Turizmci enflasyona yenik düşecek gibi

DOKTOB (Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz Turizm Otelciler ve Turistik İşletmeciler Birliği Derneği) Başkanı Yücel Okutur’un, turizmle ilgili görüşlerini iletirim zaman zaman. Okutur bu kez de enflasyonun sektöre olumsuz etkilerini ve bazı sıkıntıları dile getiriyor. Söz, Yücel Okutur’da:

Haberin Devamı

 

İŞLETMECİLERİ TEDİRGİN ETTİ
“Turizm sezonu ülkemizde yoğun taleple başladı. Turizm işletmeleri her yıl acenteler ve kuruluşlarla rezervasyon protokollerini bir önceki sezonda yaptı. Enflasyonun 2022 ve 2023 yıllarında büyük artış göstermesi turizmcinin gıda maliyetlerini ve personel giderlerini yüzde 100-300 arttırmıştır. Bu maliyetler turizm işletmelerini ciddi anlamda tedirgin etmiştir.

MALİYETLER KARI GÖTÜRÜYOR
Şu anda acentelere otellerin önceden verdiği oda fiyatlarıyla güncel maliyetleri hemen hemen kâr marjlarını yok etmiş gözüküyor. Bir otelde asgari ücretli hizmet personeli bir kişinin maaş + sigorta + vergiler + yeme içme + konaklama + kıyafet masrafı 21 bin 500 lira maliyetindedir. Gıda, enerji, su ve diğer maliyetleri eklediğinizde bu yıl turizmci enflasyona yenik düşecek gözüküyor.

Haberin Devamı

ORTAK KARAR ALINMIYOR
Yıllardır Avrupa’nın en kaliteli tesislerine sahip olmamıza rağmen turizmin en önemli sorunu, otellerimizin gerçek satış değerlerine ulaşamaması. Bunun nedeni turizmcinin kendi içinde rekabete girmesi ve devletimizle birlikte turizm kuruluşlarının ortak karar alamamasıdır. Gelişmiş ülkelerde yaşanan krizlerde yatırımcılar devletin himayesinde riskler yapılandırılarak yeniden üretime ve ekonomiye kazandırılmaktadır. Böylece yatırımcısını ayakta tutmuş olmaktadır.

VERGİLER DE ZORA SOKUYOR
Ayrıca Turizm Bakanlığı’nın pandemiyle birlikte çıkarmış olduğu (Tanıtım binde 7,5 brüt ciro üzerinden, sürdürebilir belgeler, v.s) vergiler de turizmciyi zora sokmaktadır. Halbuki turizm, ülkemize ithalatı olmadan her yıl cari açığa 50 milyar dolardan fazla destek olmaktadır.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI İÇİN
Devletimizin yapacağı yatırımlarla tarihi yerlerin restorasyonu, tarım alanlarının rehabilitesi, doğal alanlardaki park, bahçeler ve plajların düzenlenmesi, golf alanlarının çoğaltılması, deniz kıyılarının yatlar için özel barınma ve tekne bağlama mapalarının yapılması, birbirinden güzel belde ve ilçelerimizin görsel kirlilik kentsel tasarım projeleriyle marka değerlerinin yükseltilmesi, turizmcinin gelirini artıracak, ülke ekonomisine büyük katkısı olacaktır. Turizm bakanımız geçmiş tecrübesiyle bu dönem geleceğin yatırımları ve teşvikiyle turizme büyük ivme kazandırabilir. Güzel bir sezon temenni ediyorum.”
Deneyimli işletmeci, sektörün olumlu/olumsuz gelişmelerini çok yakın izleyen, sektör temsilcisi Yücel Okutur’un görüşleri böyle... Ben de gerekli önlem ve desteklerle çok iyi bir turizm sezonu umuyor ve diliyorum. Herkese kolay gelsin!”

----------

Haberin Devamı

BİR SERGİ
29 sanatçıdan
‘Geçmişin İzinde’

Arya Kamalı Uluslararası Kültür Sanat Merkezi, “Geçmişin İzinde” adlı karma geleneksel sanatlar sergisine ev sahipliği yapıyor. 29 Sanatçının 60 minyatür, çini, tezhip, ebru ve hat eserlerinden oluşan sergi ay sonuna kadar açık.

Yazarın Tüm Yazıları