Turizm mezunu nerede çalışır?

TURİZM sezonu başladı, ya da açılmasına çok az kaldı.

Haberin Devamı

Kruvaziyer gemiler turizmciyi şimdiden gülümsetiyor. Başta Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere, sektörle ilgili herkeste salgın illeti sonrası, iyimserlik var. Hem de Rusya-Ukrayna çatışmalarına karşın. Olmalı da...
Bu iyimserlik havasına girmişken, Muhittin Akbel’in Ege’de Son Söz’deki bir yazısını okudum. Akbel’in yazısından özet alıntılar: “Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, bu sezon pek çok otelin personel yetersizliği nedeniyle açılamadığını belirterek, ‘Benim otelimde 14 personel çalıştırmam lazım, 7 kişiyi güçlükle bulduk. İlanımıza dönüş yapanlar, burunlarından kıl aldırmıyor. Sırf personel sıkıntısı yüzünden çok sayıda turizmci, böyle bir sorunun olmadığı ülkelerde bu işi yapmayı düşünür hale geldi’ diyor.

Haberin Devamı

ÇOK BÜYÜK SORUN VAR
Resepsiyonda çalışacak eleman bile bulamadıklarını belirten Başkan Demir, ‘Türkiye, çok büyük bir sorunla karşı karşıya. Turizmci, çalıştıracak eleman bulamıyor. Bu çok ciddi bir sorun ve incelemek, çözüm bulmak lazım. Okullar Haziran ayında kapanıyor, çalışacak öğrenci bulamıyoruz. Mecburen yurt dışına entegre oluyoruz. Bu sefer karşımıza birtakım aşılamayan prosedürler çıkıyor’ dedi. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maaşlar asgari ücretten başlıyor, tecrübesine göre 10 bin liraya kadar çıkıyor. Yemeği var, yatacak yeri var. Şu dönemde turizmde patron olmak çok zor. Elektrik, su kaç lira gelecek, bunları bilmiyoruz. Ancak işçi olmak çok güzel. Çünkü ne kadar maaş alacağını biliyor. Turizmciler bu işten çok fena halde sıkıldı. Biz turizmciler personel personel diye feryat ediyoruz.”
ÖNCELİKLE BİZDEN ÇÖZÜM
Akbel’e konuşan Yakup Demir, Çeşme turizminin deneyimli isimlerinden, derneğin de başkanı, “Personel bulamadıklarını, bu sorun yüzünden bazı işletmelerin açılamadığını, yurt dışında turizm yapmak isteyenler olduğunu” söylüyor. Gerçekten çok büyük sorun... Öncelikle yurt dışı yerine, ülkemizden çözümün yararlı olacağına inanıyor, kafamdakileri soruyor, etkili ve de yetkililerden yanıt alacağımı umuyorum:
BU ÇOCUKLAR İŞ BULUYOR MU?
* Salgını bir yana bırakırsak, her turizm sezonunda personel sıkıntısı var mıdır? * Mevsimlik, 2-3 aylık iş verildiği için mi sıkıntı çekilmektedir? * Tam yıl personel çalıştırılır mı? * Turizm, otelcilik meslek liseleri, yüksekokulları, hatta fakültesi öğrencileri nerelerde çalışır? * Bakanlıkların, okulların yöneticileri, bu öğrencilerin çalışması için turizmcilerle görüşüyor, geleceğe dönük planlar yapıyor mu? * Demir, ‘Okullar haziran ayında kapanıyor, çalışacak öğrenci bulamıyoruz’ demiş. Okul yöneticileri, öğrencilerinin çalışması için bu gibi yakınmalara karşı önlem alıyor mu?

Haberin Devamı

SON SÖZ: Demir’in, tüm ülkedeki turizmciler adına önemli bir sıkıntı öne sürdüğünü düşünüyorum. Peki, ilgili lise, yüksekokulları mezunları, öğrencileri gerçekten de çalışma koşullarına burun kıvırır mı? Üstelik iş bulmanın zor olduğu günümüzde... Herkese kolay gelsin!

.-----------------------

BİR ÖNEMLİ AÇILIŞ

Ayvalık’ta Anadolu
Uygarlıkları Müzesi

AYVALIK Anadolu Uygarlıkları Müzesi, bugün açılıyor. Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Ayvalık, müzeler kenti olarak da bilinecek, tanınacak. Müzede Anadolu’nun değişik yerlerine ait Kalkolitik Çağ’dan günümüze kadar tarihlenen eserler sergilenecek. Koleksiyonda pişmiş toprak, gümüş, bronz, demir, kemik, cam günlük kullanım ve süs eşyaları ile mermerden heykeltıraşlık eserler yer alacak” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları