için ayıran, işlerin yürümesini sağlayan, fedakârlığı ile yetiştirdiği öğrencilerine rol model olan bir Cumhuriyet kadınıydı. Evlenmedi, çocuğu yoktu, ama hayatını tüm çocuklara, öğrencilerine adadı, onlara annelik yaptı, hep onların yanında yer aldı.

GÜLE GÜLE HOCAM...

Ardında binlerce öğrenci ve yetiştirdiği yüzlerce akademisyen bırakan Ayla Oktay’ın adını işte onlar ve onların yetiştirdiği çocuklar yaşatacak. Benim hayatımda da özel bir yeri ve değeri olan hocamdı. Oktay için, 31 Ekim Pazartesi günü 11.30’da Maltepe Üniversitesi’nde, 13.30’da ise Marmara Üniversitesi’nde tören yapılacak. Cenaze namazı ikindi namazını takiben Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi’nde olacak. Bundan böyle onun şefkatli sesi amfilerde olmayacak belki ama adı hep yaşayacak. Ülkenin geleceğine büyük yatırım yaptı. Güle güle hocam, güle güle tüm çocukların ve öğrencilerin pamuk kalpli anası...

BU ÜLKENİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPTI

Anaokulları öksüz kaldı

- Dr. Elif Küçükoğlu (Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmeliği Anabilim Dalı): Ayla Hocam alanında binlerce öğrenci yetiştirdi, ben dahil bu öğrencilerin önemli kısmı akademisyen oldu. Yetiştirdiği binlerce öğretmen ve onların ulaşağı milyonlarca çocukla bu ülkeye, geleceğe büyük yatırım yaptı, bizler de onunun önümüze açtığı ufukla çalışmaya devam edeceğiz. Ülkesi için çalışmak onun için önemliydi. Hocamız bizimle, çocuklarla birlikte varolmaya devam edecek.

Haberin Devamı

BİNLERCE ÖĞRENCİYE DOKUNDU

Anaokulları öksüz kaldı

- Dr. Oktay Aydın (Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi öğretim üyesi): İki yıl asistanlığını yaptım, birçok projede birlikte çalıştık. Bir yanı hoca, bir yanı anne baba, bir yanı da yönetici idi. Geleneksel hocalıkla, modern hocalığı çok güzel sentezlerdi. Kaç yaşından sonra bilgisayar öğrendi. Çok insan yetiştirdi, elini değdirdiği, el verdiği, dokunduğu, değer kattığı, sahaya, alana kazandırdığı çok insan olmuştur. Öğrencisine cebinden çıkarıp para verip, sonra da ‘sana burs gelmiş’ derdi.

Anaokulları öksüz kaldı

KİMDİR?

- İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümü’nden 1965’te mezun oldu. 1971’de doktorasını aynı üniversitede tamamladı, 1979 yılında doçent oldu.

Haberin Devamı

1988’de profesör olarak Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’ne atandı. Eğitim Bilimleri Enstitüsü kuruculuğu, bölüm ve anabilim dalı başkanlıkları, dekanlık gibi çok sayıda önemli görevlerin ardından 2009’da Marmara Üniversitesi’nden emekliye ayrıldı. Daha sonra Maltepe üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde çalıştı. Oktay, 1965’ten bu yana özellikle okul öncesi eğitim, kızların eğitimi, disiplin, ilköğretimde rehberlik, karşılaştırmalı eğitim ve Türk eğitim tarihi gibi alanlarda uygulamalı ve teorik çalışmalar yaptı, yurtiçi ve yurtdışında katıldığı toplantılarda bildiriler sundu, makale ve kitaplar yayınladı. UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Eğitim Komisyonu üyesi ve Yüksek Öğretim Kurumu, Öğretmen yetiştirme Türkiye Milli Komitesi üyesi olarak da görev yaptı.

Yazarın Tüm Yazıları