Kuşcenneti’ne kıyılmasın

İZMİR Kuşcenneti, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın İZKUŞ (İzmir Kuşcenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği) ile uygulama protokolünün yenilenmemesiyle gündeme geldi.

Haberin Devamı

Bakanlık, “Birliğin 3 kuruş bile harcamadığını, şeffaf olmadığını” iddia ederek protokolü sonlandırdı, demirbaşlar bugün bakanlığa devredilecek.
Birlik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iddiaya büyük tepki gösterdi, 26 milyon lira harcandığını açıkladı, yapılanları sıraladı. Sonunda İZKUŞ’un tüzel kişiliği donduruldu, Kocaoğlu’nun olağanüstü genel kuruldaki şu sözleri dikkatimi çekti:
İMARA AÇMA ÇALIŞMASI GİBİ
“Daha önce yaptığım bir konuşmada ‘Belki biz görmeyiz ama İzmir Kuşcenneti’nde gençler ne yapılacağını iyice takip etsin. Önümüzdeki süreçlerde farklı şeyler olabilir’ demiştim. Akabinde bize gelen yazı ile buradaki koruma derecelerinin düşürülmesi ve bakanlığın yetkisine bırakılması, doğal sit alanlarının birinci, ikinci ve üçüncü dereceye oturtulması, koruma sisteminin başka isimler altında adlandırılması, Kuşcenneti’nin imara açılmasının, çeşitli amaçlarla kullanılmasının yolunu belirlemek için yapılan bir çalışmalar manzumesidir. Söylediklerimin 15 gün içinde tescil edildiğini üzülerek görüyorum.
İNŞALLAH YANLIŞ DÜŞÜNCEDİR
Biz tüm samimiyetimizle İzmir Kuşcenneti’nin korunması, kuşların gelmesi için çalıştık. Bunun için mücadele ettik, para harcadık, elimizi taşın altına koyduk. Bu kararı alanlar kuşların buraya gelmesini, Homa Dalyanı’nın kurtarılmasını, burasının sulak alan özelliğinin korunmasını gerçekten istiyorlar mı? Yoksa derece değişikliği ile uzun dönem içinde oradaki binlerce dönüm araziyle ilgili planlar mı var? İnşallah biz yanlış düşünüyoruzdur. İnşallah Kuşcenneti ve kuşlar, İzmir var olduğu müddetçe orada var olur.”
HOCA MAHKEMEYE TAŞIDI
“Kuşçu Hoca” olarak tanınan ve 35 yıldır Cennet için çabalayan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, protokolün yenilenmemesi kararının iptali için dava açtı. Olumlu gelişme olması halinde davayı geri çekeceğini vurgulayan Sıkı, birliğin 2002 yılında kurulduğunu, başkanlığını 2009’dan bu yana Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yürüttüğünü anımsattı. Sıkı, protokol iptalinin sakıncalarını şöyle anlattı:
İPTALİN SAKINCALARI NEDİR
Bu protokolün imzalanmaması sonucunda İZKUŞ’un üstlendiği 23 faaliyet ile Büyükşehir Belediyesi’nin üstlendiği 8 faaliyet gerçekleşmeyecektir. Dolayısıyla Gediz Deltası Revize Yönetim Planı’nın gerçekleşmesi bu şartlarda mümkün olmayacaktır. Sonuçta Ramsar Sözleşmesi listesine dahil olan Gediz Deltası için TC Devleti olarak verdiğimiz taahhütleri yerine getiremediğimizden dolayı uluslararası platformda Türkiye olarak prestijimiz sarsılacaktır. Ayrıca protokolün yenilenmemesi İZKUŞ’ta görev yapan 3 kadrolu personel ile 19 saha işçisinin işsiz kalmasına neden olacaktır. Zaten finansman desteğinin yeterli olmadığı günümüzde bu sulak alanın doğal dengesi ve canlılar arasındaki dengenin sağlanması için her yıl birlik bütçesinden ayrılan 3 milyon TL’den de Kuşcenneti yoksun kalacaktır.”
İddialar, eleştiriler, tartışmalar daha da sürecek gibi. Sonuç olarak Cennet’te yeni bir dönem başlıyor. Bu doğa harikası politik malzeme yapılmamalı. Herkesin gözü, kulağı Kuşcenneti’nde olmalı. Herkes kendisini gönüllü bir doğa müfettişi olarak görmeli. Ve de son söz: İzmir Kuşcenneti’ne kimse kıymasın.

-----

Haberin Devamı

 
İNSAF YAHU

Haberin Devamı

FETHİYE ile Dalaman’ı bağlayan 950 metrelik Göcek Tüneli’nden geçmek isteyen bir ambulanstan ücret istenmiş. Sonunda ambulans dağ yolundan gitmek zorunda kalmış. Bir yanlış anlaşılma yoksa, “Pes” diyorum ve merak ediyorum: Polis ve asker araçları ücretsiz geçebiliyor mu?

-----

SÖZ
SİZİN

NARLIDERE’DEN ÇOK CİDDİ YAKINMA

Bakımevinde asansör bozuk
yaşlılar yemeğe gidemiyor

EMEKLİ Sandığı Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi’nde bulunan asansörü 1 ay önce arızalandı. Bakımevinde ikamet eden ve asansörü kullanan bölümde kalan yaşlılar 1 aydır 8’inci katta bulunan yemekhaneye gitmekte ciddi güçlükler yaşamaktadırlar.
ELDİVENLE EMEKLEYE EMEKLEYE
Bir kısmı hiçbir şekilde gidemezken, bir kısmı da zaman zaman ellerine eldiven takarak emekleyerek merdivenleri kullanmaktadırlar. Bu durum giderilinceye kadar en azından güçlük yaşayan sakinlerin odasına yemek servisi yapılması talep edilmiş ve ret cevabı alınmıştır.
PARÇA BİR TÜRLÜ GELMİYOR
İlgili birimlere bu süreçte tekrar tekrar çeşitli vasıtalarla şikayette bulunulmuş fakat hep aynı cevap işitilmiştir. Asansörün parçasının Almanya’dan geleceği, hala parça beklenildiği ve parçanın gelmesi halinde bile yalnızca Almanya’dan gelecek bir teknisyenin takabileceği iddia edilmektedir. Bu gerekçeler yalnızca yıldırma amaçlı kullanılmaya başlanmış olup, yaşlıları hem fiziksel, hem ruhsal zor duruma sokmaktadırlar. Acil çözüm bekliyoruz.
(Bakımevi sakinlerinden)

-----

Haberin Devamı

BİR DESTEK ÇAĞRISI

Umut olmak
ister misiniz

KEMİK İliği Transplantasyon ve Onkoloji Hastanesi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİT-VAK) ikinci hasta ve hasta yakınları konukevini Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne kazandırmaya çabalıyor. Vakıf Başkanı Ramazan Soncul, hayırseverlere, destek çağrısında bulundu, “KİT-VAK Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. İzmirli hemşehrilerimizin fitre ve zekâtlarıyla, Ramazan bağışlarıyla zor koşullarda hastalık ile mücadele eden çocuklarımıza ve yakınlarına umut olmalarını bekliyoruz. Haydi hep birlikte daha çok ihtiyaç sahibinin yüzünü güldürelim” dedi.
BAĞIŞ YAPMAK İÇİN
KİT-VAK’ın Talatpaşa Bulvarı No.34 K.3 Olgun Apt Alsancak İzmir adresinden makbuz karşılığı bağışta bulunulabilir. Ayrıca Halk Bankası Konak Şubesi 16000008 numaralı KİT-VAK hesabına ya da IBAN TR74 0001 2009 7340 0016 0000 08 fitre ve zekat yatırılabilir.
Ayrıntılı bilgi: Mehmet Necati Şentürk / Kurumsal İletişim Müdürü / 0532 371 96 09 / 0533 603 46 06

Haberin Devamı

------

BİR ALINTI
Nevin Bubik’ten: Şımardıysan, artık başka bir düşmana ihtiyacın kalmamış demektir.

Yazarın Tüm Yazıları