Küçük kıyametten çok büyük ders almak gerek

6 Şubat depremiyle yıkıldık, TV ekranlarının karşısında her dakika felaketin boyutunu anlamaya çalışıyor, mucize kurtuluşlarla havalara uçuyoruz... Bir soluk arasında 30 Ekim 2020 İzmir ve 23 Kasım 2022 Düzce sarsıntıları sonrası yazdıklarımdan notlar hazırladım:

Haberin Devamı

 

SİYASİ ÇEKİŞMESİ OLMAZ
“Yitirilen canlar yerine gelmez... Umarım İzmir faciasından ders alınır, ‘Acil kentsel dönüşüm’ için elden gelen yapılır, sorumluların peşine düşülür. Sonuç olarak yastayız dostlar. Bu işin siyasal çekişme, parti farkı, ‘En iyi biz çalıştık’ tartışması olmaz. Gün birlik, dayanışma, yaraları sarma günüdür.”

NEREDE YANLIŞ YAPTIK
“TBMM’de araştırma komisyonu kurulmuş. Dilerim, Kayahan’ın şarkısındaki gibi, ‘Biz nerde yanlış yaptık, nerede, nerede, nerede’ sorusuyla başlanır işe. Umarım depremzedelere, evsiz kalanlara yardım, çürük yapılara destek çalışmaları aksatılmadan sürer, bir daha ‘Nerede yanlış yaptık’ demeyiz.”
Yine tek güvencemiz, ‘Aman deprem olmasın” diye dua etmek... Tüm ülkemizde depreme karşı gerekli her önlemin alınmasını, binaların dayanıklı hale getirilmesini umuyor, bekliyorum.

Haberin Devamı

AFETE DÖNÜŞTÜRÜYOR
“İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı İnşaat Mühendisi Feyyaz Sungur deprem hasarlarına dikkat çekmiş: Son olarak 2018’de çıkarılan imar barışıyla ruhsatsız ya da ruhsata aykırılık içeren yapılar için af getirilmişti. Kaçak yapılaşmayı teşvik eden imar affı düzenlemesi bir kez daha Meclis’in gündeminde. Söylentisi bile plan kararlarına aykırı ve kaçak yapılaşmayı teşvik etmektedir. İmar afları nedeniyle mevzuata aykırı yapılar, yaşanan doğa olaylarını birer afete dönüştürmekte, maddi manevi açıdan telafisi mümkün olmayan yıkımlar yaratmaktadır.”

İMAR BARIŞI ELEŞTİRİSİ
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan, Düzce sarsıntısı sonrası görüş: “Önemli konulardan bir tanesi imar barışı. Önceden yapılan da, yapılacak imar barışı da denetimsiz kaçak yapıların devlete para verilerek yasallaşması anlamını taşıyor. İmar barışından yararlanan bütün yapılar güvensizdir. Özellikle kaçak kat çıkarılan her yer depremde yıkılmaya en büyük adaydır. “

KAÇAKLARA İZİN VERMEDİK
Hatay’ın zarar görmeyen, can kaybı ya da yaralısı olmayan ilçesi Erzin’in Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu’nun açıklamalarından özet: “Herhangi bir şekilde kaçak yapıya müsaade etmedim. Bazen de kızdılar bir belediye başkanı olarak bana, ‘Ya senden başka memlekette doğru adam yok mu’ dediler. Kendi adıma çok vicdanım rahat, hiçbir şekilde kaçak inşaata izin vermedik. Benim bir şekilde müsamaha göstermem mümkün değil.”

Haberin Devamı

ARTIK CİDDİ DENETİM ŞANT
Genelde olumsuz yapılaşma üzerinde durmuşuz... Tüm yurtta yapılar ciddi, etkin, ödün vermeden yeniden denetlenmeli. Kaçak yapılaşma önlenmeli, insanlara mezar olan/olacak yapıların sorumluları cezalandırılmalı. Kolon kesme gibi tehlikeli değişikliklere izin verilmemeli. İmar barışı/affı gündeme getirilmemeli! Artık büyük dersler çıkarma seferberliği zamanıdır. Yitirdiğimiz canlara rahmet, yaralılara acil sağlık diliyorum. Depremsiz, sarsıntısız günlere...

----

BİR SICAKLIK

Baba-oğulun hayat
kurtarma buluşması

“ÇANAKKALE Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nde görev yapan personelimiz Ümit Çelik ile İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nde görev yapan babası Barış Çelik, afet bölgesi Osmaniye’de buluştu. Arama kurtarma ekibi görevlisi olarak hayat kurtarmak için buluşan baba oğula ve tüm çalışanlara kolaylıklar diliyoruz. Kalbimiz sizden gelecek güzel haberlerde...” (Ülgür GÖKHAN-Çanakkale Belediye Başkanı)

Haberin Devamı

-----

BİR ALINTI

Nasıl bir his biliyor musun?
Oda çok geniş ama sığamıyorsun,
Bak kapı orda ama çıkamıyorsun,
Pencere açık ama nefes alamıyorsun
Cemal Süreya

Yazarın Tüm Yazıları