Araç sahiplerini sevindiren düzenleme

Yıllardır tüketici şikâyetlerinin başında, araçlardaki değer kaybını sigortadan alamamak gelir.

Haberin Devamı

Sürekli olarak okuyuculardan, ‘trafik sigortası hasarımı ödedi ama aracımdaki değer kaybını karşılamadı’ diye duyarım.
Açıkça söyleyeyim, yasada, değer kaybı ödenir de demiyor, ödenmez de demiyor. Yani, yıllardır hem tüketici hem de sigortacılar açısından belirsizlik hakim. Hal böyle olunca da hasar sonrası araç sahipleri, ‘değer kaybını da istiyorum’ diye sigorta şirketine başvurduğunda, şirketler, ‘yasada böyle bir hüküm yok’ diyerek, geri çeviriyordu.
Israrcı olup da mahkemenin yolunu tutanlar ise mahkemelerin belirlediği ölçüde değer kayıplarını sigortadan aldılar. Özellikle de araç kiralama şirketleri. Şimdi diyeceksiniz ki, ‘bizim başımız kel mi, onlar alıyor da biz niye alamıyoruz, illa mahkemeye mi gitmek lazım, adam gibi bir düzenleme yapılamaz mı?’.

Haberin Devamı


ARAÇTAKİ DEĞER KAYBI


Yapılır. Nitekim Hazine, bu düzenlemeyi yaptı, hatta uygulamaya bile başlandı. Hani şu, 1 Haziran’da uygulamaya giren, ancak Barolar Birliği’nin tüketici haklarına aykırı diyerek iptali için dava açtığı yeni trafik sigortası şartları var ya; işte, o şartlar içinde değer kaybına yönelik de bir düzenleme var. Yani, sürücüler artık, araçlarında oluşacak değer kaybını da trafik sigortasından alabilecek.
Peki, bu ne demek? Anlatayım. Diyelim ki, hiçbir kusurunuz yokken, trafikte biri geldi, aracınıza çarptı ve 5 bin liralık hasar oluştu. Trafik sigortası da hasarınızı ödedi. Ancak bu hasardan dolayı aracınızda değer kaybı oluştu. Daha açık bir anlatımla, artık aracınız hasarlı, bundan dolayı piyasadaki değeri düştü ve bu hasarda da sizin hiçbir kusurunuz yok. İşte sigorta şirketi, aracınızdaki değer kaybını da tazmin edecek. Yani hem hasarınızı hem de hasardan dolayı doğan değer kaybını sigortadan alabileceksiniz.
Tabii bunun da belli şartları var. Sizin, ‘aracımdaki değer kaybı bana göre şu kadar, ver bu parayı demeniz’ bir şey ifade etmiyor. Öncelikle, kaza meydana gelip, hasar oluştuğunda, hasar tespiti için gelen sigorta eksperine, değer kaybı için de sigortadan tazminat almak istediğinizi belirteceksiniz. Eksper de bu talebe göre, araçtaki değer kaybını tespit edecek.

Haberin Devamı


TRAFİK SİGORTASI ÖDEYECEK


Peki, neye göre tespit edecek? Onu da anlatayım. Hazine, 1 Haziran’da uygulamaya giren yeni trafik sigortası şartlarında, araçlardaki değer kaybının nasıl ve neye göre belirleneceğini de detaylı açıkladı. Tahmin edeceğiniz gibi konu çok teknik ve aracın piyasadaki rayiç bedelinden tutun da kilometresine, hasarın onarım şekline kadar birçok faktör var. Ama ben bir örnekle, basitleştirerek anlatmaya çalışayım.
Diyelim ki, park halindeki aracınıza arkadan çaptılar ve arka çamurluk kullanılamaz hale geldi. Sigorta şirketi, çamurluğu yenisi ile değiştirerek, hasarınızı giderdi. Buraya kadar sorun yok. Yine diyelim ki, aracınız 13 bin kilometrede ve piyasadaki rayiç değeri de 40 bin lira. Sigorta şirketi size değer kaybı adı altında bin 400 liraya yakın hasar daha ödeyecek. Dediğim gibi teknik bir konu ve sadece basite indirgeyerek bir örnek verdim.
Özetle, 1 Haziran’dan itibaren artık trafik sigortası, araçlardaki değer kaybını da ödüyor ve bunun için de mahkemeye gitmenize gerek yok, sigorta şirketine başvurmanız yeterli.

Yazarın Tüm Yazıları