‘Tam kapanma’ boşa gitmesin

SAĞLIK Bakanlığı’nın açıkladığı salgın tablosunda, “vaka” ve “vefat” rakamları arttıkça, “Tam kapanma geliyor mu, ne olacak?” soruları sardı ortalığı. Sonunda 17 Mayıs sabahına kadar tam kapanma geldi. Şeker Bayramı da içinde.

Haberin Devamı


RAKAMLAR İÇ AÇICI DEĞİL
Rakamlara şöyle bir baktım. 20 Nisan’da 322 bin 128 test yapılmış, 61 bin 28 vaka, 346 vefat var. 24 Nisan’da 281 bin 183 test, 40 bin 596 vaka, 339 vefat. 25 Nisan; 260 bin 280 test, 38 bin 553 vaka, 347 vefat. Sonuç olarak test azalınca, vaka sayısı da azalıyor. Ama günlük can kaybı sayısı hep 300’ün oldukça üzerinde. Vahim olan da bu.
BÜYÜK GÖÇ VE ALIŞVERİŞ
Tam kapanma kararıyla beklenen ama yine de şaşırtan görüntüler oluştu. Şehirlerarası otobüs garajları bayramlar öncesinde görülen kalabalıklara, ek seferlere, bilet fiyatlarının katlanmasına tanık oldu. Havaalanları da eksik kalmadı. Başta Bodrum olmak üzere, tüm sahil beldelerinde kilometrelerce uzunlukta araç kuyrukları oluştu. Yazlıkları, gidecek yerleri olanlar kapanma süresini buralarda geçirmek için seferber oldu. Hemen her yerde, kapanma süresinde de açık olmasına karşın, marketler yine doldu taştı. Farklı olarak, kapanmada satışı yasak olduğu gerekçesiyle, alkollü içki kuyrukları da oluştu.
TAŞIYICI OLURLAR MI?
Bu görüntüleri bazı bilim insanları, hiç de iç açıcı olmadığı şeklinde yorumlamadı. Kalabalıkların yurdun dört yanına dağıldığını, yasak sonunda geri geleceğini, virüsü götürüp getirmiş olabileceklerini savundu. Çare olarak da, “Sıkı önlem, denetim ve aşı” dedi özetle. Bir ara düşündüm, özellikle sahil beldelerine göç edenler, güzel havaların keyfini sürüp denize de girerlerse, haksızlık olmaz mı? (Kıskandım mı ne?)
BÜYÜK ÖZVERİYE SAYGI
Neyse... Kapanma süresince belirlenen tüm kurallara, önlemlere uyulmasını, salgın tablosundaki rakamların biraz nefes alınabilecek düzeylere inmesini dileyelim. Çünkü birçok işkolundaki milyonlarca kişi büyük özveride bulunuyor. Çalışamıyor, işyerini kapatıyor, geçim mücadelesi verip ayakta kalmaya çabalıyor. Kapanma kararıyla birlikte, “destek gerektiği, bazı işyerlerinin, özel sektör fabrikalarının çalışmayı sürdürmesi” de tartışılır oldu.
KAPANAN İŞYERİNE DESTEK ŞART
Pandeminin başından beri bazı katkılara teşekkür eden, ancak üyelerini de gözetmekten asla geri kalmayan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu da, salgındaki kayıplara endişelendiklerini, iş kaybetme pahasına toplum sağlığı için üzerlerine düşen ödevleri yerine getirdiklerini vurguladı. Mutlu, kapalı kalacak işletmelerin o süredeki çek-senet-elektrik-su-vergi gibi ödemelerin de faizsiz ertelenmesini diliyor, birkaç yılı geri ödemesiz. uzun vadeli, düşük faizli toparlanma krediler ve kiralarda mutlaka çözüm gerektiğini anımsatıyor.
TURİZMDE OLUMLU BEKLENTİ
Turizm de çok önemli. Yeni sezonda beklentilerin gerçekleşmesi, herkesin dikkatle izlediği “vaka” ve “vefat” rakamlarının düşmesiyle doğrudan bağlantılı. Sonuç olarak, üç M’yi (maske, mesafe, musluk) unutmayalım, tam kapanma önleminin, salgına fren olmasını yürekten dileyelim. Herkese sağlıklı günler, hepimize kolay gelsin!

 

Haberin Devamı

BİR ALKIŞ BİR ÖNERİ

Her ilkbaharda ‘moral
yağmuru’ yinelensin

“Balkonlara moral yağsın” demiş, bu salgın günlerinde bazı güzelliklerin hepimize iyi geleceğini vurgulamış ve Aliağa Belediyesi’nden söz etmiştim. “Balkonda Bahar Var” projesi başlatan belediye, 10 bin balkon için 20 bin çiçek dağıtmayı hedeflemişti. İki yetişkin çiçek, balkon saksısı ve 10 litrelik toprak, özel çantayla vatandaşın kapısına kadar getiriliyordu.
VATANDAŞ ÇOK SEVDİ
Başkan Serkan Acar salgının olumsuzluklarına değinerek, “Hepimizin canı sıkkın. Çok endişeliyiz. Bu çiçeklerle bir nebze olsun sorunları kafamızdan atalım. Evimizi, Aliağa’mızı güzelleştirelim” diyordu. Proje duyurulduktan sonraki 9 saatte internet üzerinden 6 bin 500 vatandaş toplam 13 bin çiçek istemiş, başvuru sayısı 6 günde 12 bini aşmıştı. “Demek ki vatandaş hem çiçek kampanyasına, hem de moral etkinliğine gerek duyuyormuş, ilgi göstermiş. İstek giderek artarsa, belki kampanya da uzatılır, daha çok çiçek balkonlarda yerini alır” diye noktalamıştım.
20 BİN BALKONA KISMET
Ve sonunda 6 Nisan’da başlatılan kampanyanın 26 Nisan’da sona erdiği, 20 bin vatandaşın 40 bin çiçek istediği açıklandı. 15 gün içinde çiçekler, başvuranların adreslerine teslim edilecek. Hiç şaşırmadım. Başkan Serkan Acar ve belediye çalışanlarını kutluyorum. Bir öneriyle bitiriyorum. Bu kampanya her yıl, balkon ve çiçek sayısı artırılarak yinelensin, Aliağa balkonlarına her bahar moral yağsın.



1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI- EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLU OLSUN

Yazarın Tüm Yazıları