Turizmi çeşitlendirme projeleri yürütüyoruz

EGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, 9 Eylül Gazetesi’nden Gökmen Küçüktaşdemir’e konuk olmuştu.

Haberin Devamı

Turizm açısından yerel yönetimlere ağır eleştirileri vardı. Örneğin, turistik bölgelerin oy uğruna peşkeş çekildiğini ileri sürmüştü, paylaşmıştım: “İşler’in İzmir Büyükşehir’le ilgili eleştiri dozu artmış. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun denizle barışık olmadığını iddia etmiş, ‘Aziz Bey’in gündeminde maalesef turizm yok. İzmir turizmde küme düşüyor. İzmir’in hakkı bu değil’ demiş.”
İşler’den bir ses çıkmadı, Başkan Kocaoğlu da kendisine doğrudan yanıt vermedi. Büyükşehir Belediyesi’nden bir bilgi notu geldi, özetleyerek paylaşıyorum:
CANLANDIRMA YATIRIMLARI
* Kentte turizmi çeşitlendirmek için çok önemli projeler yürütüyoruz. Sağlık, inanç, fuar ve kongre, kültür-sanat turizmini canlandırmak için alt yapı yatırımlarını sürdürüyoruz. ‘FUAR İZMİR’, Türkiye’nin en büyük ve nitelikli fuar kompleksi. Fuar İzmir’le, İzmir fuarcılığı yılda yüzde 30-40 büyüyor. Marble Fuarı, dünyanın ilk iki fuarı arasında, ekonomik getiride birinci. Marble Fuarı’na bu yıl 33 ülkeden katılımcı, 100’ü aşkın ülkeden alıcı geldi. Oteller doldu. Fuarlarla sadece otelciler değil; taksici, lokantacı, yeminli tercümanından hediyelik eşya satıcısına kadar herkesin lokması büyüyor.
Çıtasını her yıl yükselten Travel Turkey İzmir, katılımcı ve ziyaretçi sayısını sürekli artırıyor. Bu yıl kapılarını 87. kez dünyaya açacak İEF, her yıl ortalama 1 milyon ziyaretçi çekiyor.
TANITIM ATAĞINA KALKTIK
* Kent turizminin gelişmesi için tanıtım atağına kalktık. İZTAV, ‘İzmir’e Doyamazsın’ temalı kampanya yaptı. Vakfın da başkanı olan Aziz Kocaoğlu, gelen turisti artırmak ve İzmir’in turizmle büyümesi için yürütülecek tanıtım için vakfa bu yıl 3 milyon lira daha aktaracaklarını açıkladı.
YARIMADA İÇİN 10 PROJE
* Yarımada Kalkınma Stratejisi’ doğrultusunda hafta sonu turizmi, gastronomi turizmi, tarih turizmi, bisikletli turizm, kırsal turizm, yerel ekonomik istihdam, tarım makineleri ortak hizmet alanı, ekolojik köy ve yerleşimler, tematik park/kamp alanları, sanat ve tasarım olmak üzere 10 proje sürdürüyoruz.
HEDEF ‘YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ’
* İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz yüzülebilir körfez... Sahillerdeki mavi bayrak sayısı da artıyor. 2017’de mavi bayraklı plaj sayımız 51’e çıktı.
TARİH KAZILARINA DESTEK
* Kent tarihini gün yüzüne çıkarıyoruz. 2012’den bu yana antik kazılara 13.2 milyon TL katkı sağladık. Kadifekale’den Agora – Bayramyeri’ndeki Roma Yolu ve Kemeraltı’nı da kapsayan 270 hektarlık alanı, turizm bölgesi olarak geliştirmeye çalışıyoruz. Agora ve çevresini ‘Arkeoloji ve Tarih Parkı’ olarak düzenleyebilmek için kamulaştırmalar devam ediyor.
KEMERALTI’NDA YENİLEMELER
* Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın eski dokusuna kavuşarak, turist çeken merkez olması için 4. etap restorasyon tamamlandı. Kadifekale’nin kentle bütünleştirilmesi için, sur duvarlarının restorasyonu tamamlandı. Emir Sultan Türbesi restore edildi. 157 yıllık Paterson Köşkü’nün restorasyonu sürüyor.
YÜZ AKI BİR SANAT MERKEZİ
* Türkiye’nin en donanımlı sanat merkezi olan Ahmet Adnan Saygun hizmete girdi. Alsancak’taki Tarihi Havagazı Fabrikası kente kazandırıldı. Güzelbahçe’ye amfi tiyatro yapıldı. Restore edilen Ayavukla, sosyal proje merkezi oldu. Homeros Vadisi açıldı. Tarihi Asansör’ün bakım – onarımı tamamlandı ve hizmete açıldı. Teleferik tesisleri yenilendi.
KENTLİ DENİZLE BARIŞIYOR
* 130’dan fazla türde 1500’e yakın hayvanı ve 250’den fazla bitki türünü barındıran Doğal Yaşam Parkı kuruldu. Körfez’in yeni gemileri kentlileri denizle barıştırırken, turizmin de gözbebeği oldu. Foça’ya ve Mordoğan’a yazları vapur seferleri başladı.
BİSİKLETTE ÖNEMLİ AŞAMA
- İzmir’e 46 kilometre bisiklet yolu kazandırdık. Avrupa Bisiklet Yarışması’nı ilk kez İzmir’e getirdik. İzmir; bisikletli turizm rotalarının ve alternatif turizm sektörünün gelişmesine katkı koyacak Avrupa Bisikletli Turizm Ağı ‘EUROVELO’ya dahil oldu.
İNCİRALTI ÇOK ÖNEMLİ
* İzmir’in sağlık turizminde sıçrama yapması için İnciraltı’nda 300 dönümlük alanda ticaret yerine hastane, tıp fakülteleri ve sağlık merkezleri ile sağlık turizmine hizmet edecek şekilde planlanması için çalışıyoruz. Urla Bademler’de yaklaşık 7 milyon TL’ye ‘Doğal Yaşam Köyü’ ile geleneksel yaşamı turizmin hizmetine sunduk.
OPERA BİNASI ÇEKİM MERKEZİ
* Karşıyaka’da Türkiye’nin opera binası olarak planlanmış ilk sanat tesisini kurma çalışmaları başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin 14 yılda kentte gerçekleştirdiği yatırım miktarı, 2018’de 16 milyar lira olacak. Özetle, hizmet ve turizm sektörünün çeşitlenerek gelişmesi için önemli yatırımlar yapıyoruz.

-----

Haberin Devamı

BİR DUYURU
5 bin yıllık
Çin kökenli
sağlık sistemi

Haberin Devamı

YENİ başlayanlara Tai Chi Chuan dersleri (Her salı 10.00-18.00 saatleri arasında) - Bahar Nihal Ersözlü’den. İletişim: 0535 366 03 41
Tai Chi Chuan, kökenleri beş bin yıllık Çin kökenli savunma ve sağlık sistemi. Egzersizler, Çinli keşişlerin doğa davranışlarını gözlemleriyle ortaya çıkmış. Her yaştan insanın yapabileceği egzersizler, beden ve zihin ilişkisini güçlendirir. Organlar tazelenir, kan akışı rahatlar ve gerginlikler çözülür.

-----

BİR ALINTI
Engin Yavuz’dan: Her güne, hayatının en güzel günü olması için bir şans ver. (Mark Twain)

Yazarın Tüm Yazıları