Askerlik borçlanması ile EYT’li olamazsınız

Soru: Kamu kurumunda memurum. EYT yasası 8.9.1999 öncesi sigortalı şartını arıyor. İşe giriş tarihim 15.9.1999, bir haftayla kaçırıyorum. Askerlik tarihim, 25.11.1996-24.05.1998. Borçlanması yapıldı. Borçlanmış olduğum askerlik hizmeti sigortalı sayılıp işe giriş tarihim olan 15.9.1999 tarihi öncesine çekiyor mu? Murat K.

Haberin Devamı

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihinden sonra göreve başlayan memurlar, askerlik borçlanmasıyla memuriyet başlangıcını 8 Eylül 1999 tarihinden önceye çekerek, EYT’den yararlanamıyorlar. Bu durumda EYT kapsamına girmiyorsunuz.

4600 PRİM GÜNLE TAZMİNAT ALINABİLİR

Soru: Mayıs 2008’den sonra ilk sigorta kaydı olan biri 5400 prim ödeme gün sayısını doldurduğu tarihte beş senedir çalışmakta olduğu işyerinden beş yıllık kıdem tazminatımı verin işten ayrılıyorum diyebilir mi? Söz konusu apartman site görevlisi. Fikret V.

Cevap: Kapıcılar ya da site görevlileri mevzuat gereği işçi statüsünde çalışırlar. 30.4.2008 tarihi ile 31.12.2008 tarihleri arasında ilk sigortalılığı olan çalışanlar için 4600 prim gün sigortalılık süresi olmak kaydıyla SGK’dan kıdem tazminatına esas yazısı alarak işten ayrılabilirler ve bu durumda kıdem tazminatı da ödenmek durumundadır. Sizin durumunuzda kapıcı beş yıllık kıdem tazminatını talep edip, işten ayrılabilir. Tazminat ödenirken de kendisine verilen yardım, ikramiye, kapıcı konutu bedeli, yakıt gideri gibi sürekliliği olan tüm ödemeler brüt ücrete ilave edilerek, kıdem tazminatına konu olur.

Haberin Devamı

EYT’YE YENİDEN BAŞVURMANIZA GEREK YOK

Soru: 20.2.2023 tarihinde kendi adıma şirket kurdum, 28.2.2023 tarihinde sigortalı olarak çalıştığım firmadan çıkışım verildi. 7.3.2023 tarihinde EYT için başvuruda bulundum, ardından yedi günlük Bağ-Kur borcumun olduğu bildirildi. Yatırdım. Emeklilik başvuru tarihim 7.3.2023 tarihi itibarıyla mı görülecek yoksa yeni bir başvuru mu yapmalıyım? Alper K.

Cevap: Bağ-Kur prim borcunuz olduğu için EYT başvuru işleminize devam edilmemiş. Borcunuzu yatırdığınıza göre emeklilik sürecinizde bir sorun yaşanmayacaktır. Yeni bir başvuru yapmanıza gerek yok, 7 Mart tarihinden itibaren başvurunuz geçerli olacaktır.

EK ÖDEMENİZDE YANLIŞLIK YOK

Soru: Emekli öğretmen bir okurunuzum. Temmuz ayı artışlarımızı 1 Ağustos tarihinde aldığımız maaşlarda gördük, ondan önce de 28 Temmuz tarihinde farklarımız yattı. Ben e-devlet üzerinden inceleme yaptığımda ek ödeme rakamlarında bir tuhaflık gördüm. Pek çok arkadaşıma da sormama rağmen sebebini çözemedim. Zam öncesi maaş tutarı, 11.285.25 TL. Şöhret Ö.

Haberin Devamı

Cevap: Temmuz ayında emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapıldı. Maaşın yüzde 4’ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Her ay bankaya yatan emekli maaşınızın içinde ek ödeme de var. Maaş zammı ise ek ödemeli maaşınız üzerinden değil, çıplak maaşınız üzerinden hesaplanıyor. Zam öncesi ek ödemesiz maaşınız 11 bin 285 lira olduğuna göre, yüzde 25 zam sonrası maaşınız 14 bin 106 lira oluyor. Üzerine yüzde 4 ek ödeme de eklenince bankaya yatan maaşınız 14 bin 670 lira olacak. Ek ödeme hesabınızda bir yanlışlık yok.

GERİYE DÖNÜK PRİM ÖDENMEZ

Soru: Yıllar önce adıma SSK girişi yapılmış ama prim yatırılmamış. Geriye dönük olarak yaptırabilir miyim? Nahide K.

Haberin Devamı

Cevap: Sosyal güvenlik sisteminde geriye dönük prim ödeme ya da primleri
toplu ödeyerek emeklilik hakkı elde etme diye bir uygulama yok. Ya sigortalı çalışmaya başlayacaksınız ya da isteğe bağlı sigortalı olacaksınız.  

TAM ZAMANLI ÇALIŞMA GÜNDEMDE DEĞİL

Soru: Almanya da yaşıyorum, Türkiye’den emekliyim. Beş yıl oldu parayı yatıralı, fakat burada çalıştığım için emekliliğimi başlatamıyorum. Tam çalışma yasası ne zaman çıkacak? Gülüşan Ö.

Cevap: Almanya’da yaşayan gurbetçiler Türkiye’den borçlanarak emekli olabiliyor ancak emekli maaşı alabilmeleri için yurtdışında başka bir işte çalışmadıklarını belgelemeleri gerekiyor. Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlara tam zamanlı çalışma hakkı bir süre önce gündeme geldi ama bu konuda henüz bir gelişme yok. 

Yazarın Tüm Yazıları