Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Dünya Ömer’e Suzi’ye borçlu

ŞEYH CERRAH... Doğu Kudüs’te Filistinlilerin çoğunlukta olduğu tarihi bir mahalle. Adını Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi’nin cerrahından alıyor. İsrail’in bağımsızlık ilan ettiği 1948 yılında göç etmek zorunda kalan Filistinlilerin bir kısmı bu mahalleye yerleştirilmiş.

Haberin Devamı

Şimdi bir grup İsrailli, “Osmanlı döneminde orası bizimdi” diye mahkemeye başvurup Filistinlileri evlerinden çıkarmaya kalkınca Şeyh Cerrah, son krizin ana unsurlarından biri haline geldi.

*

‘BİBİ’ (Binyamin Netanyahu.)...

Şeyh Cerrah krizi tam da İsrail’de hükümet kurmada zorluk yaşandığı bir döneme geldi. Şeyh Cerrah gerilimi ramazan ayında İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik de kısıtlamalarıyla birlikte Filistin toplumunda tansiyonu yükseltti.

İsrail’de mart ayında iki yıl içindeki dördüncü seçim yapılmış, hükümet kurma görevi yine Başbakan Netanyahu’ya verilmiş ama çoğunluğu sağlayamayınca görevi iade etmişti. Sonrasında da Kudüs’te Filistinlilere yönelik şiddet giderek tırmandı.

*

MAHMUD Abbas... Filistin çoktandır ikiye bölünmüştü. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Batı Şeria’yı kontrol ediyor. Gazze’de ise kontrol 2006’dan bu yana Hamas’ta. 15 yıl sonra 22 Mayıs’ta seçimler yapılsın diye uzlaşmaya varmışlardı ki mayıs başında Abbas, İsrail’in Doğu Kudüs’te seçim yapmasına izin vermediği bahanesiyle seçimleri erteledi.

Haberin Devamı

 85 yaşındaki Abbas’a karşı rakipler çıkabilir, ayrıca Hamas, El Fetih karşısında Batı Şeria’da da üstünlük sağlayabilirdi.

*

HAMAS... İsrail ve Batılı ülkeler Abbas’ın bu kararından memnun olmuştu. Batı’nın ‘terör’ listesinde olan Hamas ise bunu ‘darbe’ olarak nitelemişti. Gazze, Hamas nedeniyle 13 yıldır karadan, denizden abluka altındaydı. 2 milyon insanın ihtiyacı Mısır’a açılan kaçak tünellerden karşılanıyordu. İsrail, bu tünellerin silah kaçakçılığı için de kullanıldığını öne sürüyordu. İsrail’in ramazan, bayram demeden Kudüs’te Filistinlilere şiddeti tırmandırması üzerine bu kez Hamas, İslami Cihad gibi örgütler İsrail yerleşimlerine füze yağdırırken İsrail de Gazze’deki gruplara en ağır operasyonlarından birini başlattı.

*

SUZİ... Gazzeli işsiz bir garson babanın beş çocuğundan ikincisiydi. Zamane çocukları gibi akıllı telefonlara, tabletlere meraklıydı. Ne Hamas ile ne El Fetih ile bağlantısı vardı. Netanyahu’yu da bilmezdi. İsrail hava saldırısı düzenlemeye başladığında babası Riyad Eşkuntana, “Burası güvenli” diye çocukları sakinleştirmeye çalışıyor, bu dediğine kendisi de inanmak istiyordu.Dünya Ömer’e Suzi’ye borçluSuzi ve babası Riyad Eşkuntana

Haberin Devamı

Belli ki, hiçbir yer güvenli değildi. Pazar sabahı evleri bombardımanda yerle bir oldu. Ailenin dört çocuğu ve anne can verdi. Geriye bir Suzi, bir de babası kaldı.

*

ÖMER... Henüz 5 aylık. O da Suzi ile aynı kaderi paylaşıyor. Ömer’in 4 kardeşi ve annesi, bayram ziyaretine gittikleri amcasının evinin hedef olması üzerine hayatını kaybetti. Enkazdan sadece Ömer sağ çıktı. Şimdi baba Muhammed, her şeyden habersiz bacağı sarılı yatan minik oğluna sarılarak teselli buluyor.Dünya Ömer’e Suzi’ye borçluÖmer ve babası Muhammed el Hadidi

İsrail’in Gazze saldırılarında 65 çocuk öldü, birçok aile parçalandı. Suzi ve Ömer, o talihsiz çocuklardan sadece ikisi.

*

BARIŞ... Ortadoğu’da giderek silinen yok olan bir hayalin adı. 1990’ların başında Oslo barış süreciyle yeşeren umutlar bir bir yok oldu. İsrail Başbakanı Yitzak Rabin, 1995’te barış hayali kurduğu için fanatik bir Yahudi’nin kurbanı oldu. Aşırıcı sesler yükseldikçe ılımlı sesler kısıldı. Filistin toprakları Yahudi yerleşimleriyle delik deşik edilirken uluslararası toplumun İsrail’e tepkisi kınamanın ötesine geçemedi. Şimdi 10 Mayıs’tan beri süren çatışmaların ardından bölgede yine ateşkes beklentisi var.

*

Haberin Devamı

EZCÜMLE... Derler ki, Gazze operasyonunun ardından Netanyahu’nun popülaritesi artmış. Onun için ‘Bay Güvenlik’ denir olmuş. 2 Haziran’a kadar muhalefet lideri Yair Lapid hükümet kuramazsa anlaşılan ufukta yine erken seçimler var. Muhtemeldir ki Hamas, İslami Cihad ve diğer Filistinli örgütler de İsrail’in Demir Kubbe savunma sistemini deldikleri için puan toplamıştır. Ancak dünya Filistinli çocuklara da İsrailli çocuklara da bu kısır döngüden çok daha fazlasını borçlu.

Artık İsrail-Filistin için adil ve kalıcı bir barışı yeniden görüşmenin zamanı sizce de gelmedi mi?

Yazarın Tüm Yazıları