“Koçum Benim” enflasyonu

Haberin Devamı

Tek kelime ile “Mükemmeldi!”
Birkaç kelimeyle anlatmak gerekirse...
İki kelimeyle, “Mutluluk aklımda...”
Üç kelimeyle, “Lades olmam çünkü...”
Dört kelimeyle, “Mimarlar Odası İzmir Şubesi...”
Beş kelimeyle, “12. Ege İnsan Yönetimi Zirvesi...”
Altı kelimeyle, “Ev sahibimiz PERYÖN Ege Şubesi’ne teşekkürler” denilebilir.
“Yarım düzineden sonra, 3-5 cümleyle” anlatmak gerekirse; “13 oturumda ve 40’tan fazla konuk ağırlayan bir zirvede akılda kalan onlarca renk var. Bu sebeple birini öne çıkartmak hem kolay değil, hem de doğru olmaz. Ama ciddiye alınan ve çok emek verilen PERYÖN organizasyonlarının başarıya abone olduğunu” eklemek isterim.
“Birkaç satırla” derseniz, “Sanki bir İK çıkış arıyor... Konvansiyonel ile oynamaktan sıkılmış. Spiritüel eğilimler hayli artmış ve meslektaşlarım, ‘Y kuşağı’na da takmış durumdalar. ‘Yeni’ diye anlatılanların çoğu yeni değil. ‘Fark yaratmak’ ucuzlamış. En vahimi ise, İK disiplini, işletmelerde destek konumdan stratejik konuma geçerken, İK’cıların egosu çok ama pek çok yükselmiş; bunun yansımalarını hep birlikte göreceğiz.”
Başka disiplinlerdeki yıllarımı saymazsak, İK alanında, 2016 itibariyle 25 yılı tamamlamış olacağım.
Bu gözlükle, zirvenin bende asıl iz bırakan ve “farkındalığımı tazeleyen” kısmını ise “bir iki paragrafla” şöyle özetlemek istiyorum:
Hiçbir isimle, kişiyle, kurum ya da ekolle asla ilişkilendirmeden yazıyorum.
Özellikle son 10 yıldır “yükselen değer” ve “bağımsız bir meslek” haline gelen “koçluğun” dünyadaki ve ülkemizdeki “yetkinlik standartları”ndan hayli uzakta boy attığını, dahası, “suyu getirip götürenle – testiyi kıranın” aynı kazanda kaynamaya başladığını hissetmek açıkçası beni dehşete düşürdü. Bu işe ömrünü vermiş dostlarım vardı çünkü. Durumdan vazife çıkarttım; araştırdım...
Bir “demlenme” kurumu olarak çok saygı duyduğum “koçluğun”, web ortamında, “3’lü paket koçluk, bütçenize en uygun koçluk, sertifikalı koç olmak çok kolay!” düzeyine indirgendiği görmek ise (işin ustaları adına) gerçekten üzdü beni. Boy boy ilânlarla pazarlanan “koçluk” dünyasını dikkatlerinize sunuyorum:
“Yönetici koçu, yaşam koçu, performans koçu, öğrenci koçu, ilişki koçu, eğitim koçu, bütünsel yaşam koçu, satış koçu, kariyer koçu, online koçluk, takım koçluğu, öğrenci nefes koçluğu, başarı koçluğu, ebeveyn koçluğu, girişimci koçluğu, gelişim koçluğu, enerji koçluğu, vb...”
“Koç”u çıkmış bu işin demek var ama, haydi demeyelim...

Yazarın Tüm Yazıları